Smaruję placki tortilli i raz-dwa robię z nich pyszne roladki. To moja ulubiona przekąska na lato

Smaruję placki tortilli i raz-dwa robię z nich pyszne roladki. To moja ulubiona przekąska na lato

Dodano: 
Roladki z tortilli z warzywami
Roladki z tortilli z warzywami Źródło: Shutterstock / Anna Shepulova
Placki tortilli na dobre zagościły w naszych sklepach. Z tego gotowego produktu w mig można przygotować pyszne zawijaski. Ja często robię z nich roladki z warzywami. Są idealne na przekąskę lub lekką kolację.

Placki tortilli można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Ja zawsze staram się mieć paczkę tego produktu pod ręką. Tortille są jak znalazł, gdy nie ma w domu świeżego pieczywa lub gdy chcę szybko przygotować coś smacznego. Placki tortilli można bowiem błyskawicznie zamienić w efektowną i smaczną przekąskę, a nawet w lekką kolację. W obu rolach doskonale sprawdzą się roladki z warzywami.

Czy trzeba podgrzewać placki tortilli?

Kupne placki tortilli to produkt, który nie wymaga obróbki termicznej. Są od razu gotowe do przygotowania szybkich roladek. Jednak jak najbardziej można je podgrzać, po to by zyskały chrupkość. Jest to jak najbardziej pożądane np. w przypadku robienia pożywnych wrapów. Najlepiej zrobić to na suchej, gorącej patelni lub w opiekaczu do kanapek. A ponieważ w wyniku podgrzania tortille tracą elastyczność i robią się chrupiące, należy podgrzewać je już po wypełnieniu farszem.

Jak zrobić roladki z tortilli i warzyw?

To czym nadziejesz roladki z tortilli, tak naprawdę zależy od twojej pomysłowości. Ja zwykle używam do tego celu serka i świeżych warzyw. Roladki z tych składników są soczyste i niskokaloryczne.

Przepis: Roladki z tortilli i warzyw

Szybkie i lekkie roladki z placków tortilli, serka i świeżych warzyw

Kategoria
Przekąska
Rodzaj kuchni
Meksykańska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
230 w każdej porcji

Składniki

  • 4 placki tortilli
  • 150 g serka kanapkowego lub twarogu sernikowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 1 czerwona papryka
  • 50 g sałaty
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie serkaSerek wymieszaj z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Dopraw go do smaku solą i pieprzem.
  2. Krojenie warzywWarzywa umyj. Paprykę i ogórek pokrój w długie, wąskie słupki. Sałatę opłucz, osusz, porwij na kawałki.
  3. Formowanie roladekKażdy placek posmaruj niezbyt grubo przygotowanym serkiem. Posyp kawałkami sałaty, ułóż na nim słupki ogórka i papryki. Zwiń dość ścisłe rulony. Pokrój je na kawałki o szerokości 2-3 cm. Każdy możesz spiąć wykałaczką.

Czym jeszcze można nadziać roladki z tortilli?

Do posmarowania placków tortilli można użyć różnych past. Oprócz serka doskonale sprawdzą się tu wszelkiego rodzaju pasty warzywne. Doskonale będzie smakować tortilla posmarowana hummusem, gęstym sosem jogurtowym, pastą z awokado albo z grillowanych warzyw. Na warstwie pasty można zaś położyć przeróżne warzywa, np. awokado, marchewkę, cebulę czy ogórek kiszony. Wcześniej najlepiej pokroić je w cienkie słupki. Z pożywniejszych składników w roladkach dobrze sprawdzą się plasterki: szynki, boczku lub wędzonego łososia albo paski smażonej piersi kurczaka.

Czytaj też:
Błyskawiczna przekąska z ciasta francuskiego może zastąpić kolację. Farsz to dwa zdrowe składniki
Czytaj też:
Kruche babeczki z pysznym farszem. Wszyscy będą się zajadać tą efektowną przekąską, a przepis jest prosty