Smażę cienkie naleśniki i napełniam aromatycznym farszem. Te maślane krokiety smakują genialnie

Smażę cienkie naleśniki i napełniam aromatycznym farszem. Te maślane krokiety smakują genialnie

Dodano: 
Krokiety z pieczarkami
Krokiety z pieczarkami Źródło: Shutterstock / Ghennadi Covrijin
Moja rodzina to prawdziwi naleśnikożercy. Mogą jeść naleśniki w każdej postaci. Ostatnio polubili nawet wytrawne, ale wcale się temu nie dziwię, bo farsz wyszedł mi obłędny. Po obsmażeniu całość smakowała, że palce lizać!

Naleśniki to świetna podstawa deserów i dań wytrawnych. Moja rodzina przepada za naleśnikami na słodko, jednak ostatnio doceniła też ich wytrawną wersję. Zrobiłam z nich krokiety, które wypełniłam aromatycznym, pożywnym farszem. Po obsmażeniu dosłownie rozpływały się w ustach.

Jak usmażyć cienkie, elastyczne naleśniki?

Kluczem do cienkich, elastycznych naleśników jest odpowiednie ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej, płynnej śmietanki. Ważne jest też, by po wymieszaniu składników odstawić je na ok. 15-20 minut. W tym czasie zawarty w mące gluten napęcznieje i sprawi, że naleśniki będą elastyczne.

Na grubość naleśników duży wpływ ma też odpowiednie ich smażenie. Patelnię trzeba dobrze rozgrzać, posmarować tłuszczem, a potem wylać na nią ciasto, wykonując patelnią okrężne ruchy. Dzięki temu ciasto pokryje całą patelnię cienką warstwą, a otrzymane naleśniki łatwo dadzą się formować.

Jak przygotować krokiety z aromatycznym farszem?

Przygotowanie krokietów zaczynam zwykle od usmażenia naleśników. Gdy leżą w stosiku pod przykryciem nabierają odpowiedniej elastyczności i długo pozostają ciepłe. W tym czasie przyrządzam farsz. Tym razem zrobiłam go z pieczarek, cebuli i żółtego sera. Po wyłożeniu go na naleśniki formuję z nich krokiety i obsmażam je na klarowanym maśle. Dzięki temu potrawa ma wspaniały smak.

Przepis: Krokiety z pieczarkami

Naleśniki nadziewane wytrawnym farszem pieczarkowym

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
25 min.
Czas gotowania
50 min.
Liczba porcji
8
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki wody gazowanej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

Na farsz:

  • 400 g pieczarek
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego lub oleju do smażenia
  • 100 g żółtego sera
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 2-3 łyżki masła klarowanego

Sposób przygotowania

  1. Smażenie naleśnikówZ podanych naleśników rozmieszaj gładkie, niezbyt gęste ciasto. Odstaw je na 15 minut. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki. Układaj je jeden na drugim w stosik i pozostaw pod przykryciem.
  2. Przygotowanie farszuPieczarki oczyść i zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz, posiekaj drobno i podsmaż na maśle do zeszklenia. Dodaj pieczarki i smaż, aż odparuje nadmiar wody. Dopraw solą i pieprzem, przestudź.
  3. Formowanie krokietów i smażenieNa każdy naleśnik połóż porcję farszu, posyp go startym serem. Złóż boki do środka i zwiń w rulon, jak gołąbka. Otrzymane krokiety zrumień na patelni z rozgrzanym masłem klarowanym.

Jak podać krokiety z aromatycznym farszem?

Krokiety z wytrawnym, aromatycznym farszem są smaczne i pożywne. Można je podać na obiad, np. z sosem pieczarkowym, pomidorowym albo koperkowym oraz surówką, np. z marchewki, kiszonej kapusty. Idealnie też nadają się na kolację. Wtedy warto do nich zaserwować lekką sałatkę. Będą też stanowić idealny duet z filiżanką czerwonego barszczu.

Czytaj też:
Te naleśniki to mój kulinarny pewniak. Znikają, zanim zdążę przełożyć je na talerze
Czytaj też:
Te francuskie naleśniki biją polskie na głowę. Chodzi o jeden składnik, który każdy ma w lodówce