Sernik z mascarpone i ricotty to przepyszna alternatywa dla sernika z sera z wiaderka. Tu bazą są dwa włoskie klasyki, a sam sernik wychodzi wyjątkowo delikatny. Zrobienie ciasta jest naprawdę łatwe.
Jak zrobić sernik z mascarpone i ricotty?
Ciasto można zrobić na dwa sposoby: jako sernik na ciasteczkowym spodzie albo sernik bez spodu. My w przepisie proponujemy sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek, ale możesz też wykorzystać ciasteczka maślane lub ciasteczka korzenne. Jeśli masz ochotę na sernik bez spodu, wylej masę serową to tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej odrobiną bułki tartej albo mąki migdałowej. Sernik można aromatyzować w dowolny sposób – można do niego dodać ekstrakt waniliowy, skórkę otartą z pomarańczy lub cytryny, czy dobry olejek migdałowy.
Rada: jeśli lubisz bardziej zwarte serniki, dodaj do przepisu 1-2 łyżki mąki. Jednak naszym zdaniem ciasto jest lepsze bez mąki, bardziej kremowe i delikatne, wręcz rozpływające się w ustach.
Jeśli potrzebujesz duże ciasto, pieczone w prostokątnej formie, przygotuj je z podwójnej porcji składników.
Przepis: Sernik z mascarpone i ricotty
Delikatny sernik na kakaowym spodzie.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Międzynarodowa
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 50 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 668 w każdej porcji
Składniki
- 150 g kakaowych herbatników
- 80 g masła
- 500 g serka mascarpone
- 250 g ricotty
- 3 jajka
- 1 torebka budyniu waniliowego
- 1 szklanka cukru pudru
Sposób przygotowania
- Robienie spoduCiasteczka zmiksuj na piasek i wymieszaj z miękkim masłem. Wyklej masą spód i brzegi tortownicy.
- Robienie masy serowejMascarpone i ricottę zmiksuj, dodaj cukier oraz budyń. Miksuj dalej dodając po jednym żółtku. Białka ubijamy na sztywną pianę i delikatnie wymieszaj z masą serową.
- Pieczenie ciastaWylej masę serową na ciasteczkowy spód. Piecz ciasto godzinę w temperaturze 175 stopni.
Sernik warto przed krojeniem dobrze ostudzić. Aby ciasto nie opadło, najlepiej studzić je bez wyciągania z piekarnika, przy uchylonych drzwiczkach.
Jak udekorować sernik z mascarpone i ricotty?
Gotowe ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem. Sernik dobrze smakuje polany czekoladą, czy to białą, czy mleczną, czy gorzką. Gotowe ciasto można też obłożyć świeżymi owocami lub zaserwować z dowolnym słodkim, deserowym sosem. Sernik z mascarpone dobrze smakuje olany prostym lukrem z cukru pudru i soku z cytryny, wówczas można go udekorować wiórkami otartej cytrynowej skórki czy płatkami migdałów.
Czytaj też:
Ten banalny patent sprawia, że sernik nie pęka. Do piekarnika zawsze wkładam jedną rzeczCzytaj też:
Niebanalny sernik bez pieczenia osłodzi każdy jesienny wieczór. Robię go z nietypowymi owocami