Biorę tuńczyka w puszce i proste dodatki. Wszystko podaję w nietypowy sposób jako zdrową przegryzkę

Biorę tuńczyka w puszce i proste dodatki. Wszystko podaję w nietypowy sposób jako zdrową przegryzkę

Dodano: 
Sałatka z tuńczyka w awokado
Sałatka z tuńczyka w awokado Źródło: Shutterstock / Nelli Kovalchuk
Ta ekspresowa przekąska jest prosta w przygotowaniu, a smakuje obłędnie i pięknie prezentuje się na talerzach. Zapraszam po sprawdzony przepis na wyjątkową wersję sałatki z tuńczyka.

Sałatka rybna podana w połówkach awokado to doskonała propozycja na co dzień oraz przekąska, którą możesz przygotowywać na domowe przyjęcia. Nietypowy sposób podania sprawia, że potrawa cieszy oko, zachęcając do skosztowania. Co więcej, pyszną przekąskę przygotujesz w zaledwie kilkanaście minut. Ja lubię sięgać po ten przepis na co dzień, szczególnie gdy zależy mi na szybkim przygotowaniu pożywnej kolacji.

Sałatka z tuńczyka w awokado – jak zrobić tę ekspresową i zdrową przekąskę?

Sałatka z ryby w puszcze podana w awokado to przekąska, która nie wymaga żadnego wysiłku. Jedyne, co musisz zrobić, to kupić niezbędne składniki i spędzić krótką chwilę w kuchni. Do przygotowania sałatki używam tuńczyka w kawałkach, które rozdrabniam widelcem. Możesz jednak przygotować sałatkę z tuńczyka rozdrobnionego. Jeżeli nie przepadasz za rybami w puszce, to możesz zrobić sałatkę rybną np. z wędzoną makrelą, pstrągiem lub łososiem. Składniki sałatki łączę, dodając odrobinę majonezu, który możesz zastąpić zalewą olejową z tuńczyka lub świeżą oliwą z oliwek.

Przepis: Sałatka z tuńczyka w awokado

To pyszna, zdrowa i elegancka wersja sałatki z tuńczyka.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Europejska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
1

Składniki

  • 1 duże awokado
  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach
  • 10 cm kawałek łodygi selera naciowego
  • 1/2 małej czerwonej cebuli
  • 2/3 łyżeczki majonezu
  • sok z cytryny
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składników sałatki rybnejTuńczyka odsącz z zalewy i rozdrobnij widelcem na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Seler naciowy umyj, osusz i pokrój w kostkę lub cienkie plasterki.
  2. Łączenie składnikówWymieszaj tuńczyka z cebulą oraz selerem. Dodaj majonez i wymieszaj. Dopraw sałatkę rybną do smaku solą, świeżo zmielonym pieprzem oraz sokiem z cytryny.
  3. WykonanieAwokado przetnij na pół i wyjmij pestkę. Nałóż na połówki awokado sałatkę rybną. Wierzch przekąski możesz posypać świeżo zmielonym pieprzem czarnym, pieprzem kolorowym lub pieprzem ziołowym oraz zieleniną np. szczypiorkiem.

Opcjonalne dodatki do sałatki rybnej

Smak sałatki rybnej możesz wzbogacić, dodając ugotowane na twardo, drobno pokrojone jajko oraz starty na tarce lub pokrojony w drobną kostkę ser żółty. Doskonale smakuje również sałatka rybna z dodatkiem pieczonych buraków oraz prażonych orzechów włoskich. Do ten zdrowej przekąski możesz podać świeże pieczywo, grzanki lub domowe paluszki upieczone z ciasta chlebowego.

Czytaj też:
Ta sałatka śledziowa zachwyca smakiem i prostotą. Robię ją z tanich, popularnych składników
Czytaj też:
Tej surówce z kapusty nikt się nie oprze. W moim domu ten dodatek do obiadu schodzi kilogramami