Tę turecką przekąskę z patelni robię z tanich składników. Placki zaskakują smakiem, a przepis prostotą

Tę turecką przekąskę z patelni robię z tanich składników. Placki zaskakują smakiem, a przepis prostotą

Dodano: 
Gözleme
Gözleme Źródło: Shutterstock / Esin Deniz
Gdy mam ochotę na tanią przegryzkę, robię pyszny turecki fast food. Gözleme. To delikatne, chrupiące ciasto wypełniane różnymi farszami. Najczęściej wybieram najprostszy, ziemniaczany. Zapraszam po sprawdzony przepis.

Dania typu fast food niezbyt dobrze się kojarzą, jednak przygotowane w domu, z wysokiej jakości składników, mogą stanowić element zdrowej diety. Ogromną zaletą gözleme jest możliwość przygotowania pysznej potrawy z produktów, które większość osób ma w swojej kuchni. Turecką przekąskę z patelni możesz podawać nie tylko jako przekąskę. Potrawa doskonale sprawdzi się również jako danie na obiad i kolację.

Jak zrobić tureckie placki gözleme?

Można znaleźć wiele przepisów zarówno na ciasto, jak i farsz do gözleme. Jest to jedna z potraw, które różnią się pod względem składu i smaku w zależności od regionu Turcji. Poniżej znajdziesz przepis na najprostszą wersję gözleme – ciasto zrobisz jedynie z 3 składników, a farsz z ugotowanych ziemniaków (mogą być z wczorajszego obiadu) oraz podstawowych przypraw. Do farszu możesz dodać zieleninę np. posiekany szczypiorek, natkę pietruszki lub koperek. Wyśmienicie smakuje również farsz do gözleme przyprawiony tymiankiem, oregano lub rozmarynem.

Przygotowanie ciasta i farszu do gözleme nie zabiera wiele czasu. Ciasto najlepiej zrobić w czasie gotowania ziemniaków, bo musi odpocząć przez około 30 minut.

Przepis: Turecka przekąska z patelni (gözleme)

Z poniższego przepisu usmażysz 8 średniej wielkości kawałków tej przepysznej przegryzki.

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Turecka
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
8

Składniki

Na ciasto:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • 250 ml letniej wody
  • 1/2 łyżeczki soli

Na farsz:

  • 700 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • sól i pieprz

Dodatkowo:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie ciastaMąkę pszenną przesiej do miski. Dodaj sól i letnią wodę. Wyrób ciasto ręcznie lub mikserem. Ciasto jest gotowe, gdy ma jednolitą konsystencję, jest elastyczne i odchodzi od brzegów miski. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką lub folią spożywczą i odstaw na około 30 minut.
  2. Przygotowanie farszuUgotowane ziemniaki rozgnieć widelcem lub utłucz tłuczkiem. Dopraw farsz ostrą papryką, solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wskazówka: jeżeli utuczone ziemniaki będą bardzo sypkie, to możesz dodać do nich odrobinę masła, śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego.
  3. Formowanie i nadziewaniePodziel ciasto na 8 równych części i uformuj kulki. Każdą kulkę ciasta rozwałkuj na posypanej mąką stolnicy, formując prostokąt lub kwadrat o grubości około 2 mm. Na połowie porcji ciasta ułóż farsz, pozostawiając 2 cm odstęp od krawędzi. Przykryj farsz drugą połową ciasta i zlep brzegi.
  4. SmażeniePrzygotuj dużą patelnię z grubym dnem i posmaruj ją cienką warstwą oliwy lub oleju (polecam użyć pędzelka kuchennego). Rozgrzej tłuszcz na średnim ogniu. Gdy będzie gorący, zmniejsz moc palnika i smaż gözleme partiami po 3-5 minut z każdej strony.

Jak podawać gözleme?

Gözleme podawaj gorące z kwaśną śmietaną, jogurtem naturalnym, ayranem – tradycyjny turecki napój na bazie jogurtu, kefirem lub zimnymi sosami np. sosem ziołowym.

Inne nadzienia do tureckich placków gözleme

Farsz do gözleme możesz przygotować z m.in.:

  • szpinaku, czosnku i sera feta,
  • usmażonego z cebulą, czosnkiem i ulubionymi ziołami oraz przyprawami mięsa mielonego,
  • smażonego, pieczonego lub gotowanego kurczaka i ulubionych warzyw,
  • twarogu, śmietany i szczypiorku lub cebulki dymki,
  • pieczarek z cebulą i ziołami,
  • żółtego sera lub sera pleśniowego,
  • smażonych lub duszonych warzyw np. pora, papryki, cukinii i pomidorów.

Doskonale smakuje również gözleme wypełnione mieszanym farszem na bazie mięsa, grzybów, warzyw oraz żółtego sera. A jeżeli uwielbiasz ruskie pierogi, to możesz wypełnić ciasto farszem z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu.

Czytaj też:
Przepis na ten specjał dał mi węgierski kucharz. Langosze robi się prosto, a w moim domu wygrywają z pizzą
Czytaj też:
Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa