Pyszne babeczki to doskonały pomysł na deser oraz słodką przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek. Często pakuję je do śniadaniówek moich dzieci oraz przygotowuję na organizowane w szkole kiermasze słodkości. Poniższy przepis nigdy mnie nie zawiódł – waniliowo-czekoladowe babeczki zawsze świetnie smakują i zachwycają apetycznym wyglądem.
Jak zrobić babeczki waniliowo-czekoladowe?
Do przygotowania babeczek z poniższego przepisu nie potrzebujesz miksera. Wystarczy wymieszać składniki ciasta łyżką lub rózgą kuchenną. Aby ciasto ładnie wyrosło, składniki powinny mieć temperaturę pokojową – wyjmij jajka oraz jogurt naturalny z lodówki na 1-2 godziny przed przystąpieniem do pieczenia.
Do ciasta dodaję masło klarowane, które możesz zastąpić delikatnym w smaku i odpornym na działanie wysokiej temperatury olejem roślinnym np. rzepakowym. Ciasto czekoladowe robię z dodatkiem roztopionej gorzkiej czekolady, którą możesz zastąpić naturalnym kakao lub czekoladą mleczną. Jeżeli nie masz pod ręką czekoladowych kropelek do wypieków, to możesz zastąpić je pokrojoną na małe kawałki czekoladą.
Porada: jeżeli twój piekarnik nie pozwala upiec wszystkich babeczek jednocześnie, to poczekaj z napełnianiem papierowych foremek na drugą turę babeczek do momentu, aż pierwsza tura będzie gotowa. Jeżeli nałożysz ciasto do papilotek zbyt wcześnie, to papier mocno namoknie.
Przepis: Babeczki waniliowo-czekoladowe
Te pyszne babeczki to doskonały pomysł na deser oraz słodką przekąskę na drugie śniadanie lub podwieczorek
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- Amerykańska
- Czas przygotowania
- 15 min.
- Czas gotowania
- 20 min.
- Liczba porcji
- 20
- Liczba kalorii
- 212 w każdej porcji
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 1 szklanka roztopionego masła klarowanego
- 1 szklanka jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 6 łyżek czekoladowych kropelek lub 6 łyżek posiekanej czekolady
Sposób przygotowania
- Topienie masła i czekoladyKlarowane masło roztop w rondelku na gazie lub w kąpieli wodnej. Czekoladę połam na mniejsze kawałki, umieść w odpornej na działanie wysokiej temperatury, szklanej lub metalowej misce i rozpuść w kąpieli wodnej. Gorące masło i czekoladę wystudź, od czasu do czasu mieszając. Wskazówka: możesz zrezygnować z topienia czekolady i zastąpić ten składnik 4 łyżkami naturalnego kakao.
- Mieszanie mokrych składnikówDo dużej miski wybij jajka. Dodaj jogurt naturalny, ekstrakt waniliowy oraz przestudzone masło i wymieszaj.
- Mieszanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj proszek do pieczenia, sól oraz cukier i wymieszaj.
- Łączenie składnikówDodaj suche składniki do mokrych składników i wymieszaj drewnianą łyżką lub rózgą kuchenną. Mieszaj jedynie do połączenia się składników.
- Dzielenie i mieszanie ciasta z dodatkamiOdłóż 3/4 ciasta na babeczki do drugiej miski. Dodaj do niego roztopioną czekoladę i mieszaj do połączenia się składników. Do mniejszej porcji ciasta dodaj 3 łyżki czekoladowych kropelek lub 3 łyżki posiekanej czekolady.
- Napełnianie foremekPapierowe lub silikonowe foremki do babeczek wypełnij do połowy ciemnym ciastem, a następnie dodaj jasne ciasto – ciemne i jasne ciasto powinny sięgać do 3/4 wysokości foremek. Wierzch babeczek posyp kropelkami czekolady.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Napełnione ciastem foremki ułóż w formie do babeczek lub na blaszce, wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Nie otwieraj piekarnika przed upływem czasu pieczenia. Zanim wyjmiesz babeczki z piekarnika, wykonaj test suchego patyczka.
Gotowe babeczki wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce.
Jak podawać babeczki waniliowo-czekoladowe?
Babeczki waniliowo-czekoladowe nie wymagają dekorowania, jednak możesz podawać je np. z polewą z roztopionej czekolady oraz ulubionym kremem np. waniliowym kremem z serka mascarpone i śmietanki kremówki. Wyśmienicie smakują również babeczki podawane ze świeżymi owocami np. słodkimi malinami i jagodami.
Jak zrobić babeczki waniliowo-czekoladowe z nadzieniem?
Jeżeli chcesz zrobić nadziewane babeczki waniliowo-czekoladowe, to wyłóż do papilotek połowę porcji ciemnego ciasta, dodaj nadzienie, przykryj drugą połową ciemnego ciasta i dodaj ciasto jasne. Nie przesadzaj z ilością nadzienia – na standardowej wielkości babeczki wystarczy dodać łyżeczkę marmolady, ulubionego kremu lub kostkę mlecznej, gorzkiej bądź białej czekolady.
Czytaj też:
Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minutCzytaj też:
Zamiast słodkich bułek do szkoły robię dzieciom te babeczki. Przepis jest prosty, a przekąska pyszna i zdrowa