To najlepsze mięsne roladki, jakie kiedykolwiek jadłam. Teściowa w końcu podała mi przepis

To najlepsze mięsne roladki, jakie kiedykolwiek jadłam. Teściowa w końcu podała mi przepis

Dodano: 
Zrazy wieprzowe z kiełbasą i ogórkiem
Zrazy wieprzowe z kiełbasą i ogórkiem Źródło: Shutterstock / Slawomir Fajer
Zrazy teściowej są więcej niż wyśmienite. Byłam przekonana, że wykonanie jest trudne, ale ostatnio poznałam przepis. Teraz nie ma tygodnia, bym nie zrobiła tych roladek wieprzowych.

Zrazy zazwyczaj przygotowuje się z wołowiny. Ale nie u mojej teściowej. Uważa ona, że to mięso nadaje się przede wszystkim na tatara lub krwiste steki i nie zanosi się, by prędko zmieniła zdanie. Soczyste mięsne roladki, które u niej jadałam, przygotowywane były zawsze z karkówki. To mięso ma odpowiednią ilość tłuszczu i nie wymaga marynowania, by stało się bardziej miękkie. Formowanie zrazów jest zatem proste i przyjemne.

Jak zrobić zrazy teściowej?

Wykonanie pysznych roladek wieprzowych nie jest skomplikowane, ale wymaga pewnej zręczności. W niezbyt grubych plastrach mięsa teściowa zamyka dwa produkty – ogórka kiszonego i kiełbasę wiejską. Mówiła, że jeszcze kiedyś dodawała ser, ale z czasem z niego zrezygnowała, by danie nie było aż tak ciężkie.

Uformowane zrazy mama męża krótko obsmaża i dusi do miękkości z wodą. Później z płynu, który ma w garnku, robi pyszny sos, którym polewa gotową potrawę. Nic się zatem nie marnuje, a smakuje wręcz obłędnie. Namówiłam już, żeby spróbować?

Przepis: Zrazy wieprzowe z kiełbasą i ogórkiem

Pyszne zrazy teściowej z ogórkiem kiszonym i kiełbasą wiejską idealne na obiad dla całej rodziny.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
45 min.
Czas gotowania
45 min.
Liczba porcji
6
Liczba kalorii
459 w każdej porcji

Składniki

Na zrazy:

  • 800 g karkówki
  • 3 ogórki kiszone
  • 150 g kiełbasy wiejskiej
  • 3 łyżki musztardy stołowej
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Na sos:

  • 1 większa cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka majeranku
  • ¾ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • pieprz
  • sól
  • 500 ml wody

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie mięsaKarkówkę pokrój w plastry o grubości 1 cm. Każdy z nich rozbij tłuczkiem, oprósz solą i pieprzem. Z jednej strony posmaruj musztardą. Odstaw na 30 minut w chłodne miejsce.
  2. Formowanie roladek wieprzowychKiszone ogórki osusz z zalewy i pokrój w słupki. Z kiełbasy przygotuj podobne kawałki, tnąc ja wzdłuż i na ćwiartki. Na każdym z płatów mięsa ułóż po jednej sztuce każdego z przegotowanych dodatków. Zawiń w rulon i zabezpiecz wykałaczkami.
  3. Robienie zrazówNa dnie dużego garnka rozgrzej olej rzepakowy. Obsmaż zrazy ze wszystkich stron. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i smaż, aż się zeszkli. Wtedy dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Po chwili wlej wodę, wrzuć przyprawy w kawałku i wsyp majeranek oraz słodką paprykę. Duś wszystko na małym ogniu do 40 minut.
  4. Wykonanie sosuGdy mięso będzie miękkie, wyjmij liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Mąkę rozrób z 2 łyżkami chodnej wody i 2 łyżkami wody z garnka. Wlej mieszankę do potrawy i dokładnie wymieszaj. Na koniec dopraw danie solą i pieprzem do smaku.

Jak podawać roladki wieprzowe?

Zrazy teściowej najbardziej smakują mi z pieczonymi ziemniaczkami i warzywami gotowanymi na parze. Często też podaję do nich świeże pomidory z cebulką. Jeśli jednak masz ochotę na coś bardziej tradycyjnego, postaw na kaszę i surówkę. Smaczna będzie np. gryczana czy pęczak wraz z surówką Colesław lub mizerią. Teściowa często serwowała swoje roladki wieprzowe niczym śląski obiad, czyli z modrą kapustą i kluskami z dziurką. Opcji jest sporo, więc kieruj się swoim gustem i korzystaj z tego, co akurat masz pod ręką.

Inne warianty zrazów wieprzowych

W mięsie wieprzowym można zamknąć jeszcze inne składniki. Poza ogórkiem kiszonym dobra będzie papryka – zarówno ta świeża, jak i konserwowa. Niektórzy decydują się też na zawijanie marchewki czy cebuli. Słyszałam także o wersji z boczkiem. Tłuściutki produkt wykorzystywany był dwojako – jako zewnętrzne „spoiwo” roladki wieprzowej albo jako element zamknięty w środku. Eksperymentuj, a zrazy nigdy ci się nie znudzą.

Czytaj też:
Moje roladki schabowe są wyjątkowo soczyste i kruche. Sekretem są składniki nadzienia
Czytaj też:
Znalazłem w notesie teściowej patent na roladki schabowe. Są soczyste, a smak podbija wyjątkowy sos

Źródło: Smaki.pl