Domowe kluski najczęściej robię z ziemniaków. Zwykle są to ziemniaki gotowane, które łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają np. kopytka czy kluski śląskie. Jednak tym razem nie sięgnęłam po ziemniaki, a po inny, wartościowy produkt. Nie musiałam go uprzednio gotować, więc kluski zrobiłam ekspresowo. Ugotowane podałam z prostym sosem i cała rodzina się nimi najadła.
Jak przygotować szpinak do klusek?
Robiąc kluski, najwygodniej jest sięgnąć po szpinak mrożony, rozdrobniony. Wystarczy go rozmrozić, a potem dokładnie odcisnąć nadmiar płynu. Jeśli jednak macie szpinak świeży, też nie ma problemu z jego przygotowaniem. Wystarczy przesmażyć liście na patelni, do momentu, aż stracą elastyczność. Potem należy je odcedzić, wystudzić i zblendować albo drobno posiekać nożem.
Jak zrobić kluski twarogowe ze szpinakiem?
Podstawą moich klusek szpinakowych nie są ziemniaki, a twaróg. Rozdrabniam go przy pomocy widelca lub praski, łączę z jajkiem i pozostałymi dodatkami. Po uformowaniu wałeczków z ciasta, kroję je na kawałki, podobnie jak kopytka. Teraz wystarczy je ugotować i podać z ulubionym dodatkiem.
Przepis: Kluseczki szpinakowe
Zielone kluseczki z twarogu i szpinaku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 490 w każdej porcji
Składniki
- 500 g twarogu półtłustego
- 300 g szpinaku mrożonego
- 2 małe jajka
- ok. 2 szklanki mąki pszennej
- gałka muszkatołowa
- sól
Sposób przygotowania
- Przygotowanie szpinakuSzpinak umieść na patelni, podgrzewaj do czasu, aż się rozmrozi. Przełóż go na sito, dokładnie odciśnij, wystudź.
- Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj go z jajkami, szpinakiem i przyprawami. Stopniowo dodawaj mąkę i zarabiaj ciasto, by było dość zwarte. Nie wyrabiaj go jednak zbyt długo.
- Formowanie i gotowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałeczek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluseczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.
Z czym podać kluski szpinakowe?
Kluski szpinakowe doskonale będą smakować podane z sosem serowym. Można też jednak zaserwować je z sosem śmietanowo-czosnkowym lub śmietanowo-ziołowym. Innym rozwiązaniem jest polanie ich tartą bułką zrumienioną na maśle, masłem podgrzanym z czosnkiem czy kwaśną śmietaną. Kluseczki szpinakowe mogą też stanowić dodatek do dania obiadowego. Najlepiej będą pasować do duszonych mięs, np. drobiu, cielęciny.
Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznieCzytaj też:
Gotowane ziemniaki przerabiam na proste, pyszne kluski. Pasują do wielu dań obiadowych