Uwielbiam kanie w panierce, jak ze schabowego, ale samo zbieranie to nie moja bajka. Najważniejsze to wiedzieć, co się zbiera — grzyb powinien być rozwinięty, płaski, a pierścień porusza się przy lekkim dotknięciu, ale o tym więcej na końcu. Moja żona świetnie się na tym zna, a dzięki niej nauczyłem się je przyrządzać tak, że palce lizać.
Jak usmażyć kanie niczym schabowe?
Smażenie kani nie jest skomplikowane, podobnie przygotujesz boczniaki czy duże pieczarki, wystarczy zdjąć nóżki i usmażyć same kapelusze w panierce. Aby nadać daniu więcej charakteru, do bułki tartej możesz dodać starty parmezan albo odrobinę suszonych ziół, np. oregano czy tymianku. Panierka będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna. Porada: świetnym trikiem jest też podwójne panierowanie, wtedy grzyby zachowują soczystość w środku, a skórka pozostaje wyjątkowo chrupiąca.
Przepis: Smażone kanie
Pyszne grzyby w chrupiącej panierce. Jem je zawsze, kiedy tylko pojawią się w lasach.
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 1
- Liczba kalorii
- 476
Składniki
- 3 kapelusze kani
- 1 jajko
- 3 łyżek bułki tartej
- 2 łyżki mąki pszennej
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie grzybówOczyść kapelusze kani wilgotną ściereczką, usuń trzonki. Posól i popieprz z obu stron.
- PanierowanieObtocz kapelusze najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
- SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Smaż kapelusze po kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.
Z czym podać smażone kanie?
Osobiście lubię je bez dodatków, czasami z pieczywem. Jednak smażone kanie dobrze smakują w towarzystwie kremowego purée ziemniaczanego z odrobiną masła i gałki muszkatołowej. Do tego warto podać lekką sałatkę z sałaty lodowej z sosem jogurtowo-czosnkowym, która doda świeżości. Całość świetnie uzupełni chrupiąca surówka z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny, słodko-kwaśna, orzeźwiająca, idealnie kontrastująca ze smażonymi grzybami.
Jak sprawdzić, czy grzyby nie są trujące?
Jeśli nie jesteście pewni, co znaleźliście, z pomocą przychodzi sanepid. Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można czytamy: „Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem. Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek”.
Specjaliści GIS dodatkowo zwracają uwagę, do czego zbieracie grzyby: „Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu”.
Czytaj też:
Chrupiące grzyby w panierce to mistrzostwo świata. Patent jest dziecinnie prostyCzytaj też:
Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem