Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, bo przyrządza się ją niezwykle szybko. Mięso wystarczy tylko doprawić i odstawić na 1-2 godziny, a potem upiec. Wcześniej warto jednak przeprowadzić prosty zabieg, który sprawi, że polędwiczka wyjdzie nadzwyczaj miękka i soczysta. Poznajcie tajniki mojego przepisu.
Najlepsze przyprawy do polędwiczki
Polędwiczka wieprzowa to mięso delikatne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Można więc doprawić ją na ostro papryką lub marynatą z dodatkiem imbiru albo na słodko miodem i ziołami. Świetnie też będzie smakować zamarynowana w winie, occie balsamicznym czy musztardzie. Do marynaty zawsze warto dodać trochę oliwy z oliwek lub oleju. Nie tylko zintensyfikują one smak i aromat marynaty, ale też doskonale nawilżą mięso.
Jak przygotować miękką i aromatyczną polędwiczkę?
Moja ulubiona polędwiczka to ta doprawiona czosnkiem i ziołami. Ta kompozycja jest pełna aromatu i doskonale podkreśla smak tego delikatnego mięsa. Jeśli chodzi o zioła, to najczęściej sięgam po tymianek lub rozmaryn. Najlepiej, jeśli zioła są świeże, bo dostarczają mięsu intensywnego aromatu. Gdy mięso poleży przynajmniej godzinę w marynacie, obsmażam je na patelni, a potem wstawiam do piekarnika. Ten prosty zabieg zapewnia polędwiczce doskonałą miękkość i soczystość.
Przepis: Aromatyczna polędwiczka
Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w czosnku i ziołach
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
- 3 ząbki czosnku
- świeży tymianek lub rozmaryn
- 2-3 łyżki oliwy
- 20 g masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą. Mieszanką posmaruj mięso, obłóż je gałązkami ziół. Mięso przykryj, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
- Smażenie i pieczenie mięsaPatelnię rozgrzej, zrumień na niej polędwiczkę ze wszystkich stron. Ułóż ją na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami masła i ziołami z marynaty, szczelnie zawiń. Mięso wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Przed smażeniem polędwiczkę należy ocieplić do temperatury pokojowej. Dzięki temu nie zrobi się twarda.
Jak podać polędwiczkę wieprzową?
Upieczoną polędwiczkę wieprzową należy wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. W tym czasie soki zawarte w mięsie równomiernie się rozejdą i cała polędwiczka będzie idealnie soczysta. Po tym czasie mięso należy pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i podać z ulubionymi dodatkami.
Ja zazwyczaj serwuję ją z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, a także z sosem przygotowanym na bazie sosu spod pieczeni. By go przygotować, przelewam wytworzony sos do rondelka, dodaję trochę białego wina i całość gotuję kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Potem sos zagęszczam zawiesiną z zimnej wody i mąki.
Czytaj też:
Robię genialną polędwiczkę duszoną z pieczarkami. Tym szybkim, eleganckim obiadem zachwycisz każdegoCzytaj też:
Kroję polędwiczkę w cienkie plasterki i smażę z dodatkami. To najlepsza wersja tego mięsa, jaką znam