Ta surówka z czerwonej kapusty smakuje tak dobrze, że śmiało może być lekkim posiłkiem na kolację lub zdrową przekąską w ciągu dnia. Jest jednak rewelacyjna jako dodatek do obiadu, szczególnie do pieczonych mięs czy dań z grzybów. I co ważne: taką surówkę robi się ekspresowo.
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty?
Tu nie ma nic skomplikowanego, ponieważ wystarczy jedynie poszatkować kapustę, pokroić jabłko (najlepiej ze skórką) i dodać uprażone orzechy włoskie. Prażenie ich na suchej patelni sprawi, że nabiorą chrupkości, a ich smak będzie wyrazisty i mocno orzechowy. Sekretem tej surówki jest wyrazisty dressing z musztardą i miodem. Możesz wybrać dowolny rodzaj musztardy, w zależności od tego, jak ostry sos chcesz uzyskać. Smak dressingu podbija miód i tu polecamy płynne, delikatne miody wielokwiatowe.
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty i jabłka
Szybka i prosta surówka.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Wegetariańska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 458 w każdej porcji
Składniki
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 1 jabłko
- 1/2 szklanki orzechów włoskich
na dressing:
- 2 łyżki musztardy
- 1 łyżka płynnego miodu
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
Sposób przygotowania
- Szykowanie dresinguWszystkie składniki na dressing dokładnie wymieszaj.
- Robienie sałatkiKapustę poszatkuj drobno, jabłko pokrój w kostkę, orzechy upraż na suchej patelni. Wymieszaj składniki i polej sosem musztardowym.
Gotową surówkę możesz dodatkowo posypać posiekaną natką pietruszki albo udekorować dowolnymi kiełkami czy też czerwonymi pestkami granatu.
Do czego podawać surówkę z czerwonej kapusty?
Ta surówka doskonale pasuje do klasycznego obiadu z mięsem i ziemniakami. Może to być np. pieczona karkówka z sosem, pieczone udka z kurczaka, pieczeń z indyka, ale też różnego rodzaju kotlety mielone, także wegetariańskie (np. z kaszy czy pieczonych warzyw).
Surówka z czerwonej kapusty i jabłka pasuje też jako dodatek do pierogów, klusek, kopytek i dań z makaronem. Będzie idealnym dodatkiem do krokietów grzybowych czy ziemniaków lub klusek z sosem grzybowym.
Taką surówkę można też zajadać samodzielnie. Jest pyszna zaserwowana z chrupiącymi grzankami czosnkowo-serowymi. Surówkę z czerwonej kapusty można także zawijać z innymi dodatkami (np. kawałkami pieczonego mięsa) w tortille czy naleśniki.
Czytaj też:
Przepis na genialne paszteciki mam z koła gospodyń wiejskich. Robię je nie tylko na WigilięCzytaj też:
Przepis na domowy paprykarz mam od kucharza ze Szczecina. Nie ma lepszej pasty rybnej na kanapki