Moje dzieci naleśniki mogłyby jeść przez cały dzień, zwłaszcza te ze słodkimi dodatkami. Dlatego wymyśliłam im taką wersję naleśników, która mimo, że jest słodka, to też bardzo zdrowa. A to za sprawą pysznego, cennego produktu, jakim jest miód. Takie słodkie naleśniki będą jak znalazł w sezonie jesiennych infekcji.
Z czym podać naleśniki na słodko?
Naleśniki w słodkiej wersji można podać z różnymi dodatkami. Najczęściej sięgamy po różne dżemy i krem czekoladowo-orzechowy. Jednak dobrym, słodkim dodatkiem do naleśników będą też prażone jabłka czy serek homogenizowany i banan. Naleśniki można też nadziać twarogiem z dodatkiem rodzynek albo skórki pomarańczowej. Wszystko zależy od waszych preferencji smakowych.
Jak zrobić naleśniki z miodem?
Przy przygotowaniu naleśników z miodem nie ma za dużo pracy. Wystarczy tylko rozmieszać niezbyt gęste ciasto, usmażyć z niego cienkie naleśniki, a po złożeniu polać je miodem.
Przepis: Naleśniki z miodem
Słodkie naleśniki z miodową polewą
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 325 w każdej porcji
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 2 jajka
- 2 szklanki mleka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru
- szczypta soli
- 1/2 szklanki miodu do polania
Sposób przygotowania
- Przygotowanie ciastaMąkę wsyp do miski. Dodaj jajka, mleko, olej, cukier i sól. Zmiksuj lub wymieszaj dokładnie ciasto, by nie miało grudek. Odstaw je na 15 minut.
- Smażenie naleśnikówPatelnię rozgrzej, posmaruj olejem. Wylewaj na nią kolejno porcje ciasta i smaż je po 1-2 minuty z każdej strony, aż naleśniki zrobią się złociste.
- Podawanie naleśnikówNaleśniki złóż na cztery części. Rozłóż je na talerzach, polej płynnym miodem.
Wskazówka: Zamiast miodem, naleśniki możecie polać syropem klonowym. Też powstanie zdrowa, słodka wersja tego dania.
Jak przygotować naleśniki, by były miękkie i elastyczne?
Najsmaczniejsze naleśniki to te miękkie i elastyczne. By takie były, trzeba pamiętać o kilku zasadach.
- Ciasto na naleśniki nie może być zbyt gęste. Powinno mieć konsystencję gęstej, ale płynnej śmietanki.
- Po wymieszaniu składników ciasta, całość należy odstawić na ok. 15 minut, by mąka napęczniała. To sprawi, że naleśniki nie będą się rwały w czasie smażenia.
- Aby mąka szybciej napęczniała, do ciasta można dodać też kilka łyżek gorącej wody.
- W czasie smażenia naleśników nie należy używać zbyt dużych ilości tłuszczu. Na nim naleśniki usmażą się na chrupiąco.
- Naleśników nie należy też zbyt mocno rumienić. To bowiem również usztywnia placki.
- Zdjęte z patelni naleśniki należy układać na talerzu w stosik i trzymać pod przykryciem. Dzięki temu nie wyschną, a przyjemnie zaparują i długo będą ciepłe.
Czytaj też:
Jesienią do moich naleśników trafia ten smakowity farsz. Robię go szybko z zaledwie 3 składnikówCzytaj też:
Do ciasta naleśnikowego dodaj jeden produkt. Te placki znikają z talerzy błyskawicznie