Te ekspresowe ciastka z brzoskwinią podbiją nie tylko podniebienia. Na ich widok ślinka leci

Te ekspresowe ciastka z brzoskwinią podbiją nie tylko podniebienia. Na ich widok ślinka leci

Dodano: 
Ciastka z brzoskwinią
Ciastka z brzoskwinią Źródło: Shutterstock / AS Foodstudio
Te ciastka mają same zalety. Robi się je łatwo i szybko, a na dodatek z tanich składników. Poza tym wyglądają tak, że trudno im się oprzeć. Żadne cukierniane przysmaki się do nich nie umywają.

Lubię, jak potrawy są nie tylko smaczne, ale też zachęcają swoim wyglądem. Takiego apetycznego wyglądu oczekuję zwłaszcza od słodkości. W końcu muszą mnie czymś skusić, bym miała zaliczyć dodatkowe, przyjemnościowe kalorie. A ciastka z brzoskwinią kuszą i to na potęgę! Gdy widzę te serca z soczystym, aromatycznym owocem, to po prostu muszę zjeść chociaż jedno.

Jak przygotować brzoskwinie do ciastek?

Brzoskwinie przeznaczone, jako dodatek do ciastek powinny być dobrze dojrzałe, ale w miarę twarde. Tylko takie będą smaczne, ale też nie rozpadną się w czasie pieczenia. Nie wydobędzie się również z nich zbyt duża ilość soku, która mogłaby nawilżyć ciasto. Owoce wystarczy umyć, wytrzeć i przekroić na pół. Po usunięciu pestki, każdą połówkę należy naciąć w 5-6 miejscach, dzięki czemu powstanie dekoracyjny wachlarzyk.

Jak zrobić słodkie serca z brzoskwinią?

Przygotowanie słodkich serc z brzoskwinią jest bardzo proste, dzięki wykorzystaniu gotowego ciasta francuskiego. Po wykrojeniu z niego nożem lub foremką kształtnych serc, należy je posmarować jajkiem, obłożyć owocami i posypać grubym cukrem. Potem kwadrans pieczenia i pyszny deser gotowy.

Przepis: Słodkie serca z brzoskwinią

Serca z ciasta francuskiego z dodatkiem połówek brzoskwiń

Kategoria
Deser
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
15
Liczba kalorii
160 w każdej porcji

Składniki

  • 375 g ciasta francuskiego
  • 8 niedużych brzoskwiń lub nektarynek
  • 1 jajko
  • 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania

  1. Wykrawanie serCiasto francuskie wyjmij z lodówki na 15 minut przed przyrządzaniem, by zdążyło nieco zmięknąć. Rozwiń je i wykrój z niego 15 równej wielkości serc. Ułóż je w odległościach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  2. Przygotowanie brzoskwińBrzoskwinie umyj, wytrzyj. Każdą przekrój na połowę, usuń pestki. Każdą połówkę owocu natnij w 5-6 miejscach od strony skórki, uważając by nie przeciąć owocu do końca.
  3. Wykańczanie i pieczenie ciastekKażde serce z ciasta posmaruj jajkiem wymieszanym z łyżeczką cukru. Na środku ciastka połóż połówkę brzoskwini. Wystające brzegi ciasta posyp cukrem. Ciastka piecz ok. 15 minut w 210 stopniach Celsjusza.

Inne wersje słodkich serc z owocami

Jeśli nie macie pod ręką brzoskwiń, podobne ciastka możecie też zrobić z dodatkiem nektarynek lub dużych śliwek. Przygotowuje się je tak samo, jak ciastka z brzoskwinią. Można też sięgnąć po zupełnie inne owoce, choć nie ze wszystkich da się uformować dekoracyjny wachlarzyk. Jako dodatek do ciastek dobrze też sprawdzą się połówki niedużych jabłek czy gruszek, a także winogrona. Te ostatnie najlepiej jest poprzekrawać na pół, usunąć z nich pestki i ułożyć po kilka połówek owoców na każdym ciastku. Najlepiej skórką do góry.

Czytaj też:
W poduszeczki z ciasta francuskiego wkładam 3 owoce. Smakują lepiej niż ciastka z McDonald's
Czytaj też:
Ten efektowny deser robię z 3 tanich składników. Podstawą jest gotowe ciasto francuskie