Do placków ziemniaczanych dodaję nietypowy składnik. Są tak pożywne, że wystarczają za cały obiad

Do placków ziemniaczanych dodaję nietypowy składnik. Są tak pożywne, że wystarczają za cały obiad

Dodano: 
Placki ziemniaczane z mięsem
Placki ziemniaczane z mięsem Źródło: Shutterstock / Nerus Natalia
Wiesz, jak zamienić awaryjne placki ziemniaczane w sycący obiad? Do rozdrobnionej masy wystarczy dodać jeden pożywny składnik. To zajmie dosłownie chwilę, a tanie danie zyska nowe oblicze. Warto przetestować ten przepis.

Placki ziemniaczane robiliście pewnie w swoim życiu mnóstwo razy. Zazwyczaj dodajecie do nich startą cebulę, czasem też cukinię czy przeciśnięty przez praskę czosnek. Czy jednak ktoś z was wpadł na pomysł, by dorzucić do masy ziemniaczanej trochę mielonego mięsa? Jeśli nie, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Dzięki niemu w prosty sposób otrzymacie pyszny, pożywny posiłek.

Jakie mięso najlepiej dodać do placków ziemniaczanych?

Placki ziemniaczane smaży się na patelni po kilka minut z każdej strony. Tę informację warto wziąć pod uwagę przy doborze mięsa. Oczywiście, powinno być to mięso mielone i najlepiej takie, które nie wymaga długiej obróbki kulinarnej. Wybór powinien więc paść na mięso drobiowe, np. z kurczaka lub indyka. To mięso smaży się błyskawicznie, zwłaszcza gdy jest rozdrobnione do postaci małych grudek.

Jak zrobić placki ziemniaczane z mięsem drobiowym?

Placki ziemniaczane z mięsem drobiowym robi się podobnie, jak tradycyjne placki ziemniaczane. Różnica polega tylko na tym, że do wymieszanej masy dodaje się trochę mielonego mięsa. Po wymieszaniu masę smaży się na patelni po kilka minut z każdej strony.

Przepis: Placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa

Placki ziemniaczane z dodatkiem mielonego mięsa drobiowego

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 1 kg ziemniaków
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 4 łyżki mąki
  • 150 g mielonego mięsa drobiowego
  • majeranek
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Rozdrabnianie składnikówZiemniaki obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Umieść je na sicie, zawieś nad miską i odcedź je z nadmiaru płynu. Z dna miski zbierz skrobię i dodaj ją do ziemniaków. Cebulę obierz, zetrzyj wprost do ziemniaków. Czosnek obierz, przeciśnij do ziemniaków.
  2. Przygotowanie masy na plackiDo masy warzywnej dodaj jajko, mąkę i przyprawy, wymieszaj. Dodaj mielone mięso i posiekany koperek, wymieszaj.
  3. Smażenie plackówNa patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Łyżką kładź porcje ciasta, lekko je rozpłaszcz. Smaż po 3-4 minuty z każdej strony, aż placki będą rumiane. Zdejmij je z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Z czym podać placki ziemniaczane z dodatkiem mięsa?

Placki ziemniaczane z dodatkiem mielonego mięsa najlepiej będą smakować z dodatkami o wyrazistym smaku. Może to być kwaśna, gęsta śmietana, którą posypiemy dodatkowo posiekanym koperkiem lub szczypiorkiem. Smacznym dodatkiem będzie również sos jogurtowo-czosnkowy, a nawet sos z grzybów leśnych lub pieczarek. Danie warto podać np. z soczystą surówką z kiszonej kapusty.

Czytaj też:
To najlepsze placki z ziemniaków, które ostatnio jadłem. Przepis na draniki mam od znajomego kucharza
Czytaj też:
Ten placek z ziemniaków kiedyś robiła moja babcia. Wypróbowałam jej przepis i okazał się hitem