Mówią, że to królowa nalewek. Przez całe lato dosypuję do słoja kolejne owoce

Mówią, że to królowa nalewek. Przez całe lato dosypuję do słoja kolejne owoce

Dodano: 
Nalewka owocowa
Nalewka owocowa Źródło: Shutterstock / LanKS
To nalewka, która nigdy nie wychodzi taka sama, ale nie bez powodu niektórzy ja nazywają królową nalewek. Nie ma bardziej owocowego trunku, ale to ty decydujesz, jakie owoce w niej się znajdą.

Ważne: nalewka owocowa to napój na bazie alkoholu, a więc jest przeznaczony tylko dla osób pełnoletnich. Nie powinny po nią sięgać kobiety w ciąży i inne osoby, które z różnych powodów nie mogą pić alkoholu. Według aktualnych wytycznych nie ma bezpiecznej dawki alkoholu – każda ilość jest szkodliwa.

Spotkałam się z różnym nazwami dla tej nalewki: ratafia, tutti-frutti, albo po prostu nalewka owocowa. Zwykle zaczyna się ją robić w czerwcu, kiedy pojawiają się pierwsze sezonowe owoce. U mnie zawsze na początku w słoju lądują soczyste, dojrzałe truskawki. Ta nalewka ma jeszcze jedną zaletę: jest zwykle gotowa w grudniu, a więc może być oryginalnym prezentem lub trunkiem na świąteczne przyjęcia.

Jak zrobić nalewkę owocową z wielu owoców?

Nie podam konkretnego przepisu, a bardziej wskazówki, które pomogą stworzyć własną kompozycję z owoców i tym samym pyszną ratafię. Robienie tej nalewki polega na tym, że przez cały sezon dosypuje się do niej kolejne owoce i dolewa alkohol. Zwykle ratafię robi się na słodko, dlatego do nalewki dodaje się też cukier.

Zacznij od przygotowania dużego słoja. Potem już tylko będziesz do niego dodawać kolejne owoce i alkohol. Jakie owoce wybrać do nalewki? Odpowiedź jest tylko jedna: jakie chcesz i jakie lubisz. Najprościej dodawać owoce sezonowe. Jak wspomniałam, u mnie jako pierwsze do słoja trafiają truskawki, zaraz po nich czereśnie, potem wiśnie, porzeczki, maliny, morele, a na koniec, już jesienią, jeżyny, śliwki i jabłka. Można też wybrać owoce, kierując się ich kolorem i dodawać np. tylko czerwone (truskawki, wiśnie, maliny, porzeczki, czerwone mirabelki i jabłka) lub tylko czarne (jagody, czarne porzeczki, borówki, jeżyny, winogrona, śliwki). U mnie waga każdej porcji owoców to ok. 300 g.

Ile cukru dodać do nalewki owocowej? Ja zwykle przyjmuję ilość trzy łyżki na każdą porcję owoców. Cukier można dodawać razem z owocami, a można też po zlaniu alkoholu zasypać same owoce cukrem i potem połączyć oba płyny. Można też zrobić wytrawną nalewkę owocową i nie dodawać cukru.

Ile alkoholu dodać do nalewki owocowej? Nie podam precyzyjnej ilości. Ja do przygotowania ratafii wykorzystuję czystą wódkę i kolejne porcje owoców zlewam taką ilością, aby były przykryte płynem.

Kiedy nalewka owocowa jest gotowa do zlania?

Po dodaniu ostatniej partii owoców nalewka powinna jeszcze postać ok. 4-5 tygodni. Po tym czasie należy ją zlać do butelek i odstawić jeszcze na kilka tygodni. To oznacza, że jeśli ostatnie owoce dodasz w październiku, nalewka owocowa będzie gotowa w połowie grudnia.

Czytaj też:
Przepis na genialną nalewkę z czarnej porzeczki dostałam od koleżanki. Robi się ją bardzo łatwo
Czytaj też:
Do nalewki z jagód dodaję dwa nietypowe składniki. Każdy pyta, co robię, że jest tak dobra