Kotlety schabowe to nasze dobro narodowe, którym zajadamy się przynajmniej raz w tygodniu. Jednak tak, jak wszystko również i schabowe mogą się znudzić. Dlatego postanowiłam wprowadzić kilka zmian i zaskoczyć swoich bliskich jeszcze pyszniejszym specjałem. Wybrałam zdrowsze mięso, usmażyłam je w panierce i zapiekłam pod smaczną i soczystą pierzynką. Po prostu palce lizać!
Z jakiego mięsa można zrobić kotlety à la schabowe?
Kotlety schabowe robi się ze schabu wieprzowego, który i owszem jest bardzo smaczny, ale też dość tłusty i kaloryczny. O wiele zdrowszym rozwiązaniem jest sięgnięcie po mięso drobiowe, np. filet z piersi kurczaka lub filet indyczy. To mięso zawiera dużo mniej tłuszczu, a przy okazji cholesterolu i jest lżejsze dla żołądka. Podobnie smaczne i zdrowe kotlety można też przygotować z cielęciny, jednak ta jest dosyć droga.
Jak zrobić kotlety pod soczystą pierzynką?
Moje kotlety a la schabowe przygotowałam z fileta indyczego. To mięso ma dość przystępną cenę i jest stosunkowo niedrogie. Po usmażeniu w panierce obłożyłam je trzema składnikami i zapiekłam. Pieczenie w piekarniku to też dobra opcja, by podgrzać wcześniej usmażone kotlety.
Przepis: Kotlety a la schabowe pod soczystą pierzynką
Kotlety z fileta indyczego zapiekane pod pierzynką z trzech składników
- Kategoria
- Danie główne
- Rodzaj kuchni
- europejska
- Czas przygotowania
- 20 min.
- Czas gotowania
- 25 min.
- Liczba porcji
- 4
- Liczba kalorii
- 510 w każdej porcji
Składniki
- 4 plastry fileta z indyka
- sól, pieprz
- 1/2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 3/4 szklanki bułki tartej
- olej do smażenia
- 4 plastry szynki gotowanej
- 4 łyżki przecieru pomidorowego
- 4 plastry żółtej mozzarelli
- suszona bazylia
Sposób przygotowania
- Przygotowanie kotletówPlastry mięsa delikatnie rozbij, oprósz solą i pieprzem. Panieruj w mące, rozkłóconym jajku oraz w tartej bułce. Usmaż na patelni z olejem. Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.
- Zapiekanie kotletówUsmażone kotlety ułóż na blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym połóż plaster szynki, posmaruj go przecierem pomidorowym, przykryj plastrem sera, oprósz bazylią. Piecz 10-15 minut w 180 stopniach Celsjusza, aż ser się roztopi.
Czym jeszcze możesz obłożyć kotlety przed zapieczeniem?
Do obłożenia kotletów użyłam szynki, przecieru pomidorowego i sera mozzarella. Jednak podobny efekt uzyskacie, jeśli sięgniecie po szynkę dojrzewającą, np. parmeńską, a także po plastry pomidora i inny, żółty ser. Możecie też użyć boczku wędzonego, który ma doskonały aromat, jednak jest dosyć kaloryczny. Zamiast świeżych pomidorów możecie też użyć pomidorów suszonych, a ser żółty zastąpić pleśniowym.
Czytaj też:
Kotlety schabowe z przepisu mojej teściowej smakują wszystkim. Są proste, lecz efektowneCzytaj też:
Takie schabowe kocha moja rodzina. Zapiekam je pod pyszną pierzynką i podaję z ziemniakami