Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdrowe

Te szybkie ciasteczka orkiszowe mogę jeść przez cały rok. Są kruche i całkiem zdrowe

Dodano: 
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą
Ciasteczka z żurawiną i czekoladą Źródło: Shutterstock / Viktory Panchenko
Lubię mieć zawsze w zapasach coś słodkiego. Najlepiej smacznego i całkiem zdrowego. Dlatego często piekę proste, kruche ciasteczka, które bez problemu można przechowywać kilka dni. Robię je z wartościowej mąki i dorzucam dwa proste dodatki.

Kruche ciasteczka są idealne na przekąskę i jako dodatek do kawy. Można je też spakować do pracy czy szkoły. Najbardziej lubię te domowej roboty, bo wtedy mogę zadbać o to, by nie zawierały zbędnych dodatków. Często na przykład piekę proste ciasteczka orkiszowe. Ciasto na nie robi się momentalnie, a po schłodzeniu piecze tylko 15 minut.

Jak „uzdrowić” kruche ciasteczka?

Ciasto na kruche ciasteczka klasycznie robi się z mąki, masła i cukru. Wystarczy jednak zamienić klasyczną mąkę pszenną na wartościowszą, a ciasteczka będą o wiele zdrowsze. Można więc sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą czy orkiszową, które są zasobniejsze w błonnik, sole mineralne i witaminy z grupy B. Do ciasta można też dodać płatki owsiane, zarodki pszenne czy otręby. Też podniosą wartość odżywczą tych smacznych ciastek.

Jak zrobić ciasteczka orkiszowe z żurawiną i czekoladą?

Kruche ciasteczka z mąki orkiszowej robię raz-dwa. Ciasto przyrządza się tak samo, jak klasyczne kruche, tylko ze zdrowszej mąki. Na koniec trzeba jeszcze wrobić w nie dodatki. Gdy składniki się połączą, schładzam ciasto, a na końcu formuję z niego okrągłe ciasteczka. 15 minut pieczenia i można je chrupać.

Przepis: Ciasteczka orkiszowe

Kruche ciasteczka orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
105 w każdej porcji

Składniki

  • 200 g mąki orkiszowej
  • szczypta soli
  • 100 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 50 g białej czekolady

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj ją z solą, dodaj kawałki masła, całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj, lekko połącz. Dodaj żurawinę i posiekaną czekoladę, szybko wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
  2. Formowanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką lub foremką wykrój z niego krążki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Czym można wzbogacić kruche ciasteczka?

W moim domu bardzo lubimy ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą. Jednak dodatki te można zastąpić innymi składnikami. Dobrze sprawdzą się np. posiekane orzechy laskowe lub włoskie albo ich połączenie z czekoladą mleczną lub deserową. Doskonale będą również pasować: rodzynki, posiekane, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa czy sezam.

Czytaj też:
Te szybkie ciastka pokocha każdy. Blachę zrobisz raz-dwa, a wydasz niewiele
Czytaj też:
To mój ulubiony przepis na ciasteczka cytrynowe. Są idealnie kruchutkie i łatwe do zrobienia

Źródło: smaki.pl