Lubię łakocie, które nie tylko zaspokajają ochotę na słodkości, ale też dostarczają wartościowych składników. Taki właśnie jest deser Puchatek, którego nazwa nawiązuje do jego puszystej konsystencji. To wynik dodanej bitej śmietany. Jednak w deserze tym znajdziecie też dwa zdrowe dodatki, które dostarczają organizmowi cennych składników odżywczych. To serek kanapkowy i purée z dyni.
Jak zrobić purée z dyni?
Purée z dyni robi się bardzo prosto. W tym celu dynię należy upiec lub ugotować. Miąższ warzywa musi zrobić się na tyle miękki, że zacznie się rozpadać. Warzywo trzeba piec 40-50 minut w 200 stopniach Celsjusza lub pokrojone w kostkę gotować w małej ilości wody ok. 20 minut. Jeśli warzywo zawiera trochę wody, należy je odcedzić, a potem zblendować na gładką masę.
Na purée najlepsze będą dynie o zwartym, mało wodnistym miąższu, np. hokkaido czy dynia piżmowa. Purée z dyni można wykorzystać do przygotowania zup, dipów, ciast i deserów. Gotowe, wystudzone purée można trzymać w zamkniętym pojemniku w lodówce 4-5 dni.
Jak zrobić deser Puchatek?
Deser Puchatek jest kremowy, ale puszysty. Robię go z trzech podstawowych składników: serka kanapkowego, purée z dyni i bitej śmietanki. Dodaję też trochę cukru i przypraw, by deser smakował jak należy.
Przepis: Deser Puchatek
Puszysty, aksamitny deser z serka kanapkowego, purée z dyni i bitej śmietany
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 190 w każdej porcji
Składniki
- 200 g serka kanapkowego śmietankowego
- 150 g purée z dyni
- 2 łyżki cukru pudru
- mielony cynamon
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 100 ml śmietanki 30%
Sposób przygotowania
- Miksowanie składnikówSerek kanapkowy zmiksuj na gładką masę z purée z dyni oraz z cukrem i cukrem waniliowym.
- Wykańczanie deseruSchłodzoną śmietankę ubij na sztywno, dodaj do serka i dyni, delikatnie wymieszaj. Deser dopraw do smaku cynamonem, schłodź. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Jak podać deser Puchatek?
Deser Puchatek można schłodzić i jeść łyżeczką. Jednak najlepiej podać go z herbatnikami czy krakersami i maczać w nim ciastka. Można też maczać w nim kawałki owoców, np. jabłek, gruszek, bananów, brzoskwiń.
Czytaj też:
Czekoladowe salami to ulubiony deser mojej rodziny. Rozpływa się w ustach i chrupieCzytaj też:
Puszysty naleśnik zamieniam w deser marzeń. Wystarczy prosty zabieg i dwa dodatki