Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom

Gdy zostaną mi ziemniaki z obiadu, przerabiam je na kotlety. Są pożywne dzięki 3 dodatkom

Dodano: 
Pożywne kotlety ziemniaczane
Pożywne kotlety ziemniaczane Źródło: Shutterstock / margouillat photo
Zawsze, gdy zostaną mi gotowane ziemniaki, wiem, co będzie następnego dnia na obiad. Te tanie i pożywne kotlety robię szybko i z prostych składników. Cała rodzina się nimi zajada.

Nie lubię marnować żywności, dlatego mięso czy ziemniaki, które zostały mi z obiadu przerabiam na nowe dania. Odgrzane następnego dnia, nie zawsze dobrze smakują. Ale gdy połączę je z innymi składnikami i przygotuje z nich coś zupełnie nowego, każdy zjada bez marudzenia. Tak właśnie powstają moje kotlety ziemniaczane, które mają same zalety. Są tanie, proste i smaczne. Robi się je szybko i wyglądają niezwykle apetycznie.

Co warto dodać do kotletów ziemniaczanych?

By gotowane ziemniaki zamienić w kotlety ziemniaczane, trzeba je połączyć z jajkiem i mąką. Do samej masy warto zaś dodać składniki, które podniosą smak i pożywność potrawy. Popularnym dodatkiem do kotletów ziemniaczanych jest smażona cebulka, a także posiekana zielenina, np. koperek, natka pietruszki. Jednak można też pokusić się o bardziej wymyślne dodatki. Ja do kotletów ziemniaczanych dodaję zwykle szynkę, szczypiorek i groszek. Dzięki temu nie tylko doskonale smakują, ale też wyglądają niezwykle apetycznie. Można je też jednak wzbogacić np.: kukurydzą z puszki, kawałkami papryki, gotowanej marchewki czy podsmażonego boczku albo kiełbasy.

Jak zrobić kotlety ziemniaczane z dodatkami?

Podstawą kotletów ziemniaczanych są ugotowane, wytłuczone ziemniaki. Jeśli nie przepuściłaś ich przez praskę od razu po ugotowaniu, możesz to zrobić także następnego dnia. Wcześniej jednak podgrzej ziemniaki np. w kuchence mikrofalowej. Wtedy bez problemu dadzą się zgnieść na gładką masę.

Przepis: Pożywne kotlety ziemniaczane

Kotlety z gotowanych ziemniaków z dodatkiem szynki, groszku i szczypiorku

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Czas gotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
270 w każdej porcji

Składniki

  • 500 g gotowanych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1/2 szklanki zielonego groszku
  • 100 g szynki w plasterkach
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie dodatkówGroszek wrzuć na lekko osolony wrzątek i gotuj go 5 minut, odcedź, osącz. Plasterki szynki pokrój w paski, a potem na małe kawałki.
  2. Przygotowanie masy ziemniaczanejZiemniaki przepuść przez praskę, by powstała gładka masa. Dodaj do niej jajko, mąkę, bułkę tartą, trochę gałki muszkatołowej, soli i pieprzu. Wymieszaj gęstą masę.
  3. Formowanie kotletówNabieraj dłonią nieduże porcje masy ziemniaczanej i formuj z niej cienkie, okrągłe lub owalne placki. Połowę placków posyp po środku szynką, groszkiem i szczypiorkiem. Przykryj pozostałymi plackami, dokładnie złącz brzegi i lekko dociśnij placki po całej powierzchni.
  4. Smażenie kotletówNa patelni rozgrzej olej. Kładź uformowane kotlety ziemniaczane i smaż je po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą rumiane. Kotlety zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Wskazówka: Uformowane kotlety można też panierować w bułce tartej, dzięki czemu zyskają chrupiącą skórkę.

Inne pomysły na potrawy z gotowanych ziemniaków

Jeśli zostaną ci ziemniaki z obiadu, możesz je wykorzystać na wiele sposobów. Pierwszy i najbardziej oczywisty, to odgrzanie ich następnego dnia i podanie do obiadu. Doskonałym pomysłem jest pokrojenie ziemniaków w plasterki i obsmażenie ich na oleju. Gotowane ziemniaki można też zamienić w apetyczne puree, dodać do sałatki albo przerobić na kopytka.

Czytaj też:
Szwagierka robi proste kotlety z tego sezonowego warzywa. To najlepszy szybki obiad na lato
Czytaj też:
Te kotlety bez mięsa nie mają sobie równych. Wystarczy kalafior i podstawowe składniki, by je zrobić