Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni i przygotowywanie domowych wypieków od A do Z, kupuję ciasto francuskie i masę makową. Z tych dwóch tanich produktów i jednego jajka piekę całą górę chrupiących ciastek. To w moim domu prawdziwy hit. Ciasteczka są idealne nie tylko jako deser do mleka, kawy czy herbaty. Jak i moi bliscy lubimy zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy i szkoły. Są o niebo lepsze od sklepowych słodkich bułek.
Jak zrobić ekspresowe ciasteczka z makiem?
Wypieki z półproduktów to skuteczny sposób na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni podczas przygotowywania ciast i ciasteczek. Co ważne – korzystanie z gotowych produktów wcale nie musi oznaczać, że przygotowane słodkości będą mniej wartościowe pod względem odżywczym. W większości sklepów dostępne jest gotowe ciasto francuskie z dobrym składem, w którym nie znajdują się zbędne dodatki. To samo tyczy się masy makowej, dzięki której można uniknąć czasochłonnego mielenia i gotowania maku. Kupuję masę makową BIO, która nie tylko ma dobry skład, ale także jest idealnie wyważona pod względem proporcji dodatków – nie jest zbyt słodka i zawiera sporo bakalii.
Mając pod ręką gotowe ciasto francuskie (opcjonalnie ciasto drożdżowe) i masę makową, wystarczy poświęcić 10 minut na wykonanie ciasteczek oraz cierpliwie poczekać, aż się upieką i ostygną.
Przepis: Ciasteczka z makiem
Wypiek z ciasta francuskiego z dodatkiem masy makowej to patent na pyszny i ekspresowy deser i przekąskę do szkoły i pracy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 20
Składniki
- 2 płaty ciasta francuskiego
- 500 g masy makowej
Dodatkowo:
- 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem
Sposób przygotowania
- Nadziewanie ciasta masą makowąMocno schłodzony płat ciasta francuskiego posmaruj masą makową i zwiń ciasno w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm.
- Przygotowanie do pieczeniaUłóż ciasteczka z makiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, zachowując niewielkie odstępy. Wbij jajka do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciasteczek z makiem. Posmarowanie ciasteczek jajkiem nada im piękny, złocisty kolor.
- PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz do zrumienienia – około 25 minut. Tuż przed końcem pieczenia przygotuj drugą partię ciasteczek, powtarzając powyższe kroki.
Gotowe ciasteczka z makiem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wypiek wyśmienicie smakuje bez dodatków, ale możesz je posypać cukrem pudrem bez dodatków lub z dodatkiem wanilii, ewentualnie udekorować lukrem.
Inne wersje nadzienia do ciasteczek z ciasta francuskiego
Zgodnie z powyższym przepisem możesz również przygotować ekspresowe ciasteczka np. ze słodkim twarogiem, marmoladą, białym makiem, masą orzechową oraz gorzką, mleczną lub białą czekoladą.
Czytaj też:
Biorę paczkę tego ciasta i raz-dwa robię domowe croissanty. Zajadają się nimi nie tylko dzieciCzytaj też:
Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci