Konfitowanie to technika kulinarna, która pomaga wydobyć z różnych produktów pełnię smaku. Pomidorki koktajlowe, powoli pieczone lub gotowane w dużej ilości wysokiej jakości oliwy z oliwek, to prosty dodatek, który świetnie komponuje się z tostami, świeżym pieczywem oraz może być podawany do różnych dań.
Jak zrobić konfitowane pomidorki koktajlowe?
Przygotowanie konfitowanych pomidorków wymaga czasu, ale nie trzeba zbytnio się wysilać podczas szykowania składników. Wystarczy umyć i osuszyć warzywa oraz przygotować dodatki, a następnie zanurzyć składniki w aromatycznej oliwie i wstawić naczynie do piekarnika. Alternatywnym rozwiązaniem jest umieszczenie składników w garnku z grubym dnem i gotowanie na bardzo małym ogniu.
Dzięki konfitowaniu w oliwie pomidory i czosnek miękną oraz nabierają wyjątkowego aromatu. Dodatkowo, podczas obróbki termicznej pomidorki stają się słodsze i zawierają więcej likopenu o prozdrowotnych właściwościach – ten antyoksydant redukuje wolne rodniki tlenowe, chroniąc m.in. przed rozwojem nowotworów. Dodatek świeżej bazylii sprawia, że zarówno pomidorki, jak i olej zachwycają ziołowym, świeżym smakiem. Zamiast bazylii możesz dodać świeży rozmaryn, oregano, tymianek lub czosnek niedźwiedzi.
Przepis: Konfitowane pomidorki koktajlowe
Pyszny dodatek do pieczywa i różnych dań.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 547 w każdej porcji
Składniki
- 600 g dojrzałych pomidorków koktajlowych
- 8 ząbków czosnku
- 5 gałązek bazylii
- 2 szklanki oliwy z oliwek
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówPomidorki koktajlowe i listki bazylii umyj oraz osusz papierowym ręcznikiem, a następnie ułóż w naczyniu do zapiekania. Czosnek obierz, lekko rozgnieć ząbki (opcjonalnie pokrój na mniejsze kawałki) i dodaj do pomidorków. Oprósz składniki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
- Dodanie oliwyWlej do naczynia oliwę z oliwek i wymieszaj. Może być konieczne dodanie większej ilości tłuszczu – oliwa powinna zakrywać pozostałe składniki.
- KonfitowanieRozgrzej piekarnik do 120 stopni Celsjusza (góra-dół bez termoobiegu). Wstaw naczynie z pomidorkami i piecz około 90 minut lub dłużej – pomidorki i czosnek powinny zmięknąć.
Konfitowanie pomidorków koktajlowych, choć wymaga nieco cierpliwości, pozwala nie tylko przygotować dodatek do pieczywa, który nadaje się do spożycia od razu po obróbce termicznej, ale także pomaga zakonserwować nietrwałe warzywa – konfitowane pomidorki można przełożyć do wyparzonych słoików, poddać pasteryzacji i przechowywać w spiżarni przez długi czas.
Jak podawać konfitowane pomidorki koktajlowe?
Konfitowane pomidorki to przede wszystkim przepyszny dodatek do pszennego i pełnoziarnistego pieczywa, tostów oraz grzanek. Opcji na ich wykorzystanie jest jedna dużo więcej. Możesz podawać je również m.in. do:
- grillowanych i pieczonych serów,
- serwowanych na ciepło i zimno mięs oraz wędlin,
- jajecznicy, omletów i sadzonych jajek,
- pieczonych, smażonych i grillowanych ryb,
- pizzy,
- makaronów,
- sałatek,
- risotto,
- wytrawnych tart i zapiekanek.
Czytaj też:
Wzięłam twarożek i dwa aromatyczne dodatki. To jedna z najlepszych past, jaką przygotowałamCzytaj też:
Kupuję za grosze i robię wyborny dodatek do pieczywa. Ten pasztet jest delikatny i kremowy