Ptasie mleczko to deser, który zachwyca smakiem i aromatem. Swą lekkością i konsystencją nawiązuje do przebojowego produktu znanej firmy, ale przyrządzam go formie ciasta. Po pokrojeniu na porcje szybko znika z talerzyków. Moja rodzina też za nim przepada, więc w czerwcu przygotowuję ten specjał średnio raz w tygodniu.
Na jakim spodzie zrobić truskawkowe ptasie mleczko?
Truskawkowe ptasie mleczko robię zwykle na ciastowym spodzie. Gdy mam trochę więcej czasu piekę cienki, czekoladowy biszkopt. Gdy zaś się spieszę, spód do tego deseru robię z kruchych herbatników i masła. Jednak to ciasto bez pieczenia można też przygotować bez spodu lub wylać do tortownicy wyłożonej herbatnikami.
Jak zrobić truskawkowe ptasie mleczko?
Przygotowanie truskawkowego ptasiego mleczka sprowadza się do dwóch mało pracochłonnych czynności. Po pierwsze trzeba przygotować spód do deseru, a po drugie przyrządzić lekką masę truskawkową. Masę owocową robię ze zblendowanych truskawek, które łączę z ubitą śmietanką i zestalam żelatyną. Za każdym razem się udaje i dosłownie rozpływa się w ustach.
Przepis: Truskawkowe ptasie mleczko
Lekki i aromatyczny deser z dodatkiem truskawek
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 225 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników kakaowych
- 70 g masła
Na puszystą masę:
- 3 łyżeczki żelatyny + 3 łyżki zimnej wody
- 500 g truskawek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 400 ml śmietanki kremówki
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduMasło rozpuść. Herbatniki rozkrusz na proszek w malakserze lub przy pomocy wałka do ciasta. Wymieszaj z roztopionym masłem, przełóż do tortownicy. Masę równomiernie rozprowadź, ugnieć łyżką, schłodź.
- Przygotowanie masyŻelatynę namocz w małej ilości zimnej wody, podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Truskawki opłucz, osącz, odszypułkuj, zblenduj na gładką masę, dopraw sokiem z cytryny i cukrem. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywną masę. Delikatnie połącz z masą truskawkową i żelatyną.
- Wykańczanie deseruTruskawkową masę wylej na kakaowy spód. Masę wyrównaj, całość wstaw na kilka godzin do lodówki, by deser stężał. Przed podaniem udekoruj go np. cząstkami truskawek. Podawaj krojony na kawałki.
Jak ozdobić truskawkowe ptasie mleczko?
Truskawkowe ptasie mleczko dekoruję zwykle świeżymi truskawkami. Kroję je zazwyczaj w plasterki lub cząstki i układam na zastudzonym deserze. To ciasto bez pieczenia można też jednak polać polewą czekoladową, niczym kawałki oryginalnego ptasiego mleczka. Czekoladę deserową lub mleczną wystarczy połamać na kawałki i roztopić w niewielkiej ilości gorącej śmietanki.
Czytaj też:
To ciasto smakuje jak marzenie! Lekki biszkopt z kremem, który przygotujesz ekspresowoCzytaj też:
Nie znasz tej rolady z truskawkami? Tracisz lekki deser, który zachwyca tej wiosny