Te szybkie ciastka pokocha każdy. Blachę zrobisz raz-dwa, a wydasz niewiele

Te szybkie ciastka pokocha każdy. Blachę zrobisz raz-dwa, a wydasz niewiele

Dodano: 
Ciastka z dżemem
Ciastka z dżemem Źródło: Shutterstock / Gorbenko Olena
To ciasto z dżemem lub jak kto woli – ciastka z dżemem – to jeden z najprostszych przepisów. Wystarczą proste składniki i minimum wysiłku, aby cieszyć się tym pysznym deserem.

Chociaż to ciasto z dżemem, lubię mówić o tym deserze – ciasteczka z dżemem. Gotowy wypiek pokrojony na kawałki wygląda niczym ciasteczka prosto z cukierni. Aż trudno uwierzyć, że robi się je tak łatwo. Co więcej, można wykorzystać do nich dżem o dowolnym smaku.

Jak zrobić kruche ciastka z dżemem?

Bazą tego deseru jest ciasto kruche z dodatkiem niewielkiej ilości proszku do pieczenia, który nada mu przyjemną strukturę. Tu najważniejsza rzecz, jaką trzeba pamiętać, to zasada, że kruche ciasto lubi zimno. Dlatego masło użyte do jego zrobienia musi być schłodzone, czas wyrabiania należy ograniczyć do minimum i obowiązkowo schłodzić ciasto w lodówce, zanim trafi do piekarnika. Jeśli czujesz, że np. przy wykładaniu ciasta do foremki, nazbyt się rozgrzało (masło wówczas się topi, a ciasto traci konsystencję), już w blasze wstaw je jeszcze na 20-30 minut do lodówki. To ważne, bo zbyt ciepłe kruche ciasto po upieczeniu nie jest tak kruchutkie i traci kształt.

Nasz przepis to ciasto na maśle, ale jeśli szukasz oszczędności, możesz masło zastąpić dużo tańszą margaryną do pieczenia. Do ciasta można wykorzystać dowolny, gęsty dżem. My szczególnie polecamy dżemy z czarnej porzeczki, dżemy malinowe czy wiśniowe. Świetnie się też sprawdzą dżemy cytrusowe, np. dżem z pomarańczy.

Przepis: Kruche ciastka z dżemem

Najprostszy przepis na pyszne ciasto lub ciastka z dżemem i kruszonką.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
228 w każdej porcji

Składniki

  • 320 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 100 g cukru pudru
  • 2 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g dżemu owocowego

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie ciastaMasło pokrój na mniejsze kawałki, wymieszaj z mąką, dodaj żółtka, cukier, [proszek do pieczenia i zagnieć wszystko szybko na gładką masę. Odkrój 1/3 ciasta, zawiń w folię i wstaw do zamrażarki. Resztę ciasta włóż do lodówki na ok. 30-60 minut.
  2. Pieczenie ciastaCzęść z lodówki rozwałkuj i wyłóż tortownicę lub blachę równą warstwą. Ponakłuwaj ciasto widelcem i równomiernie rozsmaruj dżem. Ciasto z zamrażarki zetrzyj na tarce i posyp wierzch ciasta. Piecz całość ok. 30-35 minut w temperaturze 190 stopni. Dobrze ostudzone ciasto pokrój na kawałki.

Jak podawać kruche ciasto z dżemem?

Kruche ciasto z dżemem po upieczeniu należy dobrze ostudzić i dopiero wtedy kroić, np., na kwadraty, romby czy trójkąty. Wyglądają wówczas jak efektowne ciasteczka. Gotowy wypiek można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Takie ciastka są idealne jako dodatek do kawy czy herbaty. Świetnie się sprawdzą także na przyjęciach.

Czytaj też:
Efektowny sposób na jabłka pieczone w cieście. Ten mistrzowski deser zrobisz w parę chwil
Czytaj też:
Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam