Niektóre kawałki mięsa są tak delikatne, że w czasie pieczenia potrafią wyschnąć i zrobić się niesmaczne. Warto więc dołożyć starań, by nie zmarnować wysokogatunkowego mięsa. Trzeba więc zwrócić uwagę, na proces pieczenia, ale też na wcześniejsze przygotowanie mięsa. Jak dla mnie najprostszym rozwiązaniem tego problemu jest owinięcie kawałka mięsa plastrami wędzonego boczku. Dzięki temu zawsze wychodzi soczyste i zyskuje niepowtarzalny smak i aromat.
Sposoby na soczyste mięso z piekarnika
Nie jest sztuką upieczenie tłustszego kawałka mięsa, tak by nie wyschło. Gdy jednak sięgamy po filet z indyka czy polędwiczkę wieprzową, często pojawia się ten problem. By się przed nim uchronić, można podjąć kilka kroków. Po pierwsze mięso przed pieczeniem można zamarynować, co doda mu smaku i skróci czas obróbki termicznej. Po drugie warto je zrumienić na patelni, dzięki czemu na powierzchni mięsa powstanie skórka, która ograniczy wypływanie z niego smacznych soków. Po trzecie delikatnego mięsa nie należy przepiekać.
Jak upiec filet z indyka w plastrach boczku?
W plastry wędzonego boczku można zawinąć surowy, przyprawiony filet z indyka. Jednak, by zwiększyć szanse na soczysty kawałek mięsa, wcześniej warto go obsmażyć na suchej patelni. To nie potrwa długo, a indyk dużo zyska.
Przepis: Indyk pieczony w boczku
Filet z indyka pieczony w otulinie z wędzonego boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 1 godz.
- Liczba porcji
- 8
- Liczba kalorii
- 285 w każdej porcji
Składniki
- 1 kg piersi z indyka
- 2 ząbki czosnku
- papryka słodka mielona
- tymianek
- sól, pieprz
- 2 łyżki oleju
- 200 g wędzonego boczku w plasterkach
Sposób przygotowania
- Przyprawianie mięsaFilet z indyka opłucz, osusz. Natrzyj go ząbkami czosnku, papryką, tymiankiem, solą i pieprzem. Posmaruj olejem, odstaw na godzinę w chłodne miejsce.
- Obsmażanie mięsaNa średnim ogniu rozgrzej patelnię z nieprzywieralną powłoką. Połóż na niej filet z indyka i zrumień go ze wszystkich stron. Lekko przestudź.
- Zawijanie i pieczenie mięsaNa kuchennej desce ułóż kratkę z plastrów boczku, tak by powstał płat. Połóż na nim filet, dokładnie go owiń. Mięso piecz ok. godzinę w 180 stopniach Celsjusza.
Wskazówka: W czasie pieczenia mięso można polewać wytwarzającym się sosem. To również ograniczy jego wysychanie.
Jak uniknąć zbędnych kalorii?
Słysząc o filecie z indyka pieczonym w plastrach boczku, niektórzy z pewnością pomyślą, że jest to dodawanie mięsu zbędnych kalorii. I rzeczywiście, jeśli zjemy je razem z plastrami upieczonego boczku, z pewnością dostarczymy o wiele kalorii więcej. Trzeba jednak pamiętać o tym, że znaczna część tłuszczu z boczku spłynie pod mięso. A poza tym samego boczku nie musimy zjadać. Możemy go usunąć przed spożyciem i dodatkowo osuszyć filet papierowym ręcznikiem. Dzięki temu mięso zyska aromat i soczystość, ale wciąż pozostanie dietetyczne.
Czytaj też:
Soczystą karkówkę robię na Boże Narodzenie. Mięso w mig znika ze stołu, a przepis jest banalnie prostyCzytaj też:
Polędwiczki zawijam w boczek i wstawiam do piekarnika. Ten obiad jest lepszy niż z restauracji