Wędliny to jeden z często wybieranych produktów spożywczych. Pieczone, wędzone i gotowane szynki, kiełbasy oraz inne wyroby wędliniarskie to m.in. dodatek do kanapek, które spożywamy na śniadanie i kolację. Niestety, wiele wędlin bardzo szybko się psuje. Ma to związek m.in. z ich składem, procesem produkcji oraz nieprawidłowym przechowywaniem. Warto dowiedzieć się więcej na temat wyboru i przechowywania wędlin, dzięki czemu unikniesz wyrzucania jedzenia oraz ryzyka związanego z zatruciem się nieświeżym wyrobem wędliniarskim.
Dlaczego wędliny szybko się psują?
Wiele z dostępnych w sklepach wędlin zawiera wodę, która sprawia, że mają bardzo krótki termin przydatności do spożycia. Zawartość wody to również znak, że mamy do czynienia z wysoko przetworzonym produktem spożywczym, którego wartości odżywcze są znikome. Producenci wysokiej jakości, tradycyjnych wędlin podkreślają, że woda nie jest niezbędnym składnikiem wędliny. W składzie szynki, kiełbasy i innych wędlin nie muszą się również znaleźć wzmacniacze smaku, aromat dymu wędzarniczego, fosforany, białko sojowe oraz konserwanty. Jedynym konserwantem tradycyjnie dodawanym do wędlin jest sól peklująca.
Co ciekawe – wędliny z wieloma dodatkami psują się znacznie szybciej, niż przygotowywane w tradycyjny sposób wędliny o naturalnym składzie, w którym znajdziemy jedynie sól i inne przyprawy oraz zioła.
Bardzo szybko psują się również wędliny gotowane, parzone i surowe. Wędliny wędzone naturalnym dymem i wędliny dojrzewające, które są przechowywane w prawidłowy sposób, nie robią się śliskie nawet przez kilka tygodni i nie zawsze wymagają przechowywania w lodówce.
Szybkiemu psuciu się wędlin sprzyja nieodpowiednie transportowanie do domu i przechowywanie. Często nieświadomie narażamy się na poważne problemy zdrowotne, wkładając kupione produkty do nagrzanego samochodu lub wybierając się pieszo na zakupy w upalny dzień. Żeby uniknąć przegrzania wędliny, najlepiej korzystać z termicznej torby na zakupy.
Nawet prawidłowo transportowana wędlina może zacząć się psuć już po kilkunastu godzinach od momentu włożenia jej do lodówki. Sprzyja temu szczelne, plastikowe opakowanie. Wędliny przechowywane w folii spożywczej, foliowym woreczku, folii aluminiowej, foliowanym papierze lub szczelnie zamkniętym pojemniku plastikowym stanowią potencjalne zagrożenie dla naszego zdrowia. Warto wiedzieć, że przechowywanie wędlin w szczelnym opakowaniu zwiększa ryzyko zatrucia jadem kiełbasianym.
Jakie wędliny najdłużej zachowują świeżość?
Najdłużej świeże pozostają wędliny pieczone i wędzone naturalnym dymem, a także wędliny podsuszane i dojrzewające. Najlepiej kupować wędliny w kawałku i samodzielnie je kroić przed spożyciem. Pokrojone w sklepie wędliny szybciej robią się śliskie oraz tracą smak i zapach.
Jak przechowywać wędliny?
Po pierwsze i najważniejsze – wędliny powinny być przechowywane w temperaturze 2-7 stopni Celsjusza. Optymalne warunki do ich przechowywania zapewnia środkowa półka w lodówce. Drugą i bardzo ważną kwestą jest opakowanie wędliny. Po powrocie z zakupów należy wędlinę jak najszybciej przepakować, zapewniając dopływ powietrza.
Wędliny można przechowywać w szklanym pojemniku z pokrywką, w której znajdują się zapewniające dopływ powietrza otwory wentylacyjne, a także na talerzu lub półmisku przykrytym czystą ściereczką. Po przyniesieniu do domu można również owinąć wędlinę papierem śniadaniowym lub przełożyć do papierowej torebki. Warto zwrócić uwagę, czy papier pergaminowy i papierowe torebki nie zostały pokryte utrudniającą przepływ powietrza powłoką. Dobrym rozwiązaniem, w przypadku przechowywania wędlin, jest również pakowanie próżniowe. Do przechowywania wędlin nie nadaje się papier do pieczenia.
Nadmiar wędliny można zamrozić. Najlepiej zrobić to od razu po zakupie. Mrożenie, choć pozwala uniknąć marnowania jedzenia i sprawia, że może być przechowywane przez dłuższy czas, to nie przedłuża widniejącego na opakowaniu terminu przydatności do spożycia oraz nie niszczy szkodliwych drobnoustrojów. Jeżeli zamrozisz wędlinę, której termin przydatności do spożycia się kończy lub upłynął, to po jej spożyciu mogą pojawić się m.in. dolegliwości żołądkowe.
„Suche” wędliny można przechowywać w lodówce 3-4 dni lub dłużej – w zależności od rodzaju wyrobu. „Mokre” wędliny, które zawierają wodę, mogą być przechowywane w lodówce 1-2 dni. Niektóre wędliny nie wymagają przechowywania w lodówce. Wędliny podsuszane i dojrzewające można przechowywać w chłodnej spiżarni.
Kiedy wędlina nie nadaje się do spożycia?
Nie każda zepsuta wędlina wydziela od razu nieprzyjemny zapach. Pierwszym „objawem” psucia się wędliny jest najczęściej lepki nalot. Z czasem wędlina zaczyna brzydko pachnieć, co świadczy o rozpoczęciu się procesu rozkładu. W zależności od rodzaju wędliny może również pojawić się pleśń. Wszystkie „objawy” zepsucia powodują, że wędlina nie nadaje się do spożycia.
Czytaj też:
Czy bać się azotynu sodu? Sprawdź, gdzie znajdziemy konserwant E250 i na co należy uważaćCzytaj też:
Moja karkówka pieczona rozpływa się w ustach. Gdy ją robię, rodzina nie chce jeść już nic innego