Co roku czekam na sezon ogórkowy. Wówczas moja kuchnia wypełnia się zapachem marynat, czosnku, kopru oraz aromatycznych przypraw. Od kilku lat robię ogórki marynowane z marchewką i cebulą, które zachwycają chrupkością oraz wyrazistym smakiem.
Jakie ogórki wybrać do marynowania?
Do marynowania najlepsze są małe ogórki gruntowe. Robię przetwory z ogórków z mojego ogrodu, więc mam pewność, że zawsze wyjdą idealne. Kupując ogórki na targu lub w sklepie, zwróć uwagę, czy są twarde, jędrne i pochodzą od lokalnych dostawców, bo ogórki importowane często są gąbczaste. Dobre na przetwory są zarówno ciemnozielone, jak i jasne ogórki.
Warto również zwrócić uwagę na zapach ogórków, który powinien być intensywny i naturalny. Jeżeli na skórce warzyw są żółte lub brązowe przebarwienia oraz inne niedoskonałości, to nie nadają się one na przetwory.
Jak przygotować marynowane ogórki z marchewką i cebulą (pikle)?
Przygotowanie marynowanych ogórków z marchewką i cebulą wymaga dobrej organizacji pracy i odrobiny wysiłku. Ogórki przed marynowaniem wkładam do dużej miski, zalewam zimną wodą i starannie myję, sprawdzając, czy nie ma na warzywach uszkodzeń mechanicznych, miękkich plam i oznak chorób. W międzyczasie przygotowuję dodatki do ogórków, myję i wyparzam 6 dużych słoików oraz zakrętek (można użyć nowych zakrętek lub zakrętek z zeszłorocznych przetworów, o ile nie są uszkodzone lub zardzewiałe) oraz robię octową marynatę. Ułożone w słoikach ogórki i dodatki zalewam wystudzoną marynatą, a następnie pasteryzuję słoiki przez 8-10 minut w tradycyjny sposób, czyli w garnku z wodą.
Wskazówka: podczas pasteryzacji pamiętaj o ważnej zasadzie – przetwory zalewane wystudzoną marynatą, trzeba pasteryzować od zimnej wody. Czas gotowania liczy się od momentu wrzenia.
Przepis: Marynowane ogórki
Pomysł na pyszne pikle.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 6
- Liczba kalorii
- 184 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg małych ogórków gruntowych
- 3 średnie marchewki
- 2 średnie cebule
- 6 ząbków czosnku
- 10 cm kawałek korzenia chrzanu
- 4 gałązki kopru z baldachami
- 6 łyżeczek ziaren gorczycy
Na marynatę:
- 9 szklanek wody
- 1 szklanka octu spirytusowego
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki soli do przetworów (sól kamienna)
- 10 średnich liści laurowych
- 12 dużych kulek ziela angielskiego
- 1 i 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu ziarnistego
Sposób przygotowania
- Przygotowanie warzywOgórki przebierz i umyj. Marchewkę obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka. Czosnek obierz i lekko rozgnieć ząbki. Chrzan obierz i pokrój na 6 słupków. Koper podziel na mniejsze kawałki. W międzyczasie umyj i wyparz słoiki oraz zakrętki.
- Robienie zalewy9 szklanek wody (pojemność 250 ml) wlej do garnka i doprowadź do wrzenia. Dodaj cukier (możesz zwiększyć ilość cukru do 1 szklanki), sól, liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty. Gotuj na małym ogniu przez 10 minut. Wyłącz grzanie, odczekaj 5 minut i dodaj ocet.
- Wykonanie i pasteryzowanieW każdym słoiku umieść po 1 łyżeczce ziaren gorczycy, 1 ząbku czosnku, kilku kawałkach kopru, kawałku korzenia chrzanu. Dodaj marchewkę oraz cebulę i ułóż ogórki. Dodaj wystudzoną marynatę i zakręć słoiki. Ułóż słoiki w wyłożonym ściereczką garnku, zalej wodą do 2/3 wysokości i podgrzewaj, aż woda zacznie wrzeć. Zmniejsz moc palnika, gotuj na niewielkim ogniu przez 8-10 minut. Wyjmij słoiki z garnka i ustaw na zakrętkach.
Zimne słoiki przenoszę do spiżarni. Ogórki są dobre do jedzenia już po miesiącu.
Czytaj też:
Najprostszy przepis na maliny do słoików. Tak pyszne, że rodzina zjada większość przed zimąCzytaj też:
Mieszam ogórki z przyprawami i pakuję do słoików. Ta sałatka zimą podnosi smak obiadów i kanapek