Z kruchego ciasta można wyczarować wiele pysznych wypieków. Jednym z moich ulubionych ciast w wersji ekspresowej jest kruche ciasto przekładane dżemem, posypane kruszonką. Nie jest to typowa kruszonka – na warstwę dżemu ścieram mocno schłodzone ciasto kruche, które po upieczeniu wychodzi bardzo chrupiące.
Jaki dżem nadaje się do przełożenia kruchego ciasta?
Do przełożenia kruchego ciasta najlepiej sprawdzi się gęsty dżem o umiarkowanie słodkim smaku np. wiśniowy, jagodowy, z czarnej porzeczki lub z ciemnych winogron. Ale możesz również użyć np. przetworu truskawkowego. Dżem możesz zastąpić ulubioną konfiturą, powidłem lub smażonymi jabłkami.
Wskazówka: ciasto z powyższego przepisu możesz również przygotować z dodatkiem świeżych lub mrożonych owoców np. truskawek, borówek, nektarynek, moreli, wiśni lub śliwek. Jeżeli chcesz użyć mrożonych owoców, to przed wyłożeniem na ciasto, musisz owoce rozmrozić i odsączyć z nadmiaru soku.
Jak zrobić kruche ciasto z dżemem i kruszonką?
Kruche ciasto przygotowuję z podstawowych składników, czyli mąki pszennej, mąki krupczatki, masła, cukru, żółtek i proszku do pieczenia. Zanim wyłożę ciasto na blachę, schładzam je przez 1-2 godziny w lodówce. Z poniższych proporcji składników piekę ciasto w formie o wymiarach 20 x 30 cm lub tortownicy o średnicy 24 cm. Składniki kruchego ciasta nie wymagają wcześniejszego ogrzewania do temperatury pokojowej.
Porada: używając słodkiego dżemu, możesz dodać do ciasta mniej cukru (np. 1/2 szklanki).
Przepis: Kruche ciasto z dżemem i kruszonką
To jeden z najprostszych przepis na deser do kawy i herbaty.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na kruche ciasto:
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 1 szklanka mąki krupczatki
- 2 duże jajka
- 200 g zimnego masła
- 100 g cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Dodatkowo:
- 300 g dżemu
Sposób przygotowania
- Uszykowanie składnikówMąkę pszenną, krupczatkę i proszek do pieczenia przesiej na stolnicę. Oddziel żółtka od białek. Masło (1 kostka) pokrój na mniejsze kawałki. Odmierz potrzebną ilość cukru (100 g to około 3/4 szklanki).
- Łączenie składników ciastaW przesianej mące z proszkiem do pieczenia zrób dołek i dodaj żółtka, masło i cukier. Szybko wyrób jednolite ciasto. Z ciasta uformuj gruby wałek. Odkrój 2/3 ciasta na spód placka, uformuj w kulę i owiń folią spożywczą. 1/3 ciasta na kruszonkę również uformuj w kulę i owiń folią spożywczą.
- Chłodzenie ciastaWstaw ciasto do lodówki na 1-2 godziny. Porada: ciasto na kruszonkę możesz włożyć do zamrażalnika, co ułatwi jego ścieranie na tarce. W międzyczasie przygotuj formę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Możesz również posmarować formę masłem i oprószyć bułką kartą.
- WykonanieRozwałkuj większą kulę ciasta na prostokąt o wymiarach o 2 cm większych niż wymiary formy. Nawiń ciasto na wałek i przełóż do formy. Możesz również wylepić ciastem dno i boki formy do 1/3 wysokości. Ponakłuwaj ciasto widelcem. Na spód z kruchego ciasta wyłóż dżem i rozsmaruj. Porada: używając rzadkiego dżemu (np. galaretki porzeczkowej), podpiekam kruchy spód (180 stopni Celsjusza, góra-dół, bez termoobiegu, czas wstępnego pieczenia: 15 minut), a następnie wykładam na niego dżem i resztę ciasta, dzięki czemu placek nie wychodzi z zakalcem. Mniejszą kulę ciasta zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Posyp startym ciastem dżem.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Wstaw formę z ciastem do gorącego piekarnika i piecz do zrumienienia – około 40 minut.
Gotowe kruche ciasto z dżemem i kruszonką wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wypiek możesz udekorować cukrem pudrem. Deser podawaj je do kawy i herbaty. Świetnia smakuje też z ciepłym mlekiem lub kakao.
Pomysły na modyfikację przepisu na kruche ciasto z dżemem
Lubię ten przepis za to, że łatwo go zmieniać i dostosowywać do osób o różnych preferencjach smakowych. Po pierwsze polecam wykorzystać oddzielone od żółtek białka. Wystarczy że ubijesz z nich sztywną pianę z 4 łyżkami cukru i wymieszasz z 1 opakowaniem owocowego kisielu bez cukru. Tak przygotowaną pianę wyłóż na dżem i posyp startym na tarce ciastem. Dzięki temu kruche ciasto będzie przypominać tradycyjnego pleśniaka, który moim zdaniem jest jednym z najpyszniejszych polskich ciast. Mam też kilka praktycznych pomysłów na zmodyfikowanie mojego przepisu:
- Możesz w prosty sposób zmienić smak kruchego ciasta, dodając do niego 1-2 łyżki kakao, 1 łyżeczkę cynamonu lub ulubiony aromat np. waniliowy, cytrynowy, pomarańczowy lub migdałowy.
- Na podpieczony wcześniej kruchy spód możesz wyłożyć gęsty budyń (domowy lub z torebki). Na budyń wyłóż dżem, marmoladę lub świeże/mrożone owoce, opcjonalnie pianę z białek i kisielu oraz starte na tarce kruche ciasto. Piecz jeszcze 40 minut.
- Jeżeli nie przepadasz za słodkimi ciastami, to możesz wyłożyć na podpieczony wcześniej spód masę ze zmielonych orzechów i masła lub masę makową.
- Starte na tarce kruche ciasto możesz zastąpić tradycyjną kruszonką z 1 szklanki mąki pszennej, 100 g zimnego masła i 100 g cukru. Wszystkie składniki rozcieraj dłońmi, aż powstaną grudki. Jeżeli chcesz zrobić tradycyjną kruszonkę, to zmniejsz ilość mąki i masła na kruche ciasto o połowę (1/2 szklanki mąki tortowej, 1/2 szklanki mąki krupczatki 100 g masła).
Czytaj też:
Leniwa drożdżówka wychodzi miękka i puszysta. Bez wyrabiania i nagrzewania piekarnikaCzytaj też:
Żaden sernik nie jest tak kremowy. Ten prosty przepis bez sera z wiaderka jest genialny