Babka ziemniaczana jest podlaskim specjałem, znanym też u naszych wschodnich sąsiadów. Jednak robi się ją także w innych częściach Polski, choć pod innymi nazwami. Nazywa się ją też: kartoflakiem, rejbakiem, tarciuchem, blaszakiem czy kuglem. Babkę ziemniaczaną przygotowuje się z tartych ziemniaków i cebuli i wzbogaca o chrupiący boczek oraz przyprawy.
Jakie ziemniaki są najlepsze na babkę ziemniaczaną?
Na babkę ziemniaczaną najlepsze są mączyste ziemniaki typu C. A to dlatego, że zawierają dużo skrobi, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej, zwartej i kremowej konsystencji po upieczeniu. Ziemniaki mączyste mają tendencję do rozpadania się podczas gotowania, co sprawia, że idealnie łączą się w formie masy ziemniaczanej w babce. Najlepszymi odmianami na tę potrawę będą więc: Irys, Bryza, Tajfun czy Gracja.
Jak przygotować babkę ziemniaczaną?
Babka ziemniaczana to nic innego jak tani, sycący placek z surowych ziemniaków. Robi się ją naprawdę łatwo. Na początek ścieramy ziemniaki i cebulę, a następnie mieszamy je z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodajemy też podsmażony boczek, mieszamy i pieczemy.
Przepis: Babka ziemniaczana
Placek ziemniaczany z dodatkiem boczku
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 30 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 10
- Liczba kalorii
- 375 w każdej porcji
Składniki
- 2 kg ziemniaków
- 1 duża cebula
- 2 jajka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka masła
- 200 g wędzonego boczku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka tymianku
- masło i bułka tarta do formy
- 100 g słoniny
Sposób przygotowania
- Przygotowanie masy ziemniaczanejBoczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim boczek, przestudź. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Masę wymieszaj, połącz ze zrumienionym boczkiem oraz tłuszczem z patelni.
- Pieczenie babkiFormę wyższą lub niższą wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu ułóż plasterki słoniny. Babkę piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.
Wskazówka: Boczek możesz zastąpić kiełbasą lub szynką. Wcześniej należy je podsmażyć na oleju, maśle lub smalcu.
Jak podawać babkę ziemniaczaną?
Upieczoną babkę ziemniaczaną kroi się w plastry lub kwadraty i serwuje na ciepło. Można ją podać z dodatkiem sosu (np. ze świeżych grzybów), bądź śmietany. Gdy wystygnie, można ją pokroić w plastry i obsmażyć na patelni z tłuszczem. Podsmażona babka będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i nie tylko. Dobrze będzie się też komponować np. z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.
Czytaj też:
Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiemCzytaj też:
Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk