Ten placek z ziemniaków kiedyś robiła moja babcia. Wypróbowałam jej przepis i okazał się hitem

Ten placek z ziemniaków kiedyś robiła moja babcia. Wypróbowałam jej przepis i okazał się hitem

Dodano: 
Babka ziemniaczana
Babka ziemniaczana Źródło: Pixabay / Hans
Babka ziemniaczana była moim ulubionym daniem w dzieciństwie. Przyrządzała ją moja babcia. Niedawno odtworzyłam stary rodzinny przepis i zrobiłam ją na obiad. Ten prosty ziemniaczany placek okazał się u mnie hitem.

Babka ziemniaczana jest podlaskim specjałem, znanym też u naszych wschodnich sąsiadów. Jednak robi się ją także w innych częściach Polski, choć pod innymi nazwami. Nazywa się ją też: kartoflakiem, rejbakiem, tarciuchem, blaszakiem czy kuglem. Babkę ziemniaczaną przygotowuje się z tartych ziemniaków i cebuli i wzbogaca o chrupiący boczek oraz przyprawy.

Jakie ziemniaki są najlepsze na babkę ziemniaczaną?

Na babkę ziemniaczaną najlepsze są mączyste ziemniaki typu C. A to dlatego, że zawierają dużo skrobi, co pozwala na uzyskanie odpowiedniej, zwartej i kremowej konsystencji po upieczeniu. Ziemniaki mączyste mają tendencję do rozpadania się podczas gotowania, co sprawia, że idealnie łączą się w formie masy ziemniaczanej w babce. Najlepszymi odmianami na tę potrawę będą więc: Irys, Bryza, Tajfun czy Gracja.

Jak przygotować babkę ziemniaczaną?

Babka ziemniaczana to nic innego jak tani, sycący placek z surowych ziemniaków. Robi się ją naprawdę łatwo. Na początek ścieramy ziemniaki i cebulę, a następnie mieszamy je z jajkiem, mąką i przyprawami. Dodajemy też podsmażony boczek, mieszamy i pieczemy.

Przepis: Babka ziemniaczana

Placek ziemniaczany z dodatkiem boczku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
1 godz. 30 min.
Liczba porcji
10
Liczba kalorii
375 w każdej porcji

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 2 jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka masła
  • 200 g wędzonego boczku
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • masło i bułka tarta do formy
  • 100 g słoniny

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie masy ziemniaczanejBoczek pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej masło i zrumień na nim boczek, przestudź. Ziemniaki i cebulę obierz, zetrzyj na tarce o małych oczkach. Przełóż do miski, dodaj jajko, mąkę i przyprawy. Masę wymieszaj, połącz ze zrumienionym boczkiem oraz tłuszczem z patelni.
  2. Pieczenie babkiFormę wyższą lub niższą wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej masę ziemniaczaną. Na wierzchu ułóż plasterki słoniny. Babkę piecz ok. 1,5 godziny w piekarniku o temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Wskazówka: Boczek możesz zastąpić kiełbasą lub szynką. Wcześniej należy je podsmażyć na oleju, maśle lub smalcu.

Jak podawać babkę ziemniaczaną?

Upieczoną babkę ziemniaczaną kroi się w plastry lub kwadraty i serwuje na ciepło. Można ją podać z dodatkiem sosu (np. ze świeżych grzybów), bądź śmietany. Gdy wystygnie, można ją pokroić w plastry i obsmażyć na patelni z tłuszczem. Podsmażona babka będzie doskonałym dodatkiem do potraw mięsnych i nie tylko. Dobrze będzie się też komponować np. z dodatkiem surówki z kiszonej kapusty lub kiszonych ogórków.

Czytaj też:
Na Podlasiu wkłada się do gołąbków zupełnie inny farsz. Jest tani i prosty, a zachwyca smakiem
Czytaj też:
Te kartacze z Podlasia to danie na medal. Przepis mam od gospodyni z okolic Suwałk

Źródło: smaki.pl