Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa

Nie cukinia i nie ziemniaki. Genialne placki zrobisz z tego zapomnianego warzywa

Dodano: 
Placki z kalarepy
Placki z kalarepy Źródło: Shutterstock / Svetlana Verbitckaia
Placki z tartych warzyw to w Polsce najczęściej placki ziemniaczane, a w sezonie placki z cukinii. Jest jednak jeszcze jedno warzywo, z którego można je zrobić i mało kto o tym wie.

Placki warzywne to świetny pomysł na obiad albo kolację. Można je podawać z ulubionymi sosami lub zajadać same. Polacy najczęściej robią placki ziemniaczane, popularne są też placki z cukinii albo z dyni. Mało kto jednak wie, że można także zrobić placki z kalarepy. To smaczny i oryginalny pomysł na placki warzywne.

Jak zrobić placki z kalarepy?

Zrobienie placków jest bardzo proste, bo tak jak w przypadku innych warzyw, wystarczy zetrzeć kalarepę i połączyć z resztą składników. Na patelnię najlepiej wykładać niewielkie porcje ciasta i smażyć je na złoto.

Przepis: Placki z kalarepy

Szybkie i proste do zrobienia placki warzywne.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
10 min.
Liczba porcji
2
Liczba kalorii
467 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g kalarepy
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka śmietany 18%
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka posiekanego drobno koperku
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie składnikówKalarepę zetrzyj na grubych oczkach tarki, cebulę drobno posiekaj.
  2. Robienie plackówWymieszaj wszystkie składniki na ciasto i odstaw na ok. 5 minut. Rozgrzej olej na patelni, nakładaj niewielkie porcje i smaż placki na złoto z obu stron.

Gotowe placki z kalarepy świetnie smakują podane z jogurtem naturalnym albo kleksem kwaśnej śmietany. Pasuje też do nich sos czosnkowy albo koperkowy. Można je także zaserwować z ciepłymi sosami, np. mięsnym gulaszem albo sosem grzybowym czy pieczarkowym.

Co jeszcze można zrobić z kalarepy?

Lekko pikantna w smaku kalarepa jest idealnym warzywem do chrupania na surowo, tu jednak najlepiej sprawdzą się młode, nieprzerośnięte warzywa. Tartą kalarepę można wykorzystać do różnego rodzaju surówek (można ją łączyć z innymi warzywami, np. selerem czy marchewką) albo zrobić surówkę tylko z samej kalarepy.

Kalarepę można także dodawać do zup, sosów, warzywnych gulaszy albo różnego rodzaju zapiekanek. Kalarepę można także ugotować (również na parze) i podać z masłem i bułka tartą, podobnie jak przyrządza się fasolkę czy kalafior. Z kalarepy można robić zdrowe kiszonki, ale kalarepę można też wydrążyć, napełnić ulubionym farszem (np. mięsnym albo z kaszy gryczanej i warzyw) i zapiec w piekarniku dokładnie tak, jak inne faszerowane warzywa, np. paprykę czy cukinię. Świetnie smakuje także kalarepa grillowana: można ją zrumienić na ruszcie albo na patelni grillowej i podać jako warzywo do obiadu.

Czytaj też:
Za tę surówkę bratowa powinna dostać medal. Jest prosta i pyszna, a wymaga tylko 3 składników
Czytaj też:
Prosta zupa jarzynowa z przepisu mojej babci zachwyca rodzinę smakiem. Poznaj sekretną recepturę