Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie

Miękkie kluseczki smażę z pysznymi dodatkami. Ten bezmięsny obiad smakuje bajecznie

Dodano: 
Kluski ziemniaczane z pomidorkami
Kluski ziemniaczane z pomidorkami Źródło: Shutterstock / flanovais
Dziś mam dla was inspirację na pyszny obiad bez dodatku mięsa. Można się nim najeść, bo podstawą są pożywne kluski. A dzięki temu, że podsmażam je z kilkoma aromatycznymi dodatkami, powstaje kompozycja pełna smaku.

Uwielbiam kluski, a te ziemniaczane to już w szczególności. Są sprężyste, a jednocześnie miękkie i bardzo pożywne. Można je podać do obiadu lub uczynić z nich podstawę tego posiłku. Wystarczy podsmażyć je z kilkoma prostymi dodatkami, a trudno będzie się im oprzeć. To proste danie nie tylko doskonale wygląda, ale też smakuje.

Z jakich ziemniaków przygotować miękkie kluseczki?

Na wszelkie kluski i kluseczki należy wybierać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. O tej porze roku lepiej więc postawić na stare ziemniaki, takich odmian jak np.: Bryza, Legenda, Bursztyn. Młode niestety są zbyt wodniste i kluski po prostu się z nich nie udadzą. Ziemniaki należy obrać, ugotować, odcedzić, osuszyć i przepuścić przez praskę. Po wystudzeniu są gotowe, by zrobić z nich ciasto.

Jak zrobić aromatyczne, ziemniaczane kluseczki?

Moje kluseczki ziemniaczane wychodzą aromatyczne i pyszne, dzięki dwóm zabiegom. Po pierwsze nadziewam je serowym farszem. Po drugie – po ugotowaniu i przestudzeniu, kluski podsmażam na oliwie lub maśle z kilkoma aromatycznymi dodatkami. Są to: czosnek, pomidorki i bazylia. Wszystkie składniki doskonale się dopełniają i sprawiają, że potrawa smakuje wspaniale.

Przepis: Aromatyczne kluseczki ziemniaczane

Kluseczki ziemniaczane nadziewane serem i podsmażana z pomidorkami, czosnkiem i bazylią

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Włoska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
35 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
790 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • ok. 120–150 g mąki pszennej
  • 150 g tartego sera mozzarella
  • sól, pieprz

Sos:

  • 300 g pomidorków koktajlowych
  • 2–3 ząbki czosnku
  • 3–4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3-4 gałązki świeżej bazylii
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaZiemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Dodaj do nich jajko, sól i mąkę. Zagnieć szybko w miarę gładkie ciasto.
  2. Formowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki. Spłaszczaj je na dłoni, na każdy placek nałóż trochę startego sera, dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtne kluski.
  3. Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, a potem jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek, przestudź.
  4. Podsmażanie klusek z dodatkamiNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż chwilę na małym ogniu. Wrzuć pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Duś 5–7 minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Dodaj listki bazylii, chwilę przesmaż. Dodaj kluski, całość wymieszaj i smaż kilka minut na niedużym ogniu, aż kluski będą odpowiednio ciepłe.

Czym można nadziać ziemniaczane kluseczki?

Moje kluseczki ziemniaczane nadziałam startą mozzarellą. Jednak można je też faszerować innymi masami. Dobrze sprawdzą się np.: ser ricotta wymieszany ze startym parmezanem, podduszony szpinak czy gęste, bazyliowe pesto.

Czytaj też:
W tych kopytkach łączę dwa rodzaje ziemniaków. Kluski wychodzą nadzwyczaj delikatne
Czytaj też:
Delikatne i miękkie kluski leniwe. Robię je jak babcia, a rodzina prosi o dokładkę