Proste szaszłyki z piekarnika idealne na obiad lub kolację. Robię je z trzech składników

Proste szaszłyki z piekarnika idealne na obiad lub kolację. Robię je z trzech składników

Dodano: 
Szaszłyki z kiełbasą
Szaszłyki z kiełbasą Źródło: Shutterstock / rlat
Szukacie pomysłu na szybkie, pożywne danie? Raz-dwa możecie przygotować pyszne szaszłyki i upiec je w piekarniku. Sprawdzą się na obiad czy kolację, a zrobicie je z trzech prostych i tanich składników. Moja rodzina je uwielbia.

Nie trzeba czekać na weekendowe grillowanie, by móc się raczyć pysznymi szaszłykami. Te proste i pożywne danie możecie przygotować w piekarniku. Robi się je ekspresowo, a potem trzeba tylko poczekać, aż się upieką. Takie sycące szaszłyki można podać na obiad lub kolację.

Jak przygotować ziemniaki do szaszłyków?

Szaszłyki możecie przygotować z ziemniaków surowych lub podgotowanych, z młodych lub starych. Stare ziemniaki należy obrać, młode wystarczy tylko dokładnie wyszorować i opłukać. Po pokrojeniu w niezbyt grube plasterki należy je doprawić, np. ziołami i skropić olejem. Nie polecam solić ziemniaków przed pieczeniem, bo wycieka z nich sok i trudniej pieką się na chrupiąco.

Jeśli zaś chcecie skrócić nieco czas pieczenia, możecie najpierw ziemniaki podgotować, a potem pokroić w talarki. Należy uważać, by za mocno nie zmiękły, bo będą się rozpadać już w czasie nadziewania na patyczki.

Jak zrobić pożywne szaszłyki w piekarniku?

Szaszłyki upieczone w piekarniku może nie są tak aromatyczne, jak te z grilla, ale też smakują doskonale. To zasługa odpowiedniego doboru składników. Kiełbasa podnosi smak warzyw i świetnie komponuje się zarówno z ziemniakami, jak i z cukinią. Po pokrojeniu składników w talarki, doprawiam warzywa i nadziewam je na przemian z kiełbasą na szpilki do szaszłyków. Teraz wystarczy ok. 30 minut spędzonych w piekarniku.

Przepis: Szaszłyki z piekarnika

Pożywne szaszłyki z kiełbasy, ziemniaków i cukinii

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
335 w każdej porcji

Składniki

  • 4 średniej wielkości ziemniaki
  • 1 nieduża, młoda cukinia
  • 250 g cienkiej kiełbasy
  • tymianek
  • kminek
  • pieprz, sól
  • 2 łyżki oleju

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówZiemniaki młode wyszoruj, opłucz, stare obierz, opłucz. Pokrój w grubsze talarki. Cukinię umyj, wytrzyj, pokrój w talarki. Warzywa oprósz tymiankiem, kminkiem i pieprzem, skrop olejem, wymieszaj. Kiełbasę pokrój w grubsze plasterki.
  2. Pieczenie szaszłykówDrewniane szpadki posmaruj olejem. Nadziewaj na nie na przemian talarki warzyw i kiełbasy. Piecz ok. 30 minut w 180 stopniach Celsjusza. Pod koniec pieczenia możesz podnieść temperaturę w piekarniku do 190-200 stopniach Celsjusza, by szaszłyki ładnie się przyrumieniły.

Z czym podać pożywne szaszłyki?

Pożywne szaszłyki z kiełbasą to w zasadzie pełne danie. Warto jednak do nich podać sos, np. ketchup, sos czosnkowy czy musztardowy. Dobrym dodatkiem będą też pikle, kiszone ogórki czy ulubiona surówka.

Czytaj też:
Najprostsze szaszłyki to prawdziwy hit majówki. Zrób je na grillu lub w piekarniku i zachwyć wszystkich
Czytaj też:
Te kolorowe szaszłyki z kurczaka zaczynają każdego grilla. Są gotowe błyskawicznie