Ta ekspresowa sałatka wystarcza mi za obiad. Robię ją z prostych składników

Ta ekspresowa sałatka wystarcza mi za obiad. Robię ją z prostych składników

Dodano: 
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Sałatka z tuńczykiem i ryżem Źródło: Shutterstock / Kritchai7752
Prosta i smaczna sałatka z tuńczykiem i ryżem powstaje w mgnieniu oka. Jest kolorowa i sycąca, więc chętnie zastępuję nią obiad.

Ekspresowa sałatka z tuńczykiem i ryżem ułatwia mi niemarnowanie jedzenia. Robię ją zawsze, gdy zostanie mi porcja ugotowanego obiadowego dodatku. Korzystam z prostych składników, a sałatka jest tak sycąca i bogata, że zjadam ją zamiast obiadu.

Jak zrobić smaczną sałatkę z ryżem?

Wykonanie dania z ryżem z poprzedniego obiadu jest banalne. Wystarczy do niego dodać proste produkty i doprawić. Wśród nich powinno się znaleźć przy najmniej jedno źródło białka. W moim przepisie jest to właśnie tuńczyk. Ponadto uwzględniam też jajko, które oprócz tego makroskładnika zawiera też sporo zdrowych tłuszczy.

Dodatkowo wrzucam jeszcze ciecierzycę, która dostarcza białka roślinnego i szeregu witamin oraz składników mineralnych Też stawiam na tę z puszki. Choć wiele mówi się o szkodliwości takich produktów, ich sporadyczne używanie nie wywoła od razu choroby. Zwłaszcza jeśli nadmiar produktu od razu przełożymy do innego pojemnika.

Dla koloru i kolejnych porcji witamin i minerałów dodaję jeszcze paprykę i szczypiorek. Na talerzu kompozycja prezentuje się świetnie, smakuje nad wyraz dobrze i z powodzeniem można ja zabrać w drogę. Czego chcieć więcej od ekspresowej potrawy?

Przepis: Sałatka z tuńczykiem i ryżem

Sycąca kompozycja z ryba, ryżem i warzywami, która z powodzeniem zastąpi obiad.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Międzynarodowa
Czas przygotowania
10 min.
Czas gotowania
5 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
522 w każdej porcji

Składniki

  • 1 puszka tuńczyka w oleju
  • 2 szklanki ugotowanego białego ryżu
  • 3 jajka
  • 2 czerwone papryka
  • 1 puszka ciecierzycy
  • 4 łyżki szczypiorku
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie składnikówTuńczyka odsącz z nadmiaru zalewy i rozdrobnij. Przełóż do dużej miski. Ciecierzycę odcedź z wody. Paprykę umyj i pokrój w kostkę, usuwając pestki.
  2. Połączenie składnikówNa patelni rozgrzej olej rzepakowy i usmaż dobre ściętą jajecznicą. Przenieś ją do miski z tuńczykiem i rozdrobnij. Na tej samej patelni szybko przesmaż ryż. Połącz go z już przygotowanymi składnikami sałatki. Dodaj paprykę, ciecierzycę i szczypiorek. Wymieszaj. Dopraw solą oraz pieprzem.

Możliwe modyfikacje sałatki z tuńczykiem

Do sałatki możecie z powodzeniem dodać kolejne warzywa. Pasowały będą np. pomidor, duszona marchewka, kukurydza czy groszek konserwowy. Możecie też wrzucić ananasa z puszki, który wyjątkowo „lubi” się z tuńczykiem dodając zdrowym miksom przyjemnej słodyczy.

Zamiast białego ryżu w tej sałatce sprawdzi się też ryż brązowy lub czerwony. Możecie również postawić na dowolny makaron lub ugotowaną na sypko kaszę. Ja zawsze wrzucam to, co akurat znajdę w lodówce. Jajecznicę z kolei możecie zamienić na jajko na twardo czy wędzone tofu. Możecie je też pominąć – smak sałatki z tuńczykiem wciąż będzie wspaniały.

Czytaj też:
Ta sałatka znika szybciej niż mięso. To idealny dodatek do dań z grilla i nie tylko
Czytaj też:
Najlepsze sałatki na grilla. Sprawdzone przez nas przepisy