Zamiast lepić na Wigilię uszka, robię chrupiące krokiety. Są idealne do czerwonego barszczu

Zamiast lepić na Wigilię uszka, robię chrupiące krokiety. Są idealne do czerwonego barszczu

Dodano: 
Krokiety z kapustą i grzybami
Krokiety z kapustą i grzybami Źródło: Shutterstock / Magdalena Karbowiak
Barszcz czerwony to jedno z żelaznych, wigilijnych dań. Zazwyczaj podaje się go z uszkami, jednak nie zawsze zdążę je ulepić. O wiele szybciej idzie mi z przygotowaniem krokietów. A ponieważ są chrupiące, szybko znikają z półmiska.

Uszka do czerwonego barszczu można kupić gotowe. Jednak zawsze staram się w Wigilię serwować domowe potrawy. Gdy więc nie zdążę wcześniej ulepić uszek, dzień przed Wigilią przygotowuję krokiety. Przed podaniem wystarczy je tylko odgrzać w piekarniku. A nadziane tradycyjnym farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów leśnych smakują rewelacyjnie.

Jak przygotować naleśniki do krokietów?

Z pozoru naleśniki do krokietów nie różnią się niczym od tych tradycyjnych. Różnica jednak polega na tym, że muszą być wyjątkowo elastyczne i najlepiej cienkie. Dzięki temu nie będą się rozrywać w czasie zawijania i będą delikatne. Mój patent na takie mocne, elastyczne naleśniki polega na tym, że zamiast części mleka, dodaję do ciasta trochę gorącej wody. Sprawia ona, że zawarty w mące gluten szybko pęcznieje, zwiększając elastyczność ciasta.

Jak zrobić krokiety z kapustą i grzybami?

Przygotowanie krokietów z kapustą i grzybami zaczynam zawsze od przyrządzenia farszu. Trzeba bowiem namoczyć i ugotować grzyby, a także ugotować kiszoną kapustę. Gdy powstanie farsz, przyrządzam ciasto na naleśniki i smażę z niego cienkie placki. Zawijam w nie farsz, póki są ciepłe, bo wtedy są najbardziej elastyczne.

Przepis: Krokiety z kapustą i grzybami

Naleśnikowe krokiety nadziewane farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 500 g kapusty kiszonej
  • 50 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju lub masła
  • sól, pieprz

Do panierowania:

  • 2 jajka
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie farszuGrzyby opłucz, mocz w ciepłej wodzie około 2 godziny, a potem gotuj je w tej samej wodzie przez 30 minut. Odsącz i drobno posiekaj. Kapustę kiszoną przepłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, odciśnij, posiekaj i gotuj w niewielkiej ilości wody ok. 30 minut, odsącz. Na patelni rozgrzej olej lub masło, zeszklij posiekaną cebulę, a następnie dodaj kapustę i grzyby. Dopraw solą i pieprzem. Smaż wszystko razem kilka minut, aby smaki się połączyły. Odstaw do ostygnięcia.
  2. Przygotowanie naleśnikówW misce wymieszaj mąkę, jajka, mleko, 1/2 szklanki wody zimnej, sól i olej. Dodaj 1/2 szklanki gorącej wody, ponownie wymieszaj. Ciasto odstaw na pół godziny. Po tym czasie usmaż cienkie naleśniki.
  3. Formowanie i smażenie krokietówNa każdym naleśniku połóż porcję farszu, zawiń boki do środka, a następnie zwiń w rulon, tworząc krokiety. W głębokim talerzu roztrzep jajka. Na osobny talerz wysyp tartą bułkę. Każdy krokiet obtocz w jajku, a następnie w bułce tartej. Krokiety kładź na patelnię z rozgrzanym olejem i smaż po kilka minut z każdej strony, aż ładnie się zrumienią.

Wskazówka: Jeśli nie masz suszonych grzybów, możesz je zastąpić świeżymi pieczarkami.

Czy trzeba panierować krokiety?

Krokiety tradycyjnie po uformowaniu panieruje się w jajku i tartej bułce. Jednak nie jest to obowiązkowy element tego dania. Zwinięte krokiety równie dobrze można usmażyć bez panierki. Też będą smaczne i chrupiące, a z pewnością wchłoną mniej oleju. Będą więc mniej kaloryczne.

Czytaj też:
Zamiast kopytek robię z ziemniaków chrupiące krokiety. Schodzą u mnie, jak świeże bułeczki
Czytaj też:
Ten błąd powodował, że moje krokiety pękały. Już wiem, czego unikać, by danie się udało