Kluski śląskie robię metodą czwórki. Zawsze się udają i wychodzą mięciutkie

Kluski śląskie robię metodą czwórki. Zawsze się udają i wychodzą mięciutkie

Dodano: 
Kluski śląskie
Kluski śląskie Źródło: Shutterstock / robert6666
Kluski śląskie to pyszny dodatek do obiadu. Idealne powinny być miękkie i lekko sprężyste. By uzyskać taki efekt, od lat stosuję metodę czwórki. Nauczyła mnie jej babcia i kluski za każdym razem wychodzą doskonałe.

Ziemniaki to najpopularniejszy w Polsce dodatek do obiadu. Choć są smaczne, to nie mogą się równać z kluskami, które się z nich przygotowuje. Te najbardziej eleganckie to kluski śląskie, które zawsze robię starą, sprawdzoną metodą. Dzięki temu mam pewność, że za każdym razem uzyskam ten sam, doskonały efekt.

Jakie ziemniaki są najlepsze na kluski śląskie?

W sumie jest jedna rzecz, która może zaważyć na tym, czy kluski śląskie wyjdą idealne, czy nie. To rodzaj ziemniaków. Gdy nie będą jak należy, kluski mogą się rozpadać albo wyjść za twarde. Dlatego polecam robić je z ziemniaków, które zawierają duże ilości skrobi. Jeśli chodzi o typ, najlepiej sprawdzą się ziemniaki typu C lub ewentualnie B, czyli uniwersalne. Z najlepszych odmian mogę wymienić np.: Bryzę, Grację, Melody, Etiudę.

Jak zrobić kluski śląskie metodą czwórki?

Metoda czwórki to stary, sprawdzony sposób na przygotowanie ciasta na kluski śląskie. Polega ona na uformowaniu z rozgniecionych ziemniaków półkuli, którą następnie trzeba podzielić na cztery równe części. Jedną część należy wyjąć, a w jej miejsce wsypać mąkę ziemniaczaną. Po dodaniu wyjętych ziemniaków i jajka, całość szybko zagniata się na jednolitą masę.

Przepis: Kluski śląskie

Miękkie i sprężyste kluski śląskie z przepisu mojej babci

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
290 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 1 kg ziemniaków mączystych
  • mąka ziemniaczana
  • 1 jajko
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaUgotuj ziemniaki w osolonej wodzie i ostudź. Odcedź je, osusz, przeciśnij przez praskę. Ziemniaki włóż do miski, uformuj z nich kopułę lub ugnieć i wyrównaj powierzchnię. Podziel na 4 równe części. Wyjmij jedną ćwiartkę, a w jej miejsce wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj z powrotem odłożone ziemniaki i jajko. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto.
  2. Formowanie i gotowanie klusekZ ciasta odrywaj kawałki wielkości orzecha włoskiego. Formuj z nich kulki, w każdej zrób po środku wgłębienie. Zagotuj wodę w dużym garnku, posól ją, włóż kluski. Gotuj je na średnim ogniu, licząc 2-3 minuty od momentu, jak wypłyną na powierzchnię. Wyjmij na talerze łyżką cedzakową.

Do czego podać kluski śląskie?

Kluski śląskie to idealny dodatek do mięs z sosem, np. gulaszu czy wieprzowiny duszonej w sosie własnym. Dobrze też będą smakować polane sosem pieczarkowym albo z grzybów suszonych. W wersji wegetariańskiej można je podać z sosem serowym, polać masłem podgrzanym z ziołami, np. z szałwią lub prażoną cebulką.

Czytaj też:
Genialne kluseczki szpinakowe robię z pożywnego składnika. Raz-dwa i są gotowe
Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie