Genialne kluseczki szpinakowe robię z pożywnego składnika. Raz-dwa i są gotowe

Genialne kluseczki szpinakowe robię z pożywnego składnika. Raz-dwa i są gotowe

Dodano: 
Kluseczki ze szpinakiem
Kluseczki ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Grazziela
Moja rodzina to kluskożercy. Najbardziej lubią domowe wyroby, które biją na głowę kupne. Ostatnio przygotowałam im zielone kluseczki i był to strzał w dziesiątkę. Kluski wyszły bardzo smaczne, a zrobiłam je z prostych składników.

Domowe kluski najczęściej robię z ziemniaków. Zwykle są to ziemniaki gotowane, które łączę z kilkoma dodatkami. Tak powstają np. kopytka czy kluski śląskie. Jednak tym razem nie sięgnęłam po ziemniaki, a po inny, wartościowy produkt. Nie musiałam go uprzednio gotować, więc kluski zrobiłam ekspresowo. Ugotowane podałam z prostym sosem i cała rodzina się nimi najadła.

Jak przygotować szpinak do klusek?

Robiąc kluski, najwygodniej jest sięgnąć po szpinak mrożony, rozdrobniony. Wystarczy go rozmrozić, a potem dokładnie odcisnąć nadmiar płynu. Jeśli jednak macie szpinak świeży, też nie ma problemu z jego przygotowaniem. Wystarczy przesmażyć liście na patelni, do momentu, aż stracą elastyczność. Potem należy je odcedzić, wystudzić i zblendować albo drobno posiekać nożem.

Jak zrobić kluski twarogowe ze szpinakiem?

Podstawą moich klusek szpinakowych nie są ziemniaki, a twaróg. Rozdrabniam go przy pomocy widelca lub praski, łączę z jajkiem i pozostałymi dodatkami. Po uformowaniu wałeczków z ciasta, kroję je na kawałki, podobnie jak kopytka. Teraz wystarczy je ugotować i podać z ulubionym dodatkiem.

Przepis: Kluseczki szpinakowe

Zielone kluseczki z twarogu i szpinaku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 300 g szpinaku mrożonego
  • 2 małe jajka
  • ok. 2 szklanki mąki pszennej
  • gałka muszkatołowa
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie szpinakuSzpinak umieść na patelni, podgrzewaj do czasu, aż się rozmrozi. Przełóż go na sito, dokładnie odciśnij, wystudź.
  2. Przygotowanie ciastaTwaróg rozgnieć widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków. Wymieszaj go z jajkami, szpinakiem i przyprawami. Stopniowo dodawaj mąkę i zarabiaj ciasto, by było dość zwarte. Nie wyrabiaj go jednak zbyt długo.
  3. Formowanie i gotowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałeczek, lekko go spłaszcz, pokrój na kluseczki. Wrzuć je na osolony wrzątek, gotuj 2-3 minuty od wypłynięcia.

Z czym podać kluski szpinakowe?

Kluski szpinakowe doskonale będą smakować podane z sosem serowym. Można też jednak zaserwować je z sosem śmietanowo-czosnkowym lub śmietanowo-ziołowym. Innym rozwiązaniem jest polanie ich tartą bułką zrumienioną na maśle, masłem podgrzanym z czosnkiem czy kwaśną śmietaną. Kluseczki szpinakowe mogą też stanowić dodatek do dania obiadowego. Najlepiej będą pasować do duszonych mięs, np. drobiu, cielęciny.

Czytaj też:
Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie
Czytaj też:
Gotowane ziemniaki przerabiam na proste, pyszne kluski. Pasują do wielu dań obiadowych