Macie ochotę na lekkie, niezbyt słodkie ciasto? Zapraszam was na takie, które nie wymaga pieczenia, bo robi się je naprawdę szybko. Wystarczy sięgnąć po herbatniki, serek homogenizowany i sezonowe owoce. Ten orzeźwiający deser zjada się latem z prawdziwą przyjemnością.
Z czego zrobić masę do ciasta bez pieczenia?
Główną część tego ciasta bez pieczenia robię na bazie serków homogenizowanych. Sięgam po serek waniliowy, dzięki czemu całość jest już odpowiednio słodka i aromatyczna. Jeśli jednak nie macie akurat pod ręką serków homogenizowanych, możecie spokojnie sięgnąć po twaróg sernikowy, a nawet jogurt naturalny. Podstawę trzeba tylko wymieszać ze zblendowanymi owocami i galaretką albo żelatyną. Ja dodaję też trochę ubitej śmietanki, dzięki czemu masa wychodzi lekka i puszysta.
Jak zrobić ciasto bez pieczenia z serków homogenizowanych?
Nim zacznę robić główną część tego ciasta bez pieczenia, przygotowuję do niego spód. Robię go z pełnoziarnistych herbatników, bo są smaczne, zdrowe i wprowadzają do deseru ciekawą strukturę. Blenduję je tylko na proszek, a potem mieszam z płynnym masłem. Taką masą wylepiam spód formy i wstawiam do lodówki. W czasie, gdy się chłodzi, przygotowuję masę serowo-owocową.
Przepis: Ciasto serowo-owocowe
Ciasto bez pieczenia na bazie serków homogenizowanych i owoców
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 220 w każdej porcji
Składniki
Na spód:
- 150 g herbatników pełnoziarnistych lub zwykłych
- 80 g roztopionego masła
Na masę:
- 500 g serków homogenizowanych waniliowych
- 200 g śmietanki 30%
- 3 łyżeczki żelatyny
- 100 g świeżych borówek
- 100 g świeżych malin
- borówki i maliny do dekoracji
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduCiasteczka rozkrusz na proszek w blenderze lub wałkiem w woreczku. Wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno tortownicy, dociśnij łyżką. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut.
- Przygotowanie masyŻelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Borówki i maliny opłucz, osącz, 2/3 owoców zblenduj. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Serek wymieszaj z owocami i żelatyną. Na końcu połącz z bitą śmietaną i całymi owocami.
- Wykańczanie deseruMasę przelej na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię. Całość wstaw na 3-4 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto udekoruj owocami.
Wskazówka: Jeśli masa serowo-owocowa jest za mało słodka, można dodać do niej 1-2 łyżki cukru.
Inna wersja spodu do ciasta bez pieczenia
Spód do tego ciasta bez pieczenia możecie też przygotować z innych ciastek. Dobrze sprawdzą się np. herbatniki kakaowe albo krakersy. Możecie też nimi bezpośrednio wyłożyć spód formy. Wtedy trzeba tylko ostrożnie wykładać na nie masę, by ciasteczka nie zaczęły się w niej unosić. Warto też zwrócić uwagę na to, by masa serowo-owocowa była odpowiednio gęsta. To też sprawi, że ciasteczka nie zrobią się zbyt mokre, tylko pozostaną lekko chrupiące.
Czytaj też:
Biorę kubek jogurtu i słodkie morele. Pyszne ciasto do kawy gotowe w mniej niż godzinęCzytaj też:
Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne owoce. To połączenie umila wakacje całej rodzinie