Smażę naleśniki i zwijam z farszem. Są tak pożywne, że serwuję je na obiad

Smażę naleśniki i zwijam z farszem. Są tak pożywne, że serwuję je na obiad

Dodano: 
Krokiety z mięsem i serem
Krokiety z mięsem i serem Źródło: Shutterstock / sweet marshmallow
Jeśli zostało wam trochę mięsa z wczorajszego obiadu, możecie zamienić je w zupełnie nowe danie. Wystarczy, że usmażycie cienkie naleśniki i posmarujecie je pożywnym farszem. Takie naleśniki możecie podać na wiele sposobów.

Naleśniki i mięso to zapowiedź pożywnego dania. Nie ma przy nim dużo pracy. Wystarczy tylko usmażyć cienkie naleśniki, a mięso posiekać lub zemleć i zamienić w smaczny farsz. Ta potrawa jest na tyle sycąca, że doskonale sprawdzi się, jako danie obiadowe. Można ją też podać na ciepłą kolację. By farsz elegancko się trzymał, warto wsypać do niego jeden pospolity składnik.

Jak usmażyć naleśniki na krokiety?

Naleśniki na krokiety powinny spełniać dwa podstawowe warunki. Po pierwsze powinny być dość cienkie, by po złożeniu ciasto nie przytłoczyło swą ilością farszu. Po drugie muszą być na tyle elastyczne, by nie pękały w czasie składania. By osiągnąć pierwszy efekt, ciasto nie może być zbyt gęste. Powinno mieć konsystencję dość gęstej, ale płynnej śmietanki. By natomiast naleśniki nie pękały, wymieszane ciasto koniecznie należy odstawić na 15-30 minut. W tym czasie zawarty w mące gluten napęcznieje i zwiększy się elastyczność ciasta. Do ciasta można też wlać trochę gorącej wody lub mleka. Płyn ten przyspieszy pęcznienie glutenu.

Jak zrobić krokiety z mięsem i serem?

Do przygotowania farszu do krokietów używam zwykle ugotowanego czy też pieczonego mięsa, które zostało z poprzedniego obiadu. By nadać mięsu spoistości, łączę je z żółtym serem, a potem podgrzewam gotowe krokiety.

Przepis: Krokiety z mięsem i serem

Krokiety naleśnikowe nadziewane mięsem i żółtym serem

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
europejska
Czas przygotowania
30 min.
Czas gotowania
40 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
580 w każdej porcji

Składniki

Na naleśniki:

  • 1,5 szklanki mąki
  • 1,5-2 szklanki mleka
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1 łyżka oleju

Na farsz:

  • 500 g ugotowanego lub upieczonego mięsa, np. z kurczaka, wieprzowego, wołowego
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jajko
  • 1-2 łyżki gęstej śmietany
  • 100 g startego żółtego sera
  • sól, pieprz
  • papryka mielona słodka i ostra

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie naleśnikówZ podanych składników rozmieszaj gładkie ciasto naleśnikowe. Odstaw je na ok. 20 minut, by napęczniało. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, dodaj do niego trochę więcej wody lub mleka. Na patelni usmaż dość cienkie naleśniki. Układaj je w stosik na talerzu, by nie obeschły.
  2. Przygotowanie farszuUgotowane mięso przepuść przez maszynkę do mielenia lub drobno posiekaj. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na oleju. Dodaj posiekany czosnek, chwilę przesmaż, przestudź. Do rozdrobnionego mięsa dodaj cebulę i czosnek, a także jajko i śmietanę. Całość wymieszaj, dopraw do smaku, połącz ze startym serem.
  3. Formowanie i podgrzewanie krokietówKażdy naleśnik posmaruj farszem. Uformuj z niego krokiet. W ten sposób zużyj wszystkie naleśniki i cały farsz. Krokiety ułóż w naczyniu żaroodpornym, możesz je posypać odrobiną startego sera, naczynie przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza i podgrzewaj ok. 15 minut.

Wskazówka: Złożone krokiety można panierować najpierw w jajku, a potem w tartej bułce i zrumienić je na patelni z olejem. Dzięki temu uzyskają chrupiącą skórkę.

Z czym podać krokiety z mięsem i serem?

Krokiety z mięsem i serem doskonale smakują podane z kubkiem czystego, czerwonego barszczu. Można je też jednak zaserwować z surówką, np. z surówką z kapusty czy surówką z marchewki albo z aromatycznym sosem, np. pomidorowym, grzybowym.

Czytaj też:
Najlepsze naleśniki bezglutenowe robię z tej mąki. Poznaj sekret przepisu na ten przysmak
Czytaj też:
Nadziewam naleśniki i zapiekam je z serem. To sycące danie podaję na obiad lub kolację