Rozgniatam twaróg i mieszam z trzema składnikami. Ta pasta do pieczywa smakuje genialnie

Rozgniatam twaróg i mieszam z trzema składnikami. Ta pasta do pieczywa smakuje genialnie

Dodano: 
Rozgniatanie twarogu
Rozgniatanie twarogu Źródło: Shutterstock / gpointstudio
Macie ochotę na oryginalne smarowidło do pieczywa? Ja robię je z twarogu i trzech aromatycznych dodatków. Mało przy niej pracy, a smakuje rewelacyjnie. To doskonałe urozmaicenie klasycznych kanapek.

Lubię kanapki z pastami, bo za każdym razem smakują nieco inaczej. Wystarczy dorzucić inne warzywo, zioło czy przyprawę. Dziś pokażę wam, jak zrobić przepyszną pastę na bazie zwykłego twarogu. Jej smak jest zasługą użytych dodatków, a te harmonizują ze sobą doskonale.

Jaki twaróg wybrać na pastę?

By pasta była smarowna i miała aksamitną konsystencję, najlepiej przygotować ją z półtłustego lub tłustego twarogu. Chudy może się okazać zbyt suchy i ziarnisty. Ja zwykle sięgam po klasyczny biały ser, zwany też twarogiem, który jest sprzedawany w postaci klinka lub kostki. Rozgniatam go widelcem, a potem mieszam z niewielką ilością jogurtu naturalnego lub śmietany i z zaplanowanymi dodatkami. Jeśli jednak wolicie bardziej gładkie pasty, możecie sięgnąć np. po twaróg sernikowy.

Jak zrobić aromatyczną pastę twarogową?

Moją ulubioną pastę twarogową robię na śródziemnomorską nutę. Dorzucam do niej bowiem trzy dodatki charakterystyczne dla tej kuchni. Są to: suszone pomidory, oliwki i bazylia. Jeśli wybierzecie zielone oliwki, pasta będzie miała wyraźniejszy smak, zaś ta z czarnymi będzie delikatna. Dodatki siekam, mieszam z twarogiem i całość doprawiam do smaku. Tę pastę mogłabym jeść codziennie.

Przepis: Śródziemnomorska pasta twarogowa

Pasta do pieczywa z dodatkiem suszonych pomidorów, oliwek i bazylii

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
140 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g twarogu półtłustego lub tłustego
  • 1-2 łyżki jogurtu naturalnego lub śmietany
  • 2 łyżki suszonych pomidorów
  • 2 łyżki czarnych oliwek
  • świeża bazylia
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Rozrabianie twaroguTwaróg umieść w miseczce, rozgnieć go widelcem. W zależności od jego twardości dodaj jedną lub dwie łyżki jogurtu albo śmietany i całość wymieszaj.
  2. Łączenie składnikówSuszone pomidory, oliwki i listki bazylii dość drobno posiekaj. Dodaj do twarogu, wymieszaj, dopraw do smaku.

Wskazówka: Do pasty twarogowej można też dodać ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę.

Jak podać pastę twarogową?

Pasta twarogowa najlepiej mi smakuje na dobrym chlebie. Może to być pieczywo z ziarnami albo pełnoziarniste. Oczywiście można nią też smarować bułki, zrumienione pieczywo tostowe, pieczywo chrupkie, a nawet wafle ryżowe.

Bardzo dobrym pomysłem jest też nadzianie tą pastą np. cząstek papryki, łódeczek z pomidora czy ogórka. Tak przygotowane warzywa będą idealne na przekąskę. Z użyciem tej pasty robię też roladki z plastrów wędzonego łososia, gotowanej szynki albo podsmażonej cukinii.

Czytaj też:
Biorę warzywo z rosołu i robię genialną pastę. Każdy chce mieć ją na kanapce
Czytaj też:
Lekka, aromatyczna pasta z popularnego warzywa. Zastępuje mi masło na pieczywie