Jeśli lubicie blok czekoladowy, będziecie zachwyceni tym słodkim salami. Robi się je bardzo podobnie, tyle, że do salami dodaje się dużo chrupiących dodatków i całość formuje się w walec. Po pokrojeniu deser wygląda niczym salami – w ciemnej masie widać wiele małych, jasnych punkcików. To kawałki herbatników i orzechów.
Z czego robi się czekoladowe salami?
Do przygotowania czekoladowego salami potrzebna jest czekolada. Najlepiej sprawdzi się tu czekolada gorzka lub deserowa, bo można dosłodzić deser do smaku. Potrzebne też będą masło i cukier oraz spora ilość herbatników. Można też dorzucić posiekane orzechy, owoce suszone i kandyzowane.
Jak zrobić czekoladowe salami?
Przygotowanie czekoladowego salami jest banalnie proste. Herbatniki należy pokruszyć na większe kawałki, zaś czekoladę rozpuścić i wymieszać z pozostałymi składnikami. Otrzymaną masę zawija się w folię spożywczą, nadając jej kształt salami. Po schłodzeniu deser należy odwinąć z folii, obtoczyć w cukrze pudrze i podawać krojony w grubsze plastry.
Przepis: Czekoladowe salami
Ciasto bez pieczenia z czekolady i herbatników
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 195 w każdej porcji
Składniki
- 150 g herbatników
- 100 g orzechów np. włoskich
- 200 g gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie składnikówHerbatniki umieść w materiałowym lub foliowym woreczku. Rozkrusz je na nieduże kawałki przy pomocy np. wałka do ciasta. Orzechy posiekaj. Czekoladę i łyżkę masła rozpuść na parze, przestudź.
- Mieszanie masyMasło rozmiękcz, utrzyj z cukrem, wymieszaj z roztopioną czekoladą. Dodaj pokruszone ciastka i posiekane orzechy, wymieszaj.
- Formowanie salamiOtrzymaną masę przełóż na kawałek papieru do pieczenia. Uformuj z niego roladę, oba końce obwiąż np. bawełnianym sznurkiem. Roladę wstaw na kilka godzin do lodówki. Gdy stężeje, odwiń ją z papieru i obtocz w cukrze pudrze.
Inna wersja słodkiego salami
Jeśli chcecie zaoszczędzić nieco na składnikach, możecie zrezygnować z dodatku czekolady do tego deseru. Zastąpicie ją masą taką, jak na blok czekoladowy. Robi się ją z masła, cukru, kakao i mleka w proszku. Masło trzeba podgrzać z cukrem do rozpuszczenia i połączenia, a potem wymieszać je z kakao i mlekiem w proszku. Po wymieszaniu z pokruszonymi ciastkami całość będzie wyglądała identycznie, jak wyrób z dodatkiem czekolady.
Czytaj też:
Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdroweCzytaj też:
To najlepsze ciasto czekoladowe na weekend. Każdy kto spróbuje, prosi o przepis