Nie ma lepszego sposobu na polędwiczkę. Dwa składniki dodają jej smaku, a jeden zabieg miękkości

Nie ma lepszego sposobu na polędwiczkę. Dwa składniki dodają jej smaku, a jeden zabieg miękkości

Dodano: 
Pieczona polędwiczka
Pieczona polędwiczka Źródło: Shutterstock / Mironov Vladimir
Polędwiczka wieprzowa to delikatne mięso, które potrafi zachwycić smakiem. By tak się stało, należy ją odpowiednio doprawić. Ważne jest też, by wyszła miękka i soczysta. W osiągnięciu tego celu pomoże prosty zabieg.

Bardzo lubię polędwiczkę wieprzową, bo przyrządza się ją niezwykle szybko. Mięso wystarczy tylko doprawić i odstawić na 1-2 godziny, a potem upiec. Wcześniej warto jednak przeprowadzić prosty zabieg, który sprawi, że polędwiczka wyjdzie nadzwyczaj miękka i soczysta. Poznajcie tajniki mojego przepisu.

Najlepsze przyprawy do polędwiczki

Polędwiczka wieprzowa to mięso delikatne w smaku, więc dobrze komponuje się z różnymi przyprawami. Można więc doprawić ją na ostro papryką lub marynatą z dodatkiem imbiru albo na słodko miodem i ziołami. Świetnie też będzie smakować zamarynowana w winie, occie balsamicznym czy musztardzie. Do marynaty zawsze warto dodać trochę oliwy z oliwek lub oleju. Nie tylko zintensyfikują one smak i aromat marynaty, ale też doskonale nawilżą mięso.

Jak przygotować miękką i aromatyczną polędwiczkę?

Moja ulubiona polędwiczka to ta doprawiona czosnkiem i ziołami. Ta kompozycja jest pełna aromatu i doskonale podkreśla smak tego delikatnego mięsa. Jeśli chodzi o zioła, to najczęściej sięgam po tymianek lub rozmaryn. Najlepiej, jeśli zioła są świeże, bo dostarczają mięsu intensywnego aromatu. Gdy mięso poleży przynajmniej godzinę w marynacie, obsmażam je na patelni, a potem wstawiam do piekarnika. Ten prosty zabieg zapewnia polędwiczce doskonałą miękkość i soczystość.

Przepis: Aromatyczna polędwiczka

Pieczona polędwiczka wieprzowa marynowana w czosnku i ziołach

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • ok. 600 g polędwiczki wieprzowej
  • 3 ząbki czosnku
  • świeży tymianek lub rozmaryn
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 20 g masła
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Marynowanie mięsaPolędwiczkę opłucz, osusz, oprósz solą i pieprzem. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, wymieszaj z oliwą. Mieszanką posmaruj mięso, obłóż je gałązkami ziół. Mięso przykryj, wstaw na co najmniej godzinę do lodówki.
  2. Smażenie i pieczenie mięsaPatelnię rozgrzej, zrumień na niej polędwiczkę ze wszystkich stron. Ułóż ją na kawałku folii aluminiowej, obłóż plasterkami masła i ziołami z marynaty, szczelnie zawiń. Mięso wstaw na 20 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Przed smażeniem polędwiczkę należy ocieplić do temperatury pokojowej. Dzięki temu nie zrobi się twarda.

Jak podać polędwiczkę wieprzową?

Upieczoną polędwiczkę wieprzową należy wyjąć z piekarnika i pozostawić pod przykryciem na ok. 15 minut. W tym czasie soki zawarte w mięsie równomiernie się rozejdą i cała polędwiczka będzie idealnie soczysta. Po tym czasie mięso należy pokroić w plastry o grubości ok. 1 cm i podać z ulubionymi dodatkami.

Ja zazwyczaj serwuję ją z ziemniakami gotowanymi lub pieczonymi, a także z sosem przygotowanym na bazie sosu spod pieczeni. By go przygotować, przelewam wytworzony sos do rondelka, dodaję trochę białego wina i całość gotuję kilka minut, by odparował nadmiar płynu. Potem sos zagęszczam zawiesiną z zimnej wody i mąki.

Czytaj też:
Robię genialną polędwiczkę duszoną z pieczarkami. Tym szybkim, eleganckim obiadem zachwycisz każdego
Czytaj też:
Kroję polędwiczkę w cienkie plasterki i smażę z dodatkami. To najlepsza wersja tego mięsa, jaką znam

Źródło: smaki.pl