Jak powinna być surówka do obiadu? Smaczna i apetyczna. Najlepiej, gdy jest też prosta i szybka do zrobienia, bo wtedy będzie chciało nam się ją przyrządzić. Dobrze jest zrobić ją tuż przed podaniem, ponieważ wtedy jest najbardziej wartościowa. Długie przechowywanie niestety źle wpływa na witaminy i wartość odżywczą tego dodatku.
Jak przygotować por do surówki?
Por to warzywo, które doskonale nadaje się na surówki. Ma bowiem delikatną strukturę i wyrazisty smak. Dla niektórych nawet zbyt ostry, dlatego można poddać to warzywo prostemu zabiegowi. Pokrojony por wystarczy umieścić na sicie i przelać go wrzątkiem. Dzięki temu warzywo nieco zmięknie, ale przede wszystkim złagodnieje. A jak pokroić por do surówki? Sposobów jest kilka. Można go pokroić w krążki lub półkrążki. Dobrze też sprawdzą się cienkie paseczki, które powstaną po pokrojeniu wzdłuż kawałków pora o długości 4-5 cm.
Jak zrobić apetyczną surówkę z pora i marchewki?
Przygotowanie tej apetycznej surówki z pora i marchewki polega na odpowiednim pokrojeniu warzyw. Jedno i drugie kroję bowiem w cieniutkie paseczki. Marchewkę w tym celu najpierw kroję w cienkie plasterki, a potem w zapałkę. Por natomiast przekrawam wzdłuż na połowę, dokładnie wypłukuję go pod bieżącą wodą i osuszam. Potem dzielę na kawałki o długości 4-5 cm i każdy z nich kroję w cienkie paseczki. Do tych kolorowych warzyw dorzucam jeszcze posiekaną, świeżą kolendrę, która dodaje surówce charakteru.
Przepis: Aromatyczna surówka z pora
Pełna smaku surówka z pora, marchewki i świeżej kolendry
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 80 w każdej porcji
Składniki
- 1 nieduży por
- 1 marchewka
- pół pęczka świeżej kolendry
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Rozdrabnianie składnikówPor oczyść, pokrój na kawałki, a potem pokrój je w cienkie, długie paseczki. Marchewkę obierz, opłucz, pokrój w cienkie plasterki, a potem w paseczki. Kolendrę opłucz, osusz, posiekaj.
- Wykańczanie surówkiRozdrobnione składniki surówki umieść w salaterce, wymieszaj. Oliwę z oliwek wymieszaj z sokiem z cytryny i cukrem. Sosem polej surówkę, wymieszaj, dopraw do smaku.
Te dodatki też pasują do surówki z pora
Klasycznym dodatkiem do surówki z pora i marchewki jest też jabłko. Doskonale łagodzi ostrość pora i dodaje całości lekkiej kwaśności. Warzywo to można jednak połączyć też z papryką, kapustą pekińską, ogórkiem kiszonym czy natką pietruszki.
Czytaj też:
Dodaj te 2 warzywa do kapusty. Babcia robiła z nich obłędną surówkę, która znikała pierwsza z talerzyCzytaj też:
Polacy rzadko wykorzystują to warzywo, a jest genialne na surówkę. Przepis jest prosty