Jesienią do moich naleśników trafia ten smakowity farsz. Robię go szybko z zaledwie 3 składników

Jesienią do moich naleśników trafia ten smakowity farsz. Robię go szybko z zaledwie 3 składników

Dodano: 
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym
Naleśniki z musem dyniowo-jabłkowym Źródło: Shutterstock / New Africa
Naleśniki jesienią wypełniam prostym farszem. Robię go z dwóch sezonowych składników i aromatycznej przyprawy. Tym smakołykiem zajada się cała rodzina.

Jesienią zamiast serka czy gotowego dżemu do naleśników dodaję coś zupełnie innego. Słodkie danie z trójskładnikowym musem cieszy się w moim domu dużym wzięciem. Dodatek przyrządzam z jabłek, dyni i cynamonu. Takim naleśnikom nie brakuje słodyczy mimo że ani dynia, ani samo ciasto bardzo słodkie nie są. Jednocześnie użycie kwaskowatych owoców i aromatycznej, kojarzącej się z domowym ciepłem przyprawy przyjemnie ożywia całą kompozycję. Zjedzenie takiego posiłku to czysta przyjemność, więc polecam spróbować.

Jak zrobić pyszny farsz do naleśników?

Wykonanie smakowitego trójskładnikowego musu zajmuje mi mniej więcej kwadrans. Trzeba jedynie poddusić upieczoną dynię ze startymi na tarce jabłkami bez skórki. Ja zawsze wybieram owoce jak na szarlotkę, czyli kwaśne odmiany takie jak szara reneta, antonówka lub boiken. Po dodaniu ich do dyni wraz z cynamonem i zblendowaniu mus zamykam w słoikach lub serwuję na bieżąco. Najczęściej właśnie zamykam w naleśnikach.

Przepis: Mus dyniowy z jabłkiem

Pyszny i prosty farsz do naleśników i nie tylko.

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
40 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g jabłek
  • 500 g dyni
  • ½ łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówDynię obierz, pokrój w kostkę i upiecz do miękkości (30 minut, 200 stopni Celsjusza). Jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach.
  2. Robienie musu dyniowegoDo garnka wrzuć miękką dynię oraz rozdrobnione jabłka. Duś je z odrobiną wody przez około 7-10 minut. Na koniec dodaj cynamon i zblenduj na gładką masę.

Jak jeszcze podawać aromatyczny mus dyniowy?

Słodko-kwaśny dodatek do naleśników sprawdzi się jako farsz do najróżniejszych wariantów ciasta z patelni. Najczęściej przyrządzam je klasycznie – z udziałem jajek, mleka i masła – ale do naleśników gryczanych czy z mąki kasztanowej też już go dodawałam. Tak smakowały znakomicie, bo mus świetne komponuje się z przysmakami o orzechowej nucie. Pasuje także do owsianek i wypieków np. ciasta drożdżowego czy szarlotki – zarówno jako dodatek podany już na talerzu, jak i zamknięty wewnątrz wypieku.

Inne warianty musu dyniowego

Jeśli lubisz bardzo aromatyczne dodatki, do kremowego musu dyniowego dodaj jeszcze mielony kardamon, goździki lub nawet odrobinę anyżu albo gałki muszkatołowej. Te przyprawy znakomicie podkreślą smak słodko-kwaśnego frykasa. Możesz również wzbogacić go o odrobinę ekstraktu waniliowego lub cukier wanilinowy albo dodać chrupiące orzechy włoskie.

Czytaj też:
Weź popularne warzywo i tabliczkę czekolady. Ten genialny, zdrowy deser ma tylko dwa składniki
Czytaj też:
Ten mus robię bez grama cukru, a rodzina zajada go z ochotą. Przepis jest banalny, a zastosowań ma wiele

Źródło: Smaki.pl