Te złociste krążki to sezonowy przysmak. Kiedy się pojawiają, schabowe idą w odstawkę

Te złociste krążki to sezonowy przysmak. Kiedy się pojawiają, schabowe idą w odstawkę

Dodano: 
Smażone kanie
Smażone kanie 
Pogoda tego lata sprawiła, że grzyby można było zbierać wiadrami. I tak robiła moja żona, a ja na tym korzystałem. Grzyby w panierce to hit sezonu.

Uwielbiam kanie w panierce, jak ze schabowego, ale samo zbieranie to nie moja bajka. Najważniejsze to wiedzieć, co się zbiera — grzyb powinien być rozwinięty, płaski, a pierścień porusza się przy lekkim dotknięciu, ale o tym więcej na końcu. Moja żona świetnie się na tym zna, a dzięki niej nauczyłem się je przyrządzać tak, że palce lizać.

Jak usmażyć kanie niczym schabowe?

Smażenie kani nie jest skomplikowane, podobnie przygotujesz boczniaki czy duże pieczarki, wystarczy zdjąć nóżki i usmażyć same kapelusze w panierce. Aby nadać daniu więcej charakteru, do bułki tartej możesz dodać starty parmezan albo odrobinę suszonych ziół, np. oregano czy tymianku. Panierka będzie wtedy jeszcze bardziej aromatyczna. Porada: świetnym trikiem jest też podwójne panierowanie, wtedy grzyby zachowują soczystość w środku, a skórka pozostaje wyjątkowo chrupiąca.

Przepis: Smażone kanie

Pyszne grzyby w chrupiącej panierce. Jem je zawsze, kiedy tylko pojawią się w lasach.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
1
Liczba kalorii
476

Składniki

  • 3 kapelusze kani
  • 1 jajko
  • 3 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie grzybówOczyść kapelusze kani wilgotną ściereczką, usuń trzonki. Posól i popieprz z obu stron.
  2. PanierowanieObtocz kapelusze najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku, a na końcu w bułce tartej.
  3. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Smaż kapelusze po kilka minut z każdej strony, aż panierka stanie się złocista i chrupiąca.

Z czym podać smażone kanie?

Osobiście lubię je bez dodatków, czasami z pieczywem. Jednak smażone kanie dobrze smakują w towarzystwie kremowego purée ziemniaczanego z odrobiną masła i gałki muszkatołowej. Do tego warto podać lekką sałatkę z sałaty lodowej z sosem jogurtowo-czosnkowym, która doda świeżości. Całość świetnie uzupełni chrupiąca surówka z marchewki i jabłka z sokiem z cytryny, słodko-kwaśna, orzeźwiająca, idealnie kontrastująca ze smażonymi grzybami.

Jak sprawdzić, czy grzyby nie są trujące?

Jeśli nie jesteście pewni, co znaleźliście, z pomocą przychodzi sanepid. Na oficjalnej stronie Głównego Inspektoratu Sanitarnego można czytamy: „Możesz korzystać z aplikacji mobilnych, które pomogą ci zidentyfikować znalezione grzyby, albo posiłkować się tradycyjnym atlasem. Możesz też zanieść grzyby do najbliższej siedziby stacji sanitarno-epidemiologicznej, w której dyżury pełnią grzyboznawcy lub klasyfikatorzy grzybów. Pomogą ci ocenić, czy zbiór jest bezpieczny i możesz przygotować z niego posiłek”.

Specjaliści GIS dodatkowo zwracają uwagę, do czego zbieracie grzyby: „Zbieraj grzyby do przewiewnego koszyka lub łubianki. W plastikowej torbie lub wiadrze grzyby bardzo szybko się psują i w rezultacie nawet gatunki jadalne mogą zaszkodzić zdrowiu”.

Czytaj też:
Chrupiące grzyby w panierce to mistrzostwo świata. Patent jest dziecinnie prosty
Czytaj też:
Te pieczarki są idealne na świąteczny stół. Prosta przekąska zachwyca smakiem i wyglądem