To mój ulubiony przepis na ciasteczka cytrynowe. Są idealnie kruchutkie i łatwe do zrobienia

To mój ulubiony przepis na ciasteczka cytrynowe. Są idealnie kruchutkie i łatwe do zrobienia

Dodano: 
Ciasteczka cytrynowe
Ciasteczka cytrynowe Źródło: Shutterstock / Arina P Habich
Ciasteczka cytrynowe oblane cytrynowym lukrem to zawsze dobry pomysł. Robi się je łatwo i szybko, a smakują rewelacyjnie.

Te kruche ciasteczka cytrynowe to przepis, do którego ciągle wracam. Nie bez powodu: to ciastka idealnie kruchutkie i mocno cytrynowe. Doskonałe do kawy czy herbaty, świetne jako słodka przekąska na spotkania z rodziną czy ze znajomymi. To wreszcie dobry prezent, kiedy idziesz do kogoś w gości. Przepis ma jeszcze jedną zaletę: możesz zrobić ciasteczka o dowolnym kształcie: księżyce (jak na zdjęciu), gwiazdki, kwiatki, koła czy serca.

Jak zrobić kruche ciasteczka cytrynowe?

Ciasto kruche to ciasto proste, ale robiąc je, trzeba koniecznie znać jedną zasadę: ciasto kruche nie lubi ciepła. Dlatego tłuszcz do jego przygotowania musi być zimny, a po zagnieceniu należy je jeszcze schłodzić w lodówce. Dzięki temu po upieczeniu będzie idealnie kruche, ale też zachowa wycięty kształt.

Tu od razu zdradzę prosty patent, bo schłodzone ciasto ciężko jest rozwałkować i przyznam, że tego nie lubię. Kiedyś podpatrzyłam prosty sposób na to u zawodowej cukierniczki. Ona rozwałkowywała ciasto przed włożeniem do lodówki: wkładała je między dwa arkusze papieru do pieczenia i chłodziła na płasko w lodówce. Potem od razu mogła wykrawać ciastka z dobrze schłodzonego ciasta.

W przepisie podaję w składzie margarynę do pieczenia. To tańsza opcja niż masło, ale jeśli chcesz, możesz zrobić te ciasteczka na maśle. Będą miały wówczas dość wyrazisty, maślany smak. Margaryna jest bardziej neutralna.

Rada: jeśli chcesz, aby ciastka miały ładny, żółty kolor, możesz dodać do ciasta odrobinę kurkumy lub barwnika spożywczego.

Przepis: Ciateczka cytrynowe z lukrem

Mocno cytrynowe kruche ciastka.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Tradycyjna
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
20
Liczba kalorii
565 w każdej porcji

Składniki

na ciastka:

  • 750 g mąki pszennej
  • 500 g zimnej margaryny do pieczenia
  • 250 g cukru pudru
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 2 cytryn

na lukier:

  • 10 łyżek cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Sposób przygotowania

  1. Robienie ciastaMargarynę posiekaj na stolnicy z mąką. Dodaj resztę składników i szybko zagnieć na gładkie ciasto. Zawiń je w folię i wstaw do lodówki na ok. 30 minut.
  2. Pieczenie ciastekRozwałkuj ciasto na grubość 3-4 mm i wykrawaj ciasteczka o dowolnym kształcie. Piecz ok. 12-15 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza.
  3. DekorowanieZ cukru pudru i soku z cytryny utrzyj gładki lukier (w razie potrzeby dodaj odrobinę więcej soku). Nakładaj lukier na ostudzone ciastka i zostaw, aż zastygnie.

Jak dekorować ciasteczka cytrynowe?

Ciasteczka świetnie smakują udekorowane samym lukrem, ale możesz podkręcić ich cytrynowy smak i posypać dodatkowo lukier skórką otartą z cytryny. Do dekoracji można też wykorzystać kolorowe posypki.

Czytaj też:
Tę babkę marmurkową miksuję 10 minut, a wychodzi puszysta. To najszybsze ciasto, jakie znam
Czytaj też:
Bez wyrastania i długiego wyrabiania. Ta obłędna drożdżówka z nutellą jest gotowa w godzinę