Te kotlety bez mięsa nie mają sobie równych. Wystarczy kalafior i podstawowe składniki, by je zrobić
  • Jakub WójcikAutor:Jakub Wójcik

Te kotlety bez mięsa nie mają sobie równych. Wystarczy kalafior i podstawowe składniki, by je zrobić

Dodano: 
Kotlety z kalafiora
Kotlety z kalafiora Źródło:Shutterstock / Svitlana Slobodianiuk
Jarskie kotlety z kalafiora to proste danie, które zachwyca smakiem. Kalafior w tej wersji smakuje świetnie. Sprawdź, jak przygotować chrupiące kotlety z tego warzywa.

Kalafior to pyszne i zdrowe warzywo. Idealnym urozmaiceniem codziennego menu są chrupiące kotlety z gotowanego kalafiora, które wyśmienicie smakują z ziemniakami i warzywną surówką. Kotlety z kalafiora możesz także podawać na zimno, jako dodatek do kanapek i tortilli oraz serwować w bułce, jak burgery. To także przekąska idealna na imprezę. Wyrazisty smak kotletów dobrze komponuje się z zieloną sałatą, pomidorami, świeżym i kiszonym ogórkiem oraz różnymi dipami np. sosem czosnkowym i ketchupem. Ja najbardziej lubię jeść je na ciepło, dlatego są u mnie najczęściej serwowane w porze obiadowej.

Jak zrobić kotlety z kalafiora?

W moim przepisie do zrobienia kotletów wykorzystuję kalafior gotowany w wodzie z mlekiem, ponieważ wtedy warzywo to ma delikatniejszy smak. Ale możesz też ugotować kalafiora tradycyjnie w osolonym i osłodzonym wrzątku. Dodatek cukru sprawia, że kalafior smakuje lepiej.

Przepis: Kotlety z kalafiora

Kotlety z kalafiora

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
35 min.
Czas gotowania
20 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
360 w każdej porcji

Składniki

  • 1 duży kalafior
  • 2 szklanki mleka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek koperku
  • 2 jajka
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól
  • pieprz

Do panierowania i smażenia:

  • 1/2 szklanki bułki tartej
  • 1/2 szklanki oleju do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie kalafioraKalafior podziel na różyczki, usuwając twardą łodygę i liście. Różyczki kalafiora przełóż na sitko lub durszlak i przepłucz pod bieżącą wodą.
  2. GotowanieW garnku zagotuj 2 szklanki mleka z dodatkiem 2 szklanek wody. Dodaj cukier, 1/2 łyżeczki soli oraz różyczki kalafiora. Gotuj warzywo na średnim ogniu do momentu, aż będzie ugotowane al detne – około 5-7 minut, w zależności od wielkości różyczek. Ugotowany kalafior przełóż na sito lub durszlak i pozostaw do ostygnięcia.
  3. KrojenieCebulę szalotkę obierz i drobno posiekaj. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Szczypiorek i koperek umyj, osusz i drobno posiekaj.
  4. SmażenieRozgrzej patelnię. Dodaj klarowane masło i zeszklij cebulę szalotkę. Do zeszklonej cebuli dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek i smaż przez 1-2 minuty na średnim ogniu, ciągle mieszając. Dodaj połowę posiekanego szczypiorku i smaż jeszcze 1 minutę. Wyłącz gaz i pozostaw usmażone warzywa do przestygnięcia.
  5. Łączenie składnikówRóżyczki kalafiora drobno posiekaj lub ugnieć za pomocą tłuczka do ziemniaków. Dodaj zawartość patelni, 2 całe jajka oraz posiekany koperek. Wymieszaj łyżką do połączenia się składników. Masa powinna mieć zwartą konsystencję. Jeżeli jest zbyt rzadka, to możesz dodać 1 łyżkę bułki tartej, kaszy manny lub mielonego siemienia lnianego. Dopraw masę na kotlety z kalafiora solą i świeżo zmielonym pieprzem.
  6. Formowanie i panierowanieNa płaski talerz wysyp bułkę tartą. Z powstałej masy formuj podłużne kotlety. Każdy kotlet starannie panieruj w bułce tartej.
  7. SmażenieNa patelni rozgrzej olej. Smaż kotlety z kalafiora partiami na średnim ogniu. Kotlety są gotowe, gdy mają złoty kolor i chrupiącą skórkę.

Kotlety z kalafiora podawaj posypane posiekanym szczypiorkiem z dodatkiem np. ziemniaków z wody oraz sałatki z pomidorów. Chrupiące kotlety z kalafiora doskonale smakują również z dodatkiem pieczywa.

Przydatne wskazówki do przepisu na kotlety z kalafiora

Jeżeli masz mało czasu i nie chcesz czekać, aż kalafior się ugotuje i ostygnie, to możesz przygotować kotlety z kalafiora w wersji ekspresowej. Pozbawiony łodygi i liści kalafior zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub rozdrobnij w mikserze kielichowym – otrzymasz tzw. ryż z kalafiora. Rozdrobnione warzywo przełóż na ciepłą, suchą patelnię i smaż 3-4 minuty, aż zmięknie. Do podsmażonego kalafiora możesz dodać usmażoną cebulkę z czosnkiem i szczypiorkiem oraz pozostałe składniki. Z tak przygotowanej masy kształtujesz kotlety, panierujesz i smażysz zgodnie z powyższym przepisem.

Najlepsze kotlety z kalafiora wychodzą, gdy warzywo jest ugotowane al dente. Długie gotowanie kalafiora sprawia, że masa na kotlety staje się wodnista.

Masę na kotlety możesz przyprawić zgodnie z własnym uznaniem np. oregano, majerankiem, kminkiem, mieloną papryką, świeżą papryczką chili, natką pietruszki, kolendrą, ziołowym pieprzem lub gałką muszkatołową.

Doskonale smakują również kotlety z kalafiora z dodatkiem ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków oraz brokułów.

Czytaj też:
Najlepsze wegetariańskie schabowe. Zrób sznycle z bakłażana, a zapomnisz o wieprzowinie
Czytaj też:
Sycące kotlety bez grama mięsa. Smażony ser podasz nie tylko na piątkowy obiad