Placek z cukinią jest kwintesencją letniego, smakowitego posiłku. Po raz pierwszy spróbowałam go we Włoszech. Sympatyczny szef kuchni z Toskanii poczęstował mnie wtedy scarpaccią, czyli daniem, które wywodzi się właśnie z tamtego rejonu. Już w Polsce przygotowałam je z warzyw zebranych w ogródku. Od tamtej pory co roku przypominam sobie ten wspaniały smak Italii.
Jak przygotować placek z cukinii?
Do wykonania placka z cukinii oprócz warzyw potrzebuję jedynie mąki. Podobnie jak włoski kucharz używam mieszanki mąki pszennej i kukurydzianej. Dzięki temu moje danie wychodzi nad wyraz chrupiące. Efekt ten podbijają jeszcze dodane bezpośrednio przed pieczeniem bułka tarta oraz parmezan. Ser nadaje też plackowi z cukinii niesamowitego aromatu. Ponieważ o świeży rozmaryn – który w oryginalnej scarpaccii jest obowiązkowy – w Polsce trudno, do ciasta na scarpaccię wsypuję jeszcze posiekany koperek. Wzbogaca on danie o przyjemną, świeżą nutę. Takiemu wypiekowi wprost trudno się oprzeć.
Przepis: Włoski placek z cukinii
Pyszne i lekkie danie rodem z Włoch idealne na kolację lub jako przekąska.
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- Włoska
- Czas przygotowania
- 1 godz. 20 min.
- Czas gotowania
- 40 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 387 w każdej porcji
Składniki
- 3 średnie cukinie
- 60 g mąki pszennej
- 60 g mąki kukurydzianej
- 2 łyżki bułki tartej
- 40 g parmezanu
- 3 łyżki koperku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania
- Uszykowanie cukiniiCukinię umyj i pokrój w cienkie plastry. Wrzuć do miski i wsyp 1 łyżeczkę soli. Odstaw na godzinę, uprzednio przyciskając warzywo spodeczkiem – ma uwolnić soki.
- Łączenie składnikówOdlej wodę z cukinii, nie wylewaj jej. Płyn połącz z mąką pszenną i kukurydzianą oraz posiekanym koperkiem. Uzyskane ciasto wymieszaj z cukinią.
- PieczenieMasę przenieś na posmarowaną łyżeczką oliwy z oliwek blachę. Dociśnij dłońmi i wyrównaj powierzchnię. Posyp placek bułka tartą oraz startym na tarce parmezanem i skrop pozostałą oliwą. Piecz w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 30-40 minut.
Jak podać włoski placek z cukinii?
Przede wszystkim jedz scarpaccię na ciepło – wtedy będziesz w stanie docenić wszystkie jej walory. Zimny placek z cukinii nie ma w sobie aż tyle delikatności i tak chrupiącej pierzynki z parmezanu i bułki tartej. Do dania nie potrzeba już żadnych dodatków. Możesz je jednak wzbogacić o sos czosnkowy lub porcję wysokiej jakości oliwy z oliwek. Skrop szlachetnym tłuszczem porcje placka z cukinii lub zanurzaj je w gęstym dipie i ciesz się wyjątkowym smakiem.
Możliwe warianty scarpaccii
Niektórzy Włosi do placka z cukinii dodają jajka. Możesz też upiec go trochę jak pizzę, czyli korzystając jedynie z mąki pszennej typu 00. Znane są też warianty bez dodatku parmezanu. Jeśli nie masz go pod ręką, spróbuj takiej odsłony. Skromniejszy placek z cukinii wciąż będzie pyszny.
Czytaj też:
Trę to tanie warzywo, mieszam z prostymi dodatkami i smażę. Moje szybkie placki z cukinii nie zawierają mąkiCzytaj też:
Cukinię kroję w plastry, zalewam pysznym sosem i zapiekam w kokilkach. Obiad robi się sam