Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Tani gulasz zachwyca smakiem i pożywnością. Wszyscy się dziwią, z czego go robię

Dodano: 
Gulasz z wątróbki
Gulasz z wątróbki Źródło: Shutterstock / DronG
Gulasz wszystkim kojarzy się z pożywnym daniem obiadowym. Przygotowany z kawałków mięsa wołowego lub wieprzowego zachwyca smakiem i gęstym sosem. Mój gulasz też jest pyszny, choć robię go za grosze.

Gulasz to mięso duszone w sosie własnym. Świetnie sprawdza się, jako danie obiadowe, bo jest niezwykle sycące. Najpopularniejszy gulasz robi się z wołowiny, która jednak jest dosyć droga. Tańszą wersję tej potrawy zrobicie z mięsa wieprzowego, zaś najtańszą przygotujecie z wątróbki drobiowej. Ja tak robię i potrawa smakuje naprawdę dobrze.

Jaką wątróbkę przeznaczyć na gulasz?

W sklepach najłatwiej dostępna jest wątróbka drobiowa (kurczęca i indycza) oraz wieprzowa. Ja jakiś czas temu przekonałam się do wątróbki drobiowej i rzadko kiedy kupuję wieprzową. To dlatego, że wieprzowa często wychodziła mi twarda i sucha, a nigdy nie miałam takiego problemu z wątróbką drobiową. Najczęściej sięgam po wątróbkę kurczęcą, bo jest drobniejsza i nie wymaga nawet rozdrabniania.

Jak zrobić gulasz z wątróbki?

Przygotowując gulasz z wątróbki drobiowej należy pamiętać, że ten rodzaj podrobów nie lubi zbyt długiej obróbki termicznej. Inaczej straci soczystość i zrobi się niesmaczny. Dlatego wątróbkę tylko rumienię na patelni, a potem wkładam ją do sosu i krótko duszę.

Przepis: Gulasz z wątróbki

Pożywny gulasz z wątróbki drobiowej z dodatkiem wędzonego boczku i cebuli

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
490 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g wątróbki drobiowej
  • 150 g boczku wędzonego
  • 2 duże cebule
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól, pieprz
  • 2–3 łyżki masła lub oleju

Na sos cebulowy:

  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300–400 ml bulionu drobiowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • szczypta suszonego tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Podsmażanie składnikówBoczek pokrój w cienkie paski, a potem na kawałki. Smaż go na średnim ogniu, aż wytopi się tłuszcz i lekko się zrumieni. Cebulę obierz, pokrój w piórka, dodaj do boczku, smaż na średnim ogniu, aż będzie miękka i złocista. Boczek i cebulę przełóż na talerz. Wątróbkę opłucz, osusz, oczyść z błon, podziel na nieduże kawałki. Oprósz mąką wymieszaną z pieprzem, obsmaż na patelni z odrobiną tłuszczu, przełóż ją na talerz.
  2. Przygotowanie sosuNa patelni rozpuść łyżkę masła, wsyp łyżkę mąki i lekko ją zrumień. Powoli wlewaj zimny bulion, cały czas mieszając. Gotuj całość na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos. Dodaj do niego musztardę, tymianek, sól, pieprz. Włóż podsmażoną cebulę i boczek, gotuj chwilę razem. Dołóż obsmażoną wątróbkę i podgrzewaj całość kilka minut, by wątróbka połączyła się z sosem.

Jak podać gulasz z wątróbki?

Gulasz z wątróbki można podać na kilka sposobów, jednak najlepiej będzie smakował w zestawie z ziemniakami. Mogą być to ziemniaki gotowane lub w postaci purée. Dobrym dodatkiem do tego dania będzie też ugotowany ryż lub kasza np. jęczmienna. Do wątróbki warto podać np. sałatkę z pomidora i cebuli czy ogórki małosolne.

Czytaj też:
Pasta z wątróbki z tym dodatkiem smakuje o niebo lepiej. Zrobisz ją w pół godziny
Czytaj też:
Wujek pokazał mi, jak zamienić żołądki w pyszny gulasz. Kluczem tego taniego dania jest przyprawa