To ciasto z serków homogenizowanych robię bez pieczenia. Jest letnim przebojem w moim domu

To ciasto z serków homogenizowanych robię bez pieczenia. Jest letnim przebojem w moim domu

Dodano: 
Ciasto bez pieczenia
Ciasto bez pieczenia Źródło: Shutterstock / Viktoriia Bu
Latem często robię ciasta bez pieczenia. Nie ma przy nich dużo pracy, bo wystarczy tylko wymieszać parę składników, ewentualnie schłodzić i gotowe. Dziś pokażę wam, jak prosto i szybko zrobić taki przysmak z serków homogenizowanych.

Macie ochotę na lekkie, niezbyt słodkie ciasto? Zapraszam was na takie, które nie wymaga pieczenia, bo robi się je naprawdę szybko. Wystarczy sięgnąć po herbatniki, serek homogenizowany i sezonowe owoce. Ten orzeźwiający deser zjada się latem z prawdziwą przyjemnością.

Z czego zrobić masę do ciasta bez pieczenia?

Główną część tego ciasta bez pieczenia robię na bazie serków homogenizowanych. Sięgam po serek waniliowy, dzięki czemu całość jest już odpowiednio słodka i aromatyczna. Jeśli jednak nie macie akurat pod ręką serków homogenizowanych, możecie spokojnie sięgnąć po twaróg sernikowy, a nawet jogurt naturalny. Podstawę trzeba tylko wymieszać ze zblendowanymi owocami i galaretką albo żelatyną. Ja dodaję też trochę ubitej śmietanki, dzięki czemu masa wychodzi lekka i puszysta.

Jak zrobić ciasto bez pieczenia z serków homogenizowanych?

Nim zacznę robić główną część tego ciasta bez pieczenia, przygotowuję do niego spód. Robię go z pełnoziarnistych herbatników, bo są smaczne, zdrowe i wprowadzają do deseru ciekawą strukturę. Blenduję je tylko na proszek, a potem mieszam z płynnym masłem. Taką masą wylepiam spód formy i wstawiam do lodówki. W czasie, gdy się chłodzi, przygotowuję masę serowo-owocową.

Przepis: Ciasto serowo-owocowe

Ciasto bez pieczenia na bazie serków homogenizowanych i owoców

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Liczba porcji
12
Liczba kalorii
220 w każdej porcji

Składniki

Na spód:

  • 150 g herbatników pełnoziarnistych lub zwykłych
  • 80 g roztopionego masła

Na masę:

  • 500 g serków homogenizowanych waniliowych
  • 200 g śmietanki 30%
  • 3 łyżeczki żelatyny
  • 100 g świeżych borówek
  • 100 g świeżych malin
  • borówki i maliny do dekoracji

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie spoduCiasteczka rozkrusz na proszek w blenderze lub wałkiem w woreczku. Wymieszaj z roztopionym masłem. Masę wyłóż na dno tortownicy, dociśnij łyżką. Wstaw do lodówki na minimum 20 minut.
  2. Przygotowanie masyŻelatynę namocz w 4 łyżkach zimnej wody. Podgrzej do rozpuszczenia, przestudź. Borówki i maliny opłucz, osącz, 2/3 owoców zblenduj. Śmietankę ubij na sztywną pianę. Serek wymieszaj z owocami i żelatyną. Na końcu połącz z bitą śmietaną i całymi owocami.
  3. Wykańczanie deseruMasę przelej na ciasteczkowy spód, wyrównaj powierzchnię. Całość wstaw na 3-4 godziny do lodówki, by masa stężała. Ciasto udekoruj owocami.

Wskazówka: Jeśli masa serowo-owocowa jest za mało słodka, można dodać do niej 1-2 łyżki cukru.

Inna wersja spodu do ciasta bez pieczenia

Spód do tego ciasta bez pieczenia możecie też przygotować z innych ciastek. Dobrze sprawdzą się np. herbatniki kakaowe albo krakersy. Możecie też nimi bezpośrednio wyłożyć spód formy. Wtedy trzeba tylko ostrożnie wykładać na nie masę, by ciasteczka nie zaczęły się w niej unosić. Warto też zwrócić uwagę na to, by masa serowo-owocowa była odpowiednio gęsta. To też sprawi, że ciasteczka nie zrobią się zbyt mokre, tylko pozostaną lekko chrupiące.

Czytaj też:
Biorę kubek jogurtu i słodkie morele. Pyszne ciasto do kawy gotowe w mniej niż godzinę
Czytaj też:
Mocno czekoladowe ciasto i aromatyczne owoce. To połączenie umila wakacje całej rodzinie