Sernik na zimno robię nie tylko z owocami sezonowymi naszej strefy klimatycznej. Wykorzystuję też owoce egzotyczne, które najlepiej smakują, gdy w Polsce rozpoczyna się sezon jesienno-zimowy. Polecam wypróbować przepis na mój genialny sernik. To połączenie słodkiej masy serowej z soczystymi mandarynkami, galaretką i kakaowym spodem osłodzi nawet najbardziej ponury dzień.
Jak zrobić sernik z mandarynkową nutą?
Sernik z mandarynkową nutą przygotowuję, łącząc twaróg sernikowy z wiaderka z serkiem mascarpone, śmietanką kremówką i żelatyną. Na spód używam kakaowych herbatników i masła, ale możesz również użyć biszkoptów i herbatników maślanych, do których dodasz dwie łyżki naturalnego kakao. Ze smakiem mandarynek i masy serowej świetnie komponują się też korzenne ciasteczka. Świeże mandarynki możesz zastąpić mandarynkami w syropie, ale wcześniej musisz je dobrze odsączyć. Natomiast pozostały syrop wykorzystasz zamiast soku mandarynkowego, który jest w przepisie.
Przygotowanie spodu sernika i masy nie zabiera wiele czasu. Gotowe ciasto musisz jednak wstawić do lodówki na minimum 4 godziny, żeby sernik i galaretka stężały. Przed przystąpieniem do robienia masy serowej polecam rozpuścić galaretki.
Porada: jeżeli galaretka zbyt mocno stężeje, to możesz ją podgrzać, cały czas mieszając. Podgrzewana galaretka będzie miała grudkowatą konsystencję, ale nie wpłynie to na jej smak. Co więcej, taka galaretka sprawi, że sernik z mandarynkową nutą zyska nietypową dekorację.
Przepis: Sernik bez pieczenia z mandarynkową nutą
To pyszny deser na jesienno-zimowe wieczory.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 4 godz.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
Na spód:
- 200 g herbatników kakaowych
- 80 g masła
Na masę serową:
- 400 g twarogu sernikowego z wiaderka
- 400 g serka mascarpone
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 6 łyżek cukru pudru
- 3 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 150 ml soku z mandarynek
- 1 cukier ze skórką pomarańczową
- 2 i 1/2 łyżeczki żelatyny
- 30 ml zimnej wody
Dodatkowo:
- 8 mandarynek bezpestkowych
Do dekoracji:
- 2 galaretki mandarynkowe lub pomarańczowe
Sposób przygotowania
- Przygotowanie spoduHerbatniki zmiel na pył. Możesz również pokruszyć je wałkiem. Masło roztop w rondelku na gazie i pozostaw do ostygnięcia. Połącz rozdrobnione herbatniki z masłem – masa na spód sernika powinna mieć konsystencję mokrego piasku. Formę wyłóż papierem/folią spożywczą. Na dno połóż masę, wyrównaj i uklep. Przykryj formę i wstaw do lodówki na czas przygotowywania masy serowej.
- Przygotowanie galaretkiRozpuść 2 galaretki w 800 ml wrzątku i dokładnie wymieszaj. Pozostaw galaretkę do ostygnięcia w temperaturze pokojowej, a następnie wstaw do lodówki, dzięki czemu po 1-2 godzinach będzie można udekorować nią wierzch sernika.
- Przygotowanie masy serowejŻelatynę zalej zimną wodą, wymieszaj i pozostaw do napęcznienia. Twaróg sernikowy i serek mascarpone przełóż do dużej miski. Dodaj ekstrakt waniliowy, cukier ze skórką pomarańczową i sok z mandarynek. Wymieszaj składniki mikserem na niskich obrotach. W wysokim naczyniu ubij śmietankę kremówkę z cukrem pudrem, stopniowo zwiększając obroty miksera. Wymieszaj napęczniałą żelatynę z 3-4 łyżkami ubitej śmietany i wymieszaj z masą serową. Następnie stopniowo dodawaj resztę ubitej śmietany i miksuj na wysokich obrotach, aż składniki się połączą.
- WykonanieWyjmij tortownicę z lodówki. Na spód wyłóż cząstki obranych wcześniej mandarynek i masę serową. Wyrównaj wierzch sernika. Przykryj formę z ciastem folią spożywczą i wstaw do lodówki. Jeżeli galaretka zdążyła ostygnąć, to również wstaw ją do lodówki.
- DekorowanieNa wierzchu sernika rozprowadź tężejącą galaretkę (powinna mieć konsystencję gęstego kisielu) i wyrównaj wierzch rozgrzaną w gorącej wodzie łyżką. Możesz przed dodaniem galaretki ułożyć na wierzchu ciasta cząstki mandarynek i delikatnie wcisnąć je w masę serową. Udekorowane galaretką ciasto ponownie przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki do całkowitego stężenia.
Sernik z mandarynkową nutą podawaj mocno schłodzony. Możesz udekorować deser kleksami bitej śmietany.
Jakie jeszcze owoce egzotyczne można dodać do sernika bez pieczenia?
A egzotycznych owoców polecam również mango oraz ananasa. Mango ma kremową konsystencję i lekko słodkawy smaku. Owoc ten świetnie komponuje się z galaretką o smaku brzoskwiniowym lub cytrynowym. Natomiast ananas (świeży lub z puszki) zapewnia bardziej orzeźwiający smak deseru. W tym przypadku galaretka cytrynowa lub tropikalna będą pasować idealnie.
Czytaj też:
Kakaowy biszkopt przekładam pyszną masą. To proste ciasto smakuje jak ulubiony baton moich dzieciCzytaj też:
Ciasto drożdżowe mojej babci zawsze pięknie wyrasta. Stosuję się do jej prostych porad