Przepis na genialną nalewkę z czarnej porzeczki dostałam od koleżanki. Robi się ją bardzo łatwo

Przepis na genialną nalewkę z czarnej porzeczki dostałam od koleżanki. Robi się ją bardzo łatwo

Dodano: 
Nalewka z czarnej porzeczki
Nalewka z czarnej porzeczki Źródło: Shutterstock / 5PH
Nalewka z czarnej porzeczki na Kresach zwana jest jako smorodinówka. To nalewka o pięknym kolorze i wyrazistym smaku.

Moja koleżanka co roku robi nalewkę z czarnej porzeczki. Jej przepis jest bardzo prosty, chociaż, jak to przy nalewkach, na efekt trzeba poczekać co najmniej pół roku. Warto, bo smorodinówka to jednocześnie nalewka uważana za jedną z najzdrowszych i w medycynie naturalnej stosowana jako wsparcie przy infekcjach górnych dróg oddechowych i problemach z trawieniem.

Ważne: nalewka z czarnej porzeczki to napój na bazie alkoholu, przeznaczony tylko dla osób dorosłych, nie powinny jej pić także kobiety ciąży oraz osoby, które z różnych powodów nie mogą spożywać alkoholu.

Jak zrobić nalewkę z czarnej porzeczki?

Porzeczki użyte do zrobienia nalewki powinny być dojrzałe i ładne, należy je też dokładnie oczyścić z ogonków. Robienie smorodinówki należy podzielić na dwa etapy. Najpierw zalewa się owoce samym alkoholem, a potem dopiero syropem cukrowym i łączy oba płyny. Proporcje podane w przepisie dadzą nalewkę lekko słodką, więc jeśli lubisz słodsze nalewki, dodaj nawet 500-500 g cukru.

Jeśli z kolei lubisz wytrawne nalewki, dorzuć do słoja z porzeczkami 2-3 liście porzeczki. To sprawi, że nalewka nabierze szlachetnego, wytrawnego smaku.

Przepis: Nalewka z czarnej porzeczki

Sezonowa nalewka owocowa.

Kategoria
Napój
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 kg czarnej porzeczki
  • 300 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 500 ml wódki
  • 250 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie nalewkiPorzeczki obierz z gałązek i wsyp do słoja. Zalej wódką, spirytusem, zakręć i odstaw na 1,5 miesiąca.
  2. Robienie nalewkiZlej płyn z porzeczek do drugiego słoja lub butelek. Cukier zagotuj z wodą, ostudź i zalej syropem porzeczki. Odstaw na tydzień, co jakiś czas mieszając wszystko. Po tym czasie zlej syrop, połącz z resztą nalewki, rozlej do butelek i odstaw na 4-6 miesięcy.

Jeśli chcesz uzyskać idealnie klarowną nalewkę, przefiltruj ją dwukrotnie przez ciasno złożoną gazę albo filtry do kawy (wówczas to potrwa, ponieważ robi się to bardzo powoli).

Inne warianty nalewki z porzeczek

Do nalewki z czarnej porzeczki można dodać również inne składniki, które podkręcą jej smak. Może to być laska wanilii albo kora cynamonu. Smorodinówka to nalewka z czarnych porzeczek, ale według tego samego przepisu można zrobić także nalewkę z czerwonej porzeczki, albo z mieszanki obu rodzajów tego owocu.

Do porzeczek można dodać także inne owoce, aby uzyskać wieloowocowy trunek: np. maliny, truskawki czy wiśnie.

Czytaj też:
Do nalewki z jagód dodaję dwa nietypowe składniki. Każdy pyta, co robię, że jest tak dobra
Czytaj też:
Polacy rzadko robią nalewkę z tych soczystych owoców. Podajemy najlepszy przepis na morelówkę