Nie trzeba czekać na weekendowe grillowanie, by móc się raczyć pysznymi szaszłykami. Te proste i pożywne danie możecie przygotować w piekarniku. Robi się je ekspresowo, a potem trzeba tylko poczekać, aż się upieką. Takie sycące szaszłyki można podać na obiad lub kolację.
Jak przygotować ziemniaki do szaszłyków?
Szaszłyki możecie przygotować z ziemniaków surowych lub podgotowanych, z młodych lub starych. Stare ziemniaki należy obrać, młode wystarczy tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Po pokrojeniu w niezbyt grube plasterki należy je doprawić, np. ziołami i skropić olejem. Nie polecam solić ziemniaków przed pieczeniem, bo wycieka z nich sok i trudniej pieką się na chrupiąco.
Jeśli zaś chcecie skrócić nieco czas pieczenia, możecie najpierw ziemniaki podgotować, a potem pokroić w talarki. Należy uważać, by za mocno nie zmiękły, bo będą się rozpadać już w czasie nadziewania na patyczki.
Jak zrobić pożywne szaszłyki w piekarniku?
Szaszłyki upieczone w piekarniku może nie są tak aromatyczne, jak te z grilla, ale też smakują doskonale. To zasługa odpowiedniego doboru składników. Kiełbasa podnosi smak warzyw i świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z cukinią. Po pokrojeniu składników w talarki, doprawiam warzywa i nadziewam je na przemian z kiełbasą na szpilki do szaszłyków. Teraz wystarczy ok. 30 minut spędzonych w piekarniku.
Przepis: Szaszłyki z piekarnika
Pożywne szaszłyki z kiełbasy, ziemniaków i cukinii
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 335 w każdej porcji
Składniki
- 4 średniej wielkości ziemniaki
- 1 nieduża, młoda cukinia
- 250 g cienkiej kiełbasy
- tymianek
- kminek
- pieprz, sól
- 2 łyżki oleju
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówZiemniaki młode wyszoruj, opłucz, stare obierz, opłucz. Pokrój w grubsze talarki. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w talarki. Warzywa oprósz tymiankiem, kminkiem i pieprzem, skrop olejem, wymieszaj. Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki.
- Pieczenie szaszłykówDrewniane szpadki posmaruj olejem. Nadziewaj na nie na przemian talarki warzyw i kiełbasy. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz podnieść temperaturę w piekarniku do 190-200 stopniach Celsjusza, by szaszłyki ładnie się przyrumieniły.
Z czym podać pożywne szaszłyki?
Pożywne szaszłyki z kiełbasą to w zasadzie pełne danie. Warto jednak do nich podać sos, np. ketchup, sos czosnkowy czy musztardowy. Dobrym dodatkiem będą też pikle, kiszone ogórki czy ulubiona surówka.
Czytaj też:
Najprostsze szaszłyki to prawdziwy hit majówki. Zrób je na grillu lub w piekarniku i zachwyć wszystkichCzytaj też:
Te kolorowe szaszłyki z kurczaka zaczynają każdego grilla. Są gotowe błyskawicznie