Zawiń kremowy ser w plastry cukinii i wstaw do piekarnika. To szybkie danie rozpływa się w ustach

Zawiń kremowy ser w plastry cukinii i wstaw do piekarnika. To szybkie danie rozpływa się w ustach

Dodano: 
Zapiekana cukinia
Zapiekana cukinia Źródło: Shutterstock / DronG
Ta zapiekana cukinia to prosty pomysł na efektowne i smaczne danie we włoskim stylu. Sekretem jest pomidorowy sos, ale też serowe nadzienie cukinii.

Zapiekane roladki z cukinii to propozycja na lekki obiad albo kolację. To danie zdrowe, sycące i bardzo smaczne. Wystarczy pokroić cukinię na cienkie plastry, nadziać serem i zapiec w sosie pomidorowym.

Jak zrobić zapiekaną cukinię z serem?

My do zrobienia nadzienia roladek z cukinii wykorzystaliśmy kremową ricottę oraz aromatyczny parmezan. Mieszanka tych serów daje niesamowity efekt po zapieczeniu. Cukinię z serem zalewamy sosem pomidorowym z cebulą i ziołami.

Przepis: Cukinia zapiekana z serem

Roladki z cukinii w sosie pomidorowym.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Wegetariańska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
25 min.
Liczba porcji
2

Składniki

  • 1 cukinia
  • 200 g sera ricotta
  • 50 g tartego parmezanu
  • 400 ml passaty pomidorowej
  • 1 cebula
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie sosuNa patelni rozgrzej oliwę, wrzuć posiekaną cebulkę, a kiedy się zeszkli, dodaj passatę, zioła, dopraw wszystko solą i pieprzem.
  2. Robienie roladekRicottę dopraw solą i pieprzem, dobrze wymieszaj. Dodaj do sera tarty parmezan. Cukinie pokrój na długie plastry, na każdym kładź porcję serka i zawijaj wszystko w roladkę.
  3. Zapiekanie roladekCukinie ułóż w naczyniu żaroodpornym i zalej sosem pomidorowym. Zapiekaj ok. 25 minut w 190 stopniach Celsjusza.

Gorącą zapiekankę można dodatkowo posypać tartym parmezanem i świeżymi ziołami (np. listkami bazylii albo posiekaną natką pietruszki).

Zapiekaną cukinię można podawać w towarzystwie chrupiących grzanek czosnkowych albo podać cukinie i sos razem z ulubionym makaronem.

Inne pomysły na zapiekane roladki z cukinii

Przepis na roladki można modyfikować w zależności od potrzeb, ale też tego, co akurat masz w kuchni. Oprócz sera do cukinii można włożyć również plastry szynki lub boczku. Można to zrobić na dwa sposoby: wędlinę można zawinąć w środku, albo zrobić z niej zewnętrzną stronę roladki. Jeśli masz ochotę na bardziej mięsne danie, dodaj przesmażone z czosnkiem i przyprawami mięso mielone do sosu pomidorowego. Takim mięsnym sosem zalej cukinie i zapiekaj wszystko razem.

Cukinię można także nadziewać innymi serami. Sprawdzi się tu nie tylko ricotta, ale też słony ser feta, który podczas pieczenia delikatnie się rozpływa zachowując swoją kremowość. Jeśli lubisz mocno serowe zapiekanki, również na wierzch roladek zalanych sosem przed pieczeniem możesz pokruszyć kawałki serów. Sprawdzi się tu feta, mozzarella, ale też gouda, cheddar i oczywiście parmezan. Wyrazistości zapiekance nadadzą sery pleśniowe, szczególnie te z niebieską pleśnią.

Czytaj też:
Genialny obiad z makaronem zrobisz w 10 minut. Wystarczy, że masz puszkę pomidorów i ten ser
Czytaj też:
Przepis na ten placek z cukinią dostałam od włoskiego szefa kuchni. Jest prosty, a danie pyszne i tanie