Kruche ciasteczka są idealne na przekąskę i jako dodatek do kawy. Można je też spakować do pracy czy szkoły. Najbardziej lubię te domowej roboty, bo wtedy mogę zadbać o to, by nie zawierały zbędnych dodatków. Często na przykład piekę proste ciasteczka orkiszowe. Ciasto na nie robi się momentalnie, a po schłodzeniu piecze tylko 15 minut.
Jak „uzdrowić” kruche ciasteczka?
Ciasto na kruche ciasteczka klasycznie robi się z mąki, masła i cukru. Wystarczy jednak zamienić klasyczną mąkę pszenną na wartościowszą, a ciasteczka będą o wiele zdrowsze. Można więc sięgnąć po mąkę pełnoziarnistą czy orkiszową, które są zasobniejsze w błonnik, sole mineralne i witaminy z grupy B. Do ciasta można też dodać płatki owsiane, zarodki pszenne czy otręby. Też podniosą wartość odżywczą tych smacznych ciastek.
Jak zrobić ciasteczka orkiszowe z żurawiną i czekoladą?
Kruche ciasteczka z mąki orkiszowej robię raz-dwa. Ciasto przyrządza się tak samo, jak klasyczne kruche, tylko ze zdrowszej mąki. Na koniec trzeba jeszcze wrobić w nie dodatki. Gdy składniki się połączą, schładzam ciasto, a na końcu formuję z niego okrągłe ciasteczka. 15 minut pieczenia i można je chrupać.
Przepis: Ciasteczka orkiszowe
Kruche ciasteczka orkiszowe z dodatkiem suszonej żurawiny i białej czekolady
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 15 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 105 w każdej porcji
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej
- szczypta soli
- 100 g masła
- 50 g cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 50 g suszonej żurawiny
- 50 g białej czekolady
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wysyp na stolnicę. Wymieszaj ją z solą, dodaj kawałki masła, całość posiekaj, rozkrusz w palcach. Dodaj cukier puder, jajko, ekstrakt i proszek do pieczenia. Składniki wymieszaj, lekko połącz. Dodaj żurawinę i posiekaną czekoladę, szybko wyrób ciasto. Zawiń je w folię spożywczą, włóż na pół godziny do lodówki.
- Formowanie i pieczenie ciastekCiasto podziel na 2 części. Każdą rozwałkuj na grubość ok. 0,5 cm. Szklanką lub foremką wykrój z niego krążki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 15 minut w 190 stopniach Celsjusza.
Czym można wzbogacić kruche ciasteczka?
W moim domu bardzo lubimy ciasteczka z suszoną żurawiną i białą czekoladą. Jednak dodatki te można zastąpić innymi składnikami. Dobrze sprawdzą się np. posiekane orzechy laskowe lub włoskie albo ich połączenie z czekoladą mleczną lub deserową. Doskonale będą również pasować: rodzynki, posiekane, suszone morele, kandyzowana skórka pomarańczowa czy sezam.
Czytaj też:
Te szybkie ciastka pokocha każdy. Blachę zrobisz raz-dwa, a wydasz niewieleCzytaj też:
To mój ulubiony przepis na ciasteczka cytrynowe. Są idealnie kruchutkie i łatwe do zrobienia