Uwielbiam kluski, a te ziemniaczane to już w szczególności. Są sprężyste, a jednocześnie miękkie i bardzo pożywne. Można je podać do obiadu lub uczynić z nich podstawę tego posiłku. Wystarczy podsmażyć je z kilkoma prostymi dodatkami, a trudno będzie się im oprzeć. To proste danie nie tylko doskonale wygląda, ale też smakuje.
Z jakich ziemniaków przygotować miękkie kluseczki?
Na wszelkie kluski i kluseczki należy wybierać ziemniaki o dużej zawartości skrobi. O tej porze roku lepiej więc postawić na stare ziemniaki, takich odmian jak np.: Bryza, Legenda, Bursztyn. Młode niestety są zbyt wodniste i kluski po prostu się z nich nie udadzą. Ziemniaki należy obrać, ugotować, odcedzić, osuszyć i przepuścić przez praskę. Po wystudzeniu są gotowe, by zrobić z nich ciasto.
Jak zrobić aromatyczne, ziemniaczane kluseczki?
Moje kluseczki ziemniaczane wychodzą aromatyczne i pyszne, dzięki dwóm zabiegom. Po pierwsze nadziewam je serowym farszem. Po drugie – po ugotowaniu i przestudzeniu, kluski podsmażam na oliwie lub maśle z kilkoma aromatycznymi dodatkami. Są to: czosnek, pomidorki i bazylia. Wszystkie składniki doskonale się dopełniają i sprawiają, że potrawa smakuje wspaniale.
Przepis: Aromatyczne kluseczki ziemniaczane
Kluseczki ziemniaczane nadziewane serem i podsmażana z pomidorkami, czosnkiem i bazylią
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 35 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 790 w każdej porcji
Składniki
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 120–150 g mąki pszennej
- 150 g tartego sera mozzarella
- sól, pieprz
Sos:
- 300 g pomidorków koktajlowych
- 2–3 ząbki czosnku
- 3–4 łyżki oliwy z oliwek
- 3-4 gałązki świeżej bazylii
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaZiemniaki umyj, obierz, ugotuj w osolonym wrzątku. Odcedź, osusz, przeciśnij przez praskę, wystudź. Dodaj do nich jajko, sól i mąkę. Zagnieć szybko w miarę gładkie ciasto.
- Formowanie klusekCiasto podziel na 3-4 części. Z każdej uformuj wałek, pokrój go na kawałki. Spłaszczaj je na dłoni, na każdy placek nałóż trochę startego sera, dokładnie zlep brzegi, uformuj kształtne kluski.
- Gotowanie klusekW dużym garnku zagotuj wodę, posól ją. Włóż do niej kluski, zamieszaj. Gotuj do momentu, aż wypłyną na powierzchnię, a potem jeszcze 2-3 minuty na małym ogniu. Wyjmij je łyżką cedzakową na półmisek, przestudź.
- Podsmażanie klusek z dodatkamiNa patelni rozgrzej oliwę, dodaj czosnek i podsmaż chwilę na małym ogniu. Wrzuć pomidorki, dopraw solą i pieprzem. Duś 5–7 minut, aż lekko zmiękną i puszczą sok. Dodaj listki bazylii, chwilę przesmaż. Dodaj kluski, całość wymieszaj i smaż kilka minut na niedużym ogniu, aż kluski będą odpowiednio ciepłe.
Czym można nadziać ziemniaczane kluseczki?
Moje kluseczki ziemniaczane nadziałam startą mozzarellą. Jednak można je też faszerować innymi masami. Dobrze sprawdzą się np.: ser ricotta wymieszany ze startym parmezanem, podduszony szpinak czy gęste, bazyliowe pesto.
Czytaj też:
W tych kopytkach łączę dwa rodzaje ziemniaków. Kluski wychodzą nadzwyczaj delikatneCzytaj też:
Delikatne i miękkie kluski leniwe. Robię je jak babcia, a rodzina prosi o dokładkę