Ciepłe przekąski są idealne na spotkanie w gronie znajomych, na rodzinne przyjęcie, ale też na domowy wieczór. Najlepiej by wyglądały apetycznie i dały się zrobić łatwo i szybko. I wszystkie te oczekiwania spełniają roladki z szynki z kolorowymi warzywami. Tak naprawdę to, po jakie warzywa sięgniecie, zależy tylko od was i od ich dostępności. Dobrze, by były w dwóch kolorach, bo potrawa dzięki temu zyska na wyglądzie.
Jakie warzywa warto dodać do roladek z szynki?
Tak, jak już wspomniałam wcześniej, dobór warzyw jest dowolny. Warto zadbać o to, by miały różne kolory, a także wybierać zwarte warzywa, które dadzą się pokroić w długie, cienkie słupki. Mogą to więc być np.: marchewka, kolorowa papryka, cukinia, dynia, seler naciowy, kalarepa, por. Długość warzywnych słupków należy dostosować do szerokości plastrów szynki. Roladki najładniej wyglądają, jak warzywa trochę z nich wystają.
Jak zrobić roladki z szynki na ciepło?
Do przygotowania roladek użyłam długich, wąskich plastrów szynki, a także pokrojonej w słupki dyni i pasków pora. Dobrze, by plasterki szynki były dosyć cienkie, bo najlepiej owinąć nimi warzywa 2-3 razy.
Przepis: Roladki z szynki na ciepło
Roladki z szynki z dynią i porem zapiekane w piekarniku
- Kategoria
- Przekąska
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 160 w każdej porcji
Składniki
- 8 wąskich i cienkich plasterków szynki
- ok. 300 g dyni z cienką skórką, np. piżmowej
- 1/2 zwartej części pora
Sposób przygotowania
- Krojenie warzywDynię umyj, jeśli ma cienką skórkę, nie obieraj jej. Dynię pokrój wraz ze skórką w długie, wąskie słupki. Por oczyść, pokrój w długie, wąskie paski. W razie potrzeby wypłucz je i osusz.
- Formowanie i pieczenie roladekNa jednym końcu każdego plasterka szynki połóż po 3-4 słupki dyni i 2-3 paski pora. Owiń je szynką, by powstały roladki. Ułóż je w naczyniu do zapiekania. Piecz ok. 25 minut w 180 stopniach Celsjusza.
Roladki z szynki prosto z patelni
Choć roladki najłatwiej jest upiec, to można je też przygotować na patelni. W tym celu najpierw należy je zrumienić ze wszystkich stron na średnim ogniu. Patelnię wcześniej dobrze jest posmarować cienką warstwą oleju, by szynka nie przywarła i nie porozrywała się. Potem ogień trzeba zmniejszyć, patelnię przykryć i podgrzewać całość jeszcze ok. 5 minut, aby warzywa zmiękły. W tym czasie roladki warto 2-3 razy obrócić, żeby się miejscowo nie przypaliły.
Czytaj też:
Smaruję placki tortilli i raz-dwa robię z nich pyszne roladki. To moja ulubiona przekąska na latoCzytaj też:
Zawiń kremowy ser w plastry cukinii i wstaw do piekarnika. To szybkie danie rozpływa się w ustach