Delikatne mięso i aromatyczne owoce. Ten obiad z piekarnika za każdym razem wychodzi pyszny

Delikatne mięso i aromatyczne owoce. Ten obiad z piekarnika za każdym razem wychodzi pyszny

Dodano: 
Polędwiczka pieczona z jabłkami
Polędwiczka pieczona z jabłkami Źródło: Shutterstock / Mykolal Mykolal
Połączenie mięsa z owocami to doskonały pomysł na pyszne danie obiadowe. Owoce potrafią dodać bowiem wyraźnego smaku i aromatu, a przy tym są zdrowe. Mogą też jednocześnie stanowić funkcję sosu i dodatku do dania.

Jakie mięsa najlepiej komponują się z owocami? Te o delikatnym smaku. Owoce bowiem nie kłócą się z nimi smakowo, a jedynie podkręcają ich walory. A ponieważ owoce są delikatne i nie wymagają długiej obróbki termicznej, dobrze też by mięso zachowywało się podobnie. Dlatego najlepsze połączenia z owocami stworzą schab i polędwiczka wieprzowa, a także mięsa drobiowe. Dziś przyrządzimy wspólnie polędwiczkę z dodatkiem jabłek.

Jakie owoce warto dodać do mięs?

Do mięs najlepiej pasują owoce, które nie są zbyt słodkie, a najlepiej mają słodko-winny smak. Istotne jest też by ich miąższ był dość zwarty, niezbyt soczysty. Wtedy po upieczeniu czy uduszeniu dobrze zachowają swój kształt. Szczególnie warte uwagi są więc jabłka, gruszki i śliwki. Te ostatnie można też wykorzystać w wersji mrożonej czy suszonej. Możecie też sięgnąć po bardziej egzotyczne owoce typu ananas czy cytrusy.

Jak zrobić polędwiczkę pieczoną z jabłkami?

Polędwiczka pieczona z jabłkami to danie eleganckie i proste do zrobienia. Oba składniki nie wymagają długiego pieczenia, więc taki obiad można zrobić całkiem szybko. Tak naprawdę w dużej mierze robi się sam, bo to, co zajmuje najwięcej czasu, to upieczenie tego zestawu.

Przepis: Polędwiczka z jabłkami

Polędwiczka wieprzowa pieczona z jabłkami, doprawiona cynamonem i tymiankiem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
30 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa ok. 600 g
  • ok. 600 g małych jabłek lub 3-4 duże, kwaskowe jabłka
  • 30 g masła
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • cynamon
  • tymianek
  • ½ szklanki bulionu
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie owocówJabłka umyj, większe pokrój w ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Umieść je w naczyniu do zapiekania. Posyp wiórkami masła i cynamonem, polej miodem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i piecz 15-20 minut.
  2. Przygotowanie polędwiczkiPolędwiczkę opłucz, osusz, pokrój na 4 kawałki. Oprósz ją tymiankiem, solą i pieprzem, zrumień z każdej strony na patelni z oliwą i łyżką masła.
  3. Pieczenie mięsa z owocamiDo podpieczonych jabłek dodaj obsmażoną polędwiczkę. Całość podlej bulionem. Naczynie przykryj. Polędwiczkę z jabłkami piecz jeszcze 20 minut w 180 stopniach Celsjusza. Potem wyjmij z piekarnika i przed podaniem pozostaw danie na 5 minut, by odpoczęło.

Z czym podać polędwiczkę pieczoną z jabłkami?

Do polędwiczki pieczonej z jabłkami można podać puree ziemniaczane, kluski śląskie lub pieczone ziemniaki. Dopełnieniem tego dania powinna być lekka, łagodna w smaku surówka, np. surówka z marchewki czy surówka z kapusty pekińskiej. Świetnie też będzie pasować sałatka z rukoli i orzechów.

Czytaj też:
Nie ma lepszego sposobu na polędwiczkę. Dwa składniki dodają jej smaku, a jeden zabieg miękkości
Czytaj też:
Robię genialną polędwiczkę duszoną z pieczarkami. Tym szybkim, eleganckim obiadem zachwycisz każdego

Źródło: smaki.pl