Ziemniaki to najpopularniejszy w Polsce dodatek do obiadu. Choć są smaczne, to nie mogą się równać z kluskami, które się z nich przygotowuje. Te najbardziej eleganckie to kluski śląskie, które zawsze robię starą, sprawdzoną metodą. Dzięki temu mam pewność, że za każdym razem uzyskam ten sam, doskonały efekt.
Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie?
W sumie jest jedna rzecz, która może zaważyć na tym, czy kluski śląskie wyjdą idealne, czy nie. To rodzaj ziemniaków. Gdy nie będą jak należy, kluski mogą się rozpadać albo wyjść za twarde. Dlatego polecam robić je z ziemniaków, które zawierają duże ilości skrobi. Jeśli chodzi o typ, najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C lub ewentualnie B, czyli uniwersalne. Z najlepszych odmian mogę wymienić np.: Bryzę, Grację, Melody, Etiudę.
Jak zrobić kluski śląskie metodą czwórki?
Metoda czwórki to stary, sprawdzony sposób na przygotowanie ciasta na kluski śląskie. Polega ona na uformowaniu z rozgniecionych ziemniaków półkuli, którą następnie trzeba podzielić na cztery równe części. Jedną część należy wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Po dodaniu wyjętych ziemniaków i jajka, całość szybko zagniata się na jednolitą masę.
Przepis: Kluski śląskie
Miękkie i sprężyste kluski śląskie z przepisu mojej babci
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 290 w każdej porcji
Składniki
- ok. 1 kg ziemniaków mączystych
- mąka ziemniaczana
- 1 jajko
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie i ostudź. Odcedź je, osusz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki włóż do miski, uformuj z nich kopułę lub ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną ćwiartkę, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj z powrotem odłożone ziemniaki i jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
- Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formuj z nich kulki, w każdej zrób po środku wgłębienie. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją, włóż kluski. Gotuj je na średnim ogniu, licząc 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na talerze łyżką cedzakową.
Do czego podać kluski śląskie?
Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs z sosem, np. gulaszu czy wieprzowiny duszonej w sosie własnym. Dobrze też będą smakować polane sosem pieczarkowym albo z grzybów suszonych. W wersji wegetariańskiej można je podać z sosem serowym, polać masłem podgrzanym z ziołami, np. z szałwią lub prażoną cebulką.
Czytaj też:
Genialne kluseczki szpinakowe robię z pożywnego składnika. Raz-dwa i są gotoweCzytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie