Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minut

Mam prosty przepis na ekspresowe ciasteczka z makiem. Pyszną przekąskę robię w 10 minut

Dodano: 
Ciasteczka z makiem
Ciasteczka z makiem Źródło: Shutterstock / Oleksiichik
Masa makowa kojarzy się przede wszystkim z bożonarodzeniowym makowcem, jednak idealnie nadaje się również do przygotowania innych wypieków. Poznaj mój przepis na szybkie i pyszne ciasteczka z makiem.

Gdy nie mam czasu na długie stanie przy kuchni i przygotowywanie domowych wypieków od A do Z, kupuję ciasto francuskie i masę makową. Z tych dwóch tanich produktów i jednego jajka piekę całą górę chrupiących ciastek. To w moim domu prawdziwy hit. Ciasteczka są idealne nie tylko jako deser do mleka, kawy czy herbaty. Jak i moi bliscy lubimy zabrać je ze sobą jako przekąskę do pracy i szkoły. Są o niebo lepsze od sklepowych słodkich bułek.

Jak zrobić ekspresowe ciasteczka z makiem?

Wypieki z półproduktów to skuteczny sposób na ograniczenie czasu spędzanego w kuchni podczas przygotowywania ciast i ciasteczek. Co ważne – korzystanie z gotowych produktów wcale nie musi oznaczać, że przygotowane słodkości będą mniej wartościowe pod względem odżywczym. W większości sklepów dostępne jest gotowe ciasto francuskie z dobrym składem, w którym nie znajdują się zbędne dodatki. To samo tyczy się masy makowej, dzięki której można uniknąć czasochłonnego mielenia i gotowania maku. Kupuję masę makową BIO, która nie tylko ma dobry skład, ale także jest idealnie wyważona pod względem proporcji dodatków – nie jest zbyt słodka i zawiera sporo bakalii.

Mając pod ręką gotowe ciasto francuskie (opcjonalnie ciasto drożdżowe) i masę makową, wystarczy poświęcić 10 minut na wykonanie ciasteczek oraz cierpliwie poczekać, aż się upieką i ostygną.

Przepis: Ciasteczka z makiem

Wypiek z ciasta francuskiego z dodatkiem masy makowej to patent na pyszny i ekspresowy deser i przekąskę do szkoły i pracy.

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
20

Składniki

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 500 g masy makowej

Dodatkowo:

  • 1 jajko do posmarowania ciastek przed pieczeniem

Sposób przygotowania

  1. Nadziewanie ciasta masą makowąMocno schłodzony płat ciasta francuskiego posmaruj masą makową i zwiń ciasno w roladę (wzdłuż dłuższego boku). Ostrym nożem pokrój ciasto na kawałki o szerokości około 2 cm.
  2. Przygotowanie do pieczeniaUłóż ciasteczka z makiem na wyłożonej papierem do pieczenia blasze z wyposażenia piekarnika, zachowując niewielkie odstępy. Wbij jajka do miseczki, roztrzep widelcem i posmaruj wierzch ciasteczek z makiem. Posmarowanie ciasteczek jajkiem nada im piękny, złocisty kolor.
  3. PieczenieNagrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu) i wstaw blachę z ciasteczkami. Piecz do zrumienienia – około 25 minut. Tuż przed końcem pieczenia przygotuj drugą partię ciasteczek, powtarzając powyższe kroki.

Gotowe ciasteczka z makiem wyjmij z piekarnika i pozostaw do ostygnięcia. Wypiek wyśmienicie smakuje bez dodatków, ale możesz je posypać cukrem pudrem bez dodatków lub z dodatkiem wanilii, ewentualnie udekorować lukrem.

Inne wersje nadzienia do ciasteczek z ciasta francuskiego

Zgodnie z powyższym przepisem możesz również przygotować ekspresowe ciasteczka np. ze słodkim twarogiem, marmoladą, białym makiem, masą orzechową oraz gorzką, mleczną lub białą czekoladą.

Czytaj też:
Biorę paczkę tego ciasta i raz-dwa robię domowe croissanty. Zajadają się nimi nie tylko dzieci
Czytaj też:
Kakaowe ciasteczka robi się szybko i łatwo. Z tym przepisem poradzą sobie nawet dzieci