To najlepsze placki z ziemniaków, które ostatnio jadłem. Przepis na draniki mam od znajomego kucharza

To najlepsze placki z ziemniaków, które ostatnio jadłem. Przepis na draniki mam od znajomego kucharza

Dodano: 
Draniki
Draniki Źródło: Shutterstock / Tatiana_Pink
Placki z ziemniaków to proste i pyszne danie, które można przygotować na wiele sposobów. Ostatnio kolega kucharz dał mi przepis na wschodnią wersję placków z ziemniaków. Draniki są jednym z tradycyjnych dań kuchni białoruskiej.

Przepadam za plackami ziemniaczanymi i często eksperymentuję, dodając do nich różne przyprawy, zioła oraz inne składniki. Draniki nieco różnią się od polskiej wersji placków z ziemniaków pod względem składników, bo często są nadziewane różnymi farszami np. twarogiem, mielonym mięsem, a nawet słodką masą makową. W każdej wersji zachwycają wyjątkową chrupkością, delikatnym wnętrzem i wyrazistym smakiem. Poniżej znajdziesz podstawowy przepis na draniki bez nadzienia. Pod przepisem podaję też kilka propozycji na nadzienie do tych pysznych placków z ziemniaków.

Co zrobić, by placki z ziemniaków były chrupiące?

Nie zawsze placki z ziemniaków wychodzą idealne. Często popełnianym błędem jest przygotowywanie masy ziemniaczanej z ziemniaków o wysokiej zawartości wody, czyli tzw. ziemniaków sałatkowych (np. odmiana Avanti i Lord). Na placki najlepiej wybrać ziemniaki o wysokiej zawartości skrobi, czyli ziemniaki mączyste typu C (np. odmiana Ametyst, Agnes, Gracja, Gustaw, Honorata, Bryza) lub ziemniaki mączyste ogólnoużytkowe typu BC (np. odmiana Tajfun i Owacja).

Dzięki ziemniakom o wysokiej zawartości skrobi i niskiej zawartości wody placki wychodzą delikatne w środku i chrupiące na zewnątrz oraz rzadko wymagają dodawania mąki pszennej. Dodanie mąki pszennej jest jednak konieczne, jeżeli nie odciśniesz ziemniaków z nadmiaru wody.

Jak zrobić draniki?

Przygotowanie draników bez nadzienia niewiele różni się od przygotowania polskich placków ziemniaczanych. Robiąc draniki, dzielę ziemniaki na pół (na oko) i ścieram je na tarce o małych oraz dużych oczkach. Połączenie gładkiej masy ziemniaczanej z ziemniaczanymi wiórkami bardzo przypadło do gustu mojej rodzinie, ale możesz zetrzeć ziemniaki jedynie na tarce o małych oczkach lub ułatwić sobie życie i skorzystać z malaksera.

Przepis: Białoruskie placki z ziemniaków (draniki)

Draniki to szybkie w przygotowaniu placki ziemniaczane po białorusku.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Białoruska
Czas przygotowania
20 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4

Składniki

  • 1 kg ziemniaków mączystych
  • 1 duża cebula
  • 2 małe jajka
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia
  • sól i pieprz

Do dekoracji:

  • koperek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ziemniakówObierz cebulę i ziemniaki. Obrane ziemniaki opłucz pod zimną wodą. Zetrzyj ziemniaki i odsącz je na sitku z nadmiaru soku. Nie wylewaj soku z ziemniaków. Poczekaj, aż na dno naczynia z sokiem opadnie skrobia, a następnie delikatnie wylej płyn i dodaj skrobię do startych ziemniaków.
  2. Dodanie cebuli i jajekZetrzyj cebulę na tarce o małych oczkach i dodaj ją do startych ziemniaków. Porada: do ziemniaków możesz również dodać starty na tarce o małych oczkach ząbek czosnku. Do masy dodaj jajka i wymieszaj. Jeżeli masa jest bardzo rzadka, to możesz dodać 2-3 łyżki mąki pszennej. Porada: jeżeli chcesz, żeby placki z ziemniaków były bardzo puszyste, to oddziel żółtka od białek. Żółtka od razu dodaj do startych ziemniaków, a białka ubij. Dodaj do masy ziemniaczanej sztywną pianę z białek i delikatnie wymieszaj.
  3. PrzyprawianieDopraw masę na placki solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  4. Smażenie darnikówNa patelni rozgrzej olej na średnim ogniu. Kiedy olej będzie gorący, nakładaj łyżką porcje ziemniaczanego ciasta, formując placki. Smaż darniki z obu stron, aż będą złociste i chrupiące. Usmażone placki odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Jak i z czym podawać białoruskie placki z ziemniaków?

Darniki podawaj gorące. Przed podaniem posyp je posiekanym koperkiem. Do tych białoruskich placków możesz podać kwaśną śmietanę, gęsty jogurt naturalny, kefir, sos czosnkowy, ketchup lub ciepłe sosy np. sos pieczarkowy. Wyśmienicie smakują również placki z ziemniaków z dodatkiem wędzonej ryby, gulaszu i warzywnej potrawki.

Jak zrobić faszerowane placki z ziemniaków?

Draniki doskonale smakują bez dodatków oraz z aromatycznym farszem. Jeżeli chcesz zrobić faszerowane placki z ziemniaków, to dodaj na patelnię małą porcję masy ziemniaczanej i uformuj cienki placek. Na placku ułóż nadzienie i przykryj warstwą masy ziemniaczanej. Usmaż faszerowane draniki z obu stron na złoty kolor.

Nadzienie do draników możesz zrobić np. z podsmażonego z cebulą, czosnkiem i ulubionymi przyprawami mięsa mielonego, pokrojonej w kostkę i podsmażonej kiełbasy, podsmażonego boczku, wymieszanego z żółtkiem oraz przyprawami i zieleniną twarogu, podsmażonych z cebulą pieczarek, a także ugotowanej i podsmażonej z cebulą kiszonej kapusty.

Czytaj też:
Te placki robię błyskawicznie z 3 pospolitych warzyw. Są tanie i idealne nawet na obiad
Czytaj też:
Przygotowanie placków ziemniaczanych skracam do minimum. Nic nie trę, a wychodzą chrupiące